Grup de 22 de copii intoxicați în Sibiu, internat la Boli Infecțioase: „Au adus virusul de la mare“

0
Publicat:

În seara de marți, 25 iulie 2023, s-a dat alarma din cauza unui incident apărut în Avrig, județul Sibiu. Zeci de copii au acuzat stare de rău și vărsături, după ce au petrecut mai multe ore la un ștrand.

Spitalul de Pediatrie din Sibiu Foto Spital Pediatrie Sibiu
Spitalul de Pediatrie din Sibiu Foto Spital Pediatrie Sibiu

S-a stârnit panică la un complex hotelier din județul Sibiu după ce mai mulți copii, care au făcut un popas aici, s-au simțit rău.

Imediat la fața locului au fost trimise mai multe echipaje de salvare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu și a Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ).

Ulterior, au fost trimiși în ajutor și alți salvatori, astfel că până la miezul nopții, 23 de copii, cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) Luther al Spitalul Clinic de Pediatrie din municipiul Sibiu. Aici au fost internați la Secția Boli Infecțioase, cu excepția unuia singur.

Inițial s-a crezut că li s-a făcut rău după ce s-au bălăcit în piscina hotelului. Ulterior, au apărut și alte supoziții, precum toxiinfecția alimentară.

Piscina hotelului din Avrig Sibiu unde peste 20 de copii s-au intoxicat Foto booking com
Piscina hotelului din Avrig Sibiu unde peste 20 de copii s-au intoxicat Foto booking com

În loc de vacanță la munte, au ajuns la spital

Reprezentanții complexului hotelier susțin însă că problemele au apărut din alte cauze, nicidecum din cauza hranei preparată aici: „Au venit luni seara (24 iulie - n.red), din Constanța, înghesuiți într-un microbuz de 33 de locuri, după un drum de 11 ore. Cred că condițiile de călătorie le-au afectat de fapt starea de sănătate. Ieri au mers prin căldură, la plimbare, la muzeu, apoi la echitație....”. 

Copiii veniseră în vacanță la munte. S-au cazat la complexul din Avrig, iar de aici a doua zi au plecat prin împrejurimi. Cu toate acestea, au luat mai multe mese la complex, fapt recunoscut și de către reprezentanții hotelului. 

„Seara au mâncat pulpe dezosate cu piure și salată. La micul dejun au mâncat șuncă, cașcaval, ouă și alte produse care se mănâncă dimineața. Au plecat să se plimbe la Palatul Brukenthal, la peste 30 de grade. Au revenit și au servit la prânz ciorbă de văcuță și felul doi, după care au plecat la echitație...”, spun aceștia.

Sursa citată a mai precizat că, încă de la venirea în hotel, unul dintre copii prezenta stare de rău: „Deja vomita... Cred că au contactat un virus de la mare. Așteptăm rezultatele. Au venit și cei de la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu”.

Piscina hotelului din Avrig Sibiu unde peste 20 de copii s-au intoxicat Foto booking com
Piscina hotelului din Avrig Sibiu unde peste 20 de copii s-au intoxicat Foto booking com

Internați cu greață, vărsături, diaree și febră

Miercuri dimineața, 26 iulie, reprezentanții ISU Sibiu au menționat că au mai fost identificați încă 12 copii, pe lângă primii 11 - despre care am menționat deja într-un articol anterior că s-au simțit rău: „Aseară (25 iulie - n.red.), în jurul orei 23:00, au mai fost identificați încă 12 copii care acuzau stări de rău și vărsături, astfel s-a intervenit cu un echipaj SMURD, ATPVM (autospecială pentru transport victime multiple - n.red.) și ambulanță SAJ. Și aceștia au fost preluați și transportați la CPU Luther pentru investigații de specialitate”.

Potrivit reprezentanților spitalului, copiii au prezentat simptome care atestă suferința digestivă: greață, vărsături, diaree, unii dintre ei asociind și febră, fapt ce a determinat autoritățile să suspecteze că este vorba despre o toxiinfecție alimentară.

„S-au realizat investigații biologice și se așteaptă rezultatul acestora”, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Ioana Mătăcuță.

Ea a menționat că evoluția copiilor este „lent favorabilă” și că vor rămâne internați până când starea și rezultatul analizelor o vor permite. 

Anchetă epidemiologică în curs

Șeful Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Horațiu Cojocaru, a confirmat că este în derulare o anchetă epidemiologică. S-au luat probe inclusiv din apa ștrandului în care s-au bălăcit copiii, chiar dacă nu este foarte clar cum s-au îmbolnăvit și de unde ar fi putut contacta virusul / bacteria.  

Se așteaptă rezultatele analizelor și decizia autorităților cu măsurile care vor fi luate în acest caz.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite