Cum a ”rezolvat” comisarul Lucian Neamţiu dosarul care i-a adus o condamnare definitivă şi sfârşitul carierei în poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Lucian Neamţiu este primul ofiţer din cadrul IPJ Sibiu condamnat definitiv în ultimii ani - Foto Arhiva Adevărul
Comisarul Lucian Neamţiu este primul ofiţer din cadrul IPJ Sibiu condamnat definitiv în ultimii ani - Foto Arhiva Adevărul

Comisarul Lucian Neamţiu se afla temporar la conducerea Serviciului Rutier Sibiu atunci când a lucrat în dosarul care i-a adus o condamnare definitivă pentru trafic de influenţă şi, implicit, sfârşitul carierei în poliţie.

Neamţiu, unul din cei mai cunoscuţi poliţişti de la circulaţie, este primul ofiţer din cadrul IPJ Sibiu condamnat definitiv în ultimii ani.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), pe 12 mai 2011 Sandu Marian, administratorul unei societăţi comerciale din judeţul Tulcea, a fost depistat în trafic în judeţul Sibiu conducând autoturismul cu o viteză de 161 km/h. Pentru fapta comisă, acesta a fost sancţionat contravenţional cu amenda de 603 lei şi i-a fost reţinut permisul de conducere în vederea suspendării.

Sandu Marin a apelat ulterior la o cunoştinţă, agent de poliţie rutieră în cadrul IPJ Tulcea, care prin intermediul unui alt agent de poliţie l-a contactat pe Lucian Neamţiu, în scopul de a-l ajuta pe omul de afaceri să-şi redobândească permisul de conducere, susţin anchetatorii. Potrivit acestora, în mai 2011, după ce Sandu Marian a depus la Judecătoria Sălişte contestaţia împotriva procesului-verbal de contravenţie, s-a întâlnit cu Lucian Neamţiu ”şi i-a promis oferirea unor foloase materiale pentru a-l sprijini prin nedepunerea în totalitate la instanţa de judecată a probelor existente la Serviciul Rutier Sibiu”.

”Astfel, N.L.M., (Neamţiu Lucian Miron, n.r.) aflat temporar la conducerea serviciului, a trimis instanţei de judecată documentele solicitate împreună cu două imagini surprinse de aparatul radar, din care nu se poate stabili numărul de înmatriculare al autoturismului condus de S.M. (Sandu Marian, n.r.) acesta fiind sprijinit şi de P.M., ofiţer de poliţie la IPJ Sibiu –Serviciul Rutier. În luna iunie 2011, Judecătoria Sălişte a admis plângerea lui S.M., a înlocuit amenda cu avertismentul şi a înlăturat măsura complementară de suspendare a permisului de conducere. Ulterior, N.L.M. s-a deplasat în perioada concediului de odihnă în staţiunea Mamaia unde, conform înţelegerii anterioare, S.M. i-a achitat cazarea pentru trei camere la un hotel, în valoare de 4.721 lei”, se arată într-un comunicat al DGA.
    
Dosarul s-a judecat iniţial la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a achitat pe cei doi. Procurorii au făcut recurs, iar pe 18 decembrie 2012 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat defintiv pe Lucian Neamţiu la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă iar pe Sandu Marian la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. În aceeaşi zi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu a demarat demersurile pentru încetarea raporturilor de serviciu dintre Lucian Neamţiu şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Tot prin sentinţă definitivă au fost condamnaţi la 1 an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals şi Horaţiu Bota şi Flavius Burlea, care în anul 2010 erau agenţi în cadrul Serviciului Rutier Sibiu.

Potrivit DGA, ”În fapt, la data de 25.03.2010, B.H.G. si B.F.I. au oprit în trafic cetăţeanul polonez O.L.S., imputându-i pe nedrept faptul că nu a acordat prioritate pietonilor ce traversau strada pe un marcaj instituit în acest sens. Pentru presupusa contravenţie, cei doi poliţişti i-au solicitat conducătorului auto suma de 2.000 lei. Întrucât acesta a susţinut că nu are de unde să achite suma respectivă, agenţii de poliţie i-au solicitat 319 euro, ceea ce ar fi reprezentat minimul amenzii, cu asigurarea că nu i se va mai reţine şi permisul de conducere. La insistenţele poliţiştilor, O.L.S. a achitat amenda stabilită primind de la poliţişti un fragment de hârtie pe care era înscrisă suma de 319 euro, spunându-i-se ca reprezintă chitanţa amenzii plătite”.         
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite