FOTO Reacţia unei firme de transport, după ce un tânăr în scaun cu rotile a fost lăsat în ploaie: „Trapele se mai şi strică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă de transport a devenit ţinta oprobiului public, după ce o persoană a postat pe Facebook două incidente legate de modul în care tratează şoferi ai ETA Râmnicu Vâlcea persoanele cu diazabilităţi. Un tânăr a rămas într-o zi în ploaie, iar în ziua următoare, a reuşit să urce în autobuz doar datorită implicării călătorilor. Reacţia firmei în mediul virtual este halucinantă.

GALERIE FOTO 

Potrivit unei persoane - martoră la ambele incidente, despre care a postat amănunte pe Facebook, în primul caz şoferul a refuzat să coboare trapa pe motiv că nu funcţionează, iar în al doilea caz, băiatul în scaun cu rotile a fost salvat de călători, după care şoferul a constatat că trapa de fapt funcţiona. 

Reacţia firmei de transport a primăriei ETA SA în mediul virtual: reprezentanţii firmei susţin că însoţitorul trebuie să depună o reclamaţie şi că „trapele se mai şi strică”. În plus, ameninţă că vor verifica şi camerele de luat vederi din zonă, deşi acestea nu surprind nici reacţia şoferului, nici comentariul său, ci pot să arate cel mult că acesta nu s-a dat jos din autobuz, deşi este vorba despre o trapă manuală. 

De la ce a plecat întreaga poveste 

În cursul acestei săptămâni, un tânăr în scaun cu rotile a fost lăsat în ploaie într-o staţie de autobuz, de lângă Spitalul Judeţean Vâlcea, pe motiv că trapa autobuzului nu funcţionează. Ziua următoare, ar fi suportat aceeaşi umilinţă dacă nişte călători cu spirit civic nu i-ar fi sărit în ajutor, într-o altă staţie din cel mai mare cartier al municipiului Râmnicu Vâlcea – staţia Hermes din Ostroveni. Un martor ocular a povestit pe Facebook toate cele întâmplate, iar reacţiile nu au întârziat să apară, inclusiv din partea societăţii de transport.

„Nu merge trapa! Dar ce, este autobuzul meu? Nu am cum să îl iau!”

Iată ce a povestit martorul: „Ruşine ETA. SA, ruşine d-le conducător auto de pe autobuzul VL 36 BUZ! După ce ieri 22.11 (noiembrie – n.r.),  la ora 14.00, în statia de la spital a rămas în ploaie un tânăr în scaun cu rotile, astăzi era să se întâmple acelaşi lucru. Şoferul a fost anunţat să coboare trapa, iar răspunsul dat a fost: „Nu merge trapa! Dar ce, este autobuzul meu? Nu am cum să îl iau!” Astăzi, tânărul a fost ajutat să urce în autobuz de oameni cu suflet şi, în staţia de la Hermes, stupoare! Domnul şofer a constatat că autobuzul avea şi trapă şi aceasta şi funcţiona. Ce vă trebuie domnilor ca să vă faceţi datoria de serviciu şi poate şi cea de oameni? Probabil, dacă aţi fi avut un copil cu o aşa problemă, aţi fi mai avut aceeaşi atitudine? Ruşine!”.

„Înainte de a face acuzaţii, trapele se mai şi strică, mai ales la maşinile mai vechi”

Iată şi poziţia adoptată de societatea de transport, numele utilizatorului de Facebook fiind acelaşi cu cel al paginii oficiale „Eta SA Râmnicu Vâlcea”: „Stimată doamnă! Referitor la postarea dumneavoastră şi la acuzaţiile pe care le faceţi, ţinem să vă aducem la cunoştinţă că toţi angajaţii noştri au instrucţiuni clare cu privire la persoanele cu dizabilităţi! Înainte de a face acuzaţii, ar trebui să ştiţi că, DA, trapele se mai şi strică, mai ales la maşinile mai vechi, dar de fiecare dată când s-a întâmplat acest lucru, conducătorii auto împreună cu călătorii au ajutat persoana respectivă şi au urcat-o în autobuz / microbuz pe braţe şi la fel au făcut şi la coborâre! În ceea ce priveşte legislaţia cu privire la persoanele cu dizabilităţi, persoanele imobilizate în scaun rulant trebuie să fie însoţite de o persoană (însoţitor), persoană care este retribuită, şi care trebuie să ajute persoana imobilizată! În cazul în care s-a întâmplat acest lucru, aşteptăm reclamaţia scrisă de la însoţitorul acestui tânăr şi vom face verificările care se impun! Inclusiv de pe camera de luat vederi instalată în zona Spital!”, susţin cei de la ETA.

„Cel puţin 50 de persoane care au văzut acelaşi lucru ca şi mine”

Persoana care a postat amănunte despre incident, a ţinut să mai precizeze şi că „În ziua respectivă nu eram singurul călător, erau cel puţin 50 de persoane care au văzut acelaşi lucru ca şi mine. În ceea ce priveşte scaunul tânărului, dispozitivul de comandă cu care este dotat îi permitea manevrarea faţă - spate, stânga - dreapta. Singurul lucru pe care nu îl poate face este acela de a coborî trapa care să îi permită urcarea în autobuz. De asemenea, camera de luat vederi din staţie nu vă poate reproduce comentariul domnului conducător auto, întrucât dumnealui nu a coborât pe trotuar, ci a rămas tot timpul în scaun. Şi dacă veţi mai vrea să auziţi şi alte păreri, îi voi ruga pe toţi acei care au fost în ziua respectivă acolo, să o facă”.

„Conducătorii auto din cadrul ETA SA coboară de la volan şi ajută persoanele cu dizabilităţi!”

În contrareplică, Eta SA Râmnicu Vâlcea a răspuns: „Conducătorii auto din cadrul ETA SA coboară de la volan şi ajută persoanele cu dizabilităţi! Dacă în cazul acesta nu s-a întâmplat acest lucru, vom afla! Şi desigur, vom lua măsurile care se impun!”.

Vom reveni asupra acestui subiect. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite