Consulul Germaniei la Sibiu: „Europa trebuie să rămână unită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consulul Germaniei la Sibiu, Hans E. Tischler. FOTO: Consulatul Germaniei la Sibiu
Consulul Germaniei la Sibiu, Hans E. Tischler. FOTO: Consulatul Germaniei la Sibiu

Consulul Germaniei la Sibiu, Hans E. Tischler, consideră, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Unităţii Germaniei, că „doar cu puterile unite poate Europa să ţină sub control fenomene precum populismul. Dacă Europa nu acţionează unitar, atunci se va putea doar reacţiona”.

 „În anul 1990 s-a stabilit ca ziua de 3 octombrie să fie sărbătorită ca ziua unităţii germane. Ziua aminteşte de reunificarea Germaniei, moment în care fosta Republică Democrată Germania, respective landurile Brandenburg, Mecklenburg Pomerania Inferioară, Saxonia, Saxonia Anhalt Turingia precum şi Berlinul în totalitatea sa s-au alipit Republicii Federale Germania. 

Privit istoric, încă de la începutul secolului al XIX-lea cea mai populară năzuinţă a fost descrisă ca fiind “unitatea germană”, adică alăturarea landurilor germane într-un singur stat. Ideea unităţii se regăseşte şi în imnul naţional al Germaniei drept „unire””- se arată într-un comunicat al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu transmis cu ocazia Zilei Unităţii Germaniei.  

„Ce este unitatea?” 

„Ce este unitatea? Unitate este atunci când abordăm împreună provocările şi le ducem la bun sfârşit; provocări precum construcţia reţelelor europene de autostrăzi şi căi ferate, sau schimbările climatice, comerţul liber, presiunea fenomenului imigraţiei sau urmările sociale ale globalizări, competitivitatea internaţională în creştere şi altele, Din această perspectivă Germania este un model. Dar pentru asta s-a muncit din greu. De ziua unităţii germane ne exprimăm recunoştinţa pentru schimbarea paşnică a regimului şi mândria pentru raportul construcţiei noilor landuri, pentru faptul că estul şi vestul s-au echilibrat. La aceasta a contribuit şi taxa de solidaritate întrucât s-a investit enorm în infrastructură şi dezvoltare, ceea ce a dus la ridicarea nivelului de trai. Contribuţia de solidaritate a fost introdusă la data de 1 iulie 1991 şi a prevăzut pe perioadă determinată în procentaj de 7,5% pentru început.

După 1998 taxa de solidaritate s-a menţinut la 5,5%. Totuşi, în ciuda tuturor dezvoltărilor şi îmbunătăţirilor din noile landuri, taxa de solidaritate continuă şi astăzi. Cetăţenii germani contribuie în continuare la dezvoltarea întregii ţări. Ca rezultat al  unificării Germaniei este exemplul marelui proiect de transport implementat între Germania de apus şi cea de răsărit: Unitatea proiectului German de transporturi (Deutsche Einheit –VDE- für Verkehrsverbindungen). Urmările acestui proiect au fost efectele pozitive asupra planurilor regionale şi infrastructură în noile landuri federale. Germania a reuşit într-un sfert de veac să se sudeze nu numai politic şi economic şi cultural. Reunificarea a fost cu succes mai ales din punct de vedere economic, ceea ce a dus mai departe la creşterea puterii şi în acelaşi timp a responsabilităţii Germaniei pe plan mondial,”, susţine  consulul Hans E. Tischler.

„Europa trebuie să rămână unită”

„Mai demult, zidul Berlinului nu a creat niciun fel de Securitate, ci dimpotrivă, a furat libertatea, bunăstarea şi fericirea. La fel şi cu graniţele. Aceasta este lecţia pentru care Germania a plătit mult. Nu mai putem schimba ceea ce s-a întâmplat, dar putem aborda provocările şi să găsim soluţii constructive. Ne priveşte pe toţi cei din politică şi societate să nu permitem ca Europa să se fărâmiţeze în diverse grupări sau ca noi graniţe să se stabilească. Europa trebuie să rămână unită, trebuie să apere libertatea şi să protejeze unitatea. 

Doar cu puterile unite poate Europa să ţină sub control fenomene precum populismul. Dacă Europa nu acţionează unitar, atunci se va putea doar reacţiona.

Consider că ar trebui să ne amintim mai des de afirmaţia lui Willy Brandt: pentru a ne realiza visul, nu avem voie să ne pierdem credinţa, ci trebuie să lucrăm constant şi cu hărnicie la obiectivele noastre”, a conchis consulul. 

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite