Condiţii inumane pentru români plecaţi la cules de sparanghel, în Germania: „Acum 20 de ani dormeau în corturi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile mizere în care locuiesc românii aflaţi la cules de căpşuni şi sparanghel într-o fermă din Germania Foto Dominic Körner / BNN
Condiţiile mizere în care locuiesc românii aflaţi la cules de căpşuni şi sparanghel într-o fermă din Germania Foto Dominic Körner / BNN

Situaţia condiţiilor mizere în care trăiesc lucrătorii sezonieri români de la o fermă din Eggenstein – Leopoldshafen, zona Baden – Germania, a devenit cunoscută datorită unei femei cetăţean german, care a sesizat autorităţile.

Aceasta s-a arătat revoltată de condiţiile inumane în care sunt forţaţi să trăiască est-europenii veniţi la cules de căpşuni şi sparanghel, similare celor dintr-o ţară subdezvoltată.

„Suntem în Germania sau în Bangladesh?”, a întrebat femeia retoric când a văzut zecile de barăci, rulote şi containere din faţa câmpurilor fermei. 

Cazul a fost relatat pe larg într-un cotidian nemţesc - „Ultimele ştiri din Baden” – „BNN”. „Cum se poate ca oamenii din ţara noastră bogată să trăiască aşa?”, a mărturisit femeia uluită publicaţiei germane.

Fermierul acuzat de condiţiile de cazare pe care le oferă angajaţilor săi, Markus Leicht, s-a apărat susţinând că de un deceniu se chinuie să schimbe această situaţie, prin construcţia altor containere sau module din lemn, dar costurile ridicate, birocraţia şi apoi pandemia l-au împiedicat să-şi finalizeze planul. 

Furios pe ideea că românii s-ar putea plânge de condiţiile de cazare, acesta a menţionat pentru publicaţia din Baden: „Serios, crezi că au o problemă cu cazarea, aici?... Este absurd”, motivând că atunci când a preluat afacerea, în urmă cu mai bine de 20 de ani, sezonierii „dormeau în corturi, pe jos”.  

Ce spune MAE

Căpşunarii, în marea lor majoritate veniţi din zona Sibiului, la începutul lunii martie (se aştepta ca prima tranşă să fie de 35 de lucrători, potrivit unei declaraţii date de acelaşi fermier la finele lui februarie), primesc 9,82 euro/oră din care li se opresc 2,5 euro/ noapte pentru cazare. Până în iunie, în satul de cocioabe de lângă cele 300 de hectare cultivate cu sparanghel şi căpşuni, se aşteaptă să ajungă 250 de lucrători.

„Adevărul” a contactat Ministerul Afacerilor Externe şi a trimis o solicitare ataşatului consular pe probleme de muncă şi sociale din Germania pentru a afla mai multe amănunte legate de acest caz. Potrivit reprezentanţilor MAE, până la închiderea ediţiei, nu se primise nicio reacţie din Germania. 

Se cunoaşte faptul că au fost sesizate Ministerul Federal al Muncii şi Afacerilor Sociale şi centrele de consiliere pentru muncitorii sezonieri în legătură cu problema românilor din Germania.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cercetat pentru maltratare şi schingiuire, după ce a târât pe stradă o căţeluşă şi i-a aruncat puii la tomberon VIDEO

Tăiat pe faţă şi corp de vecin. Conflict sângeros, în plină stradă, de Ziua Femeii, în Sibiu VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite