Comisarul Lucian Neamţiu, propus pentru destituirea din Poliţie după ce a fost condamnat definitiv pentru trafic de influenţă
0Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu a început demersurile pentru încetarea raporturilor de serviciu dintre Lucian Neamţiu şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, după condamnarea defintivă a acestuia într-un dosar privind infracţiuni de corupţie.
Lucian Neamţiu este primul ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Sibiu condamnat definitiv în ultimii ani, iar actele pentru încetarea raporturilor sale de serviciu au fost trimise deja la Bucureşti.
"Ofiţerul de poliţie a fost pus la dispoziţia unităţii începând cu data de 01.02.2012, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, iar la data de 18.12.2012, au fost iniţiate demersurile în vederea încetării raporturilor de serviciu ale acestuia cu Ministerul Administraţiei şi Internelor ca urmare a condamnării sale prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. Încetarea raporturilor de serviciu se dispune de către ministrul administraţiei şi internelor", se arată în răspunsul remis la solicitarea Adevărul de către IPJ Sibiu.
Lucian Neamţiu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pe 1 februarie anul trecut, fiind acuzat de trafic de influenţă. Alături de el, în dosar a fost cercetat şi Marian Sandu, administrator al SC Postu Trans SRL Turcoaia, judeţul Tulcea, pe care procurorii l-au acuzat de cumpărare de influenţă.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, “În perioada mai-iunie 2011, inculpatul Neamţiu Lucian-Miron, ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul profesional de comisar, a acceptat de la inculpatul Sandu Marian promisiunea obţinerii unor foloase materiale constând în cazare pentru 3 nopţi în 3 camere la un hotel într-o staţiune turistică de pe litoral şi a obţinut efectiv folosul material constând în suma de 4.721 lei, reprezentând contravaloarea cazării.
Foloasele au fost obţinute în schimbul intervenţiei sale pe lângă preşedintele Judecătoriei Sălişte, jud. Sibiu, astfel încât acesta din urmă să admită plângerea contravenţională depusă de Sandu Marian într-un dosar civil pe care magistratul urma să îl soluţioneze şi care ar fi avut drept consecinţă restituirea permisului de conducere”.
Dosarul s-a judecat iniţial la Curtea de Apel Alba Iulia, care pe 6 iulie 2012 i-a achitat pe cei doi. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia au făcut însă recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis acţiunea DNA şi l-a condamnat pe Neamţiu la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă iar pe Sandu Marian, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă.