Delicii culinare din bucătăria săsească: tăieţeii cu nucă, ciorba cu găluşte de ficat şi mâncarea de pui cu tarhon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
taitei cu nuca foto camara-ancutei.ro

Profesoara Aurelia Rusu, din oraşul sibian Mediaş, este o cercetătoare pasionată a culturii şi gastronomiei săseşti şi a publicat şi un volum cu reţetele celor mai bune preparate tradiţionale ale saşilor.

Adevărul vă prezintă trei astfel de reţete. Acestea, alături de multe altele, pot fi găsite în cartea Aureliei Rusu intitulată “Gătim împreună în Casa Baronului”, publicată la Editura Samuel din Mediaş în acest an.

Tăieţei cu nucă

Aveţi nevoie de 250 de grame de paste făinoase (spitrale, melcişori sau tăieţei), 100 de grame de nucă măcinată, 2 linguri de miere şi ulei. 

“Pastele făinoase se pun la fiert, în apă clocotită, în care se pun şi 1-2 picături de ulei. După 10-15 minute sunt gata. Se strecoară şi se lasă să se răcească, se adaugă nucile măcinate şi mierea, amestecând bine totul, apoi se poate servi”, explică profesoara Aurelia Rusu. 

Ciorbă cu găluşte de ficat

Aveţi nevoie de 2-3 linguri de făină, un ficat de vită, un os de vită, un ou, o ceapă, un morcov, smântână, rădăcini de pătrunjel, ţelină, păstârnac, mărar sau tarhon verde, zeamă de lămâie, sare, piper. 

“Se pregăteşte o supă dintr-un os de vită, pătrunjel, ţelină, păstârnac şi un morcov. Se lasă să fiarbă timp de 40-50 de minute, după care se strecoară cu grijă. Ficatul de vită se trece prin blender, după care se amestecă cu un ou crud, sare, piper şi 2-3 linguri de făină, ca să se lege pasta de ficat. După ce a fostz strecurată supa se pune din nou la fiert, împreună cu o ceapă întreagă, crestată în patru. Atunci când totul începe să dea în clocot se pun, cu lingura, găluşte mici de ficat. Se fierbe la foc mic, ca să nu se sfărâme găluştele. Se acreşte cu zeamă de lămâie şi se “drege” cu smântână. Deasupra se presară mărar sau tarhon proaspăt tocat”, explică profesoara Aurelia Rusu. 

Mâncare de pui cu tarhon

Aveţi nevoie de un pui, 100 de mililitri de ulei, 12-15 fire de ceapă verde, 3 legături de pătrunjel verde, o linguriţă de făină, o lingură de pastă de roşii, 4-5 felii de lămâie, curăţate de coajă, tarhon, sare. 

“Se spală şi se porţionează puiul şi se rumeneşte uşor, în uleiul încins. Se adaugă ceapa şi tarhonul, curăţate, spălate şi tăiate, se presară făina şi se amestecă cu o lingură de lemn. Se potriveşte de sare, se toarnă o ceaşcă cu apă, se acoperă cratiţa şi se fierbe înăbuşit la foc mic, până ce se frăgezeşte carnea (aproximativ 50 de minute). Apoi se adaugă pasta de roşii, subţiată cu o lingură de apă, se potriveşte de sare, se pun felii de lămâie, se presară pătrunjelul, tocat mărunt şi se mai dă într-un clocot, după care mâncarea poate fi servită”, explică profesoara Aurelia Rusu. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite