Ciudata „creatură” păstrată de 5.000 de ani la Mediaş. De ce scheletul femeii a fost aşezat în groapă în poziţie chircită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul Municipal din oraşul Mediaş, judeţul Sibiu, se păstrează un schelet vechi de aproximativ 5.000 de ani, care se presupune că ar fi al unei femei. Poziţia în care a fost găsit este una neobişnuită.

Scheletul de la Mediaş, spun specialiştii, datează de la începutul epocii bronzului şi a fost descoperit în anul 1973, la ieşirea din Mediaş spre Sibiu. 

”Este încadrat la începutul epocii bronzului şi din punct de vedere arheologic este încadrat în cultura Schnekenberg, o cultură care avea o arie de răspândire foarte cunoscută în zona de sud a Transilvaniei, în zona de curbură a Carpaţilor şi care ajunge până inclusiv aproape de Valea Mureşului. 

Mormântul de la Mediaş a fost descoperit în urma unor săpături arheologice de salvare în 1973 în zona actualului cartier Vitrometan, la ieşirea din Mediaş către Sibiu, şi ce este interesant este faptul că s-au păstrat acele ciste de piatră, un substitut destul de rar întâlnit în istorie al sicrielor sau coşciugelor pe care le folosim în momentul de faţă”, explică muzeograful Viorel Ştefu. 

image

De ce este aşezat cadavrul în poziţie chircită

Pe lângă vechime, interesantă este şi poziţia cadavrului. ”Fiind un mormânt de inhumaţie defunctul era aşezat în groapă în poziţie chircită care ţinea şi de ritualul magico-religios al respectivelor comunităţi umane de la începutul epocii bronzului. Poziţia o imita perfect pe cea a fetusului în uter, ceea ce ne duce cu gândul la credinaţ acestor comunităţi umane în reîncarnare, faptul că mormântul reprezintă o a doua burtă a mamei din care omul se va naşte într-o altă viaţă. 

Inventarul funerar carea  fost descoperit împreună cu scheletul era destul de sărăcăcios, fiind compus doar din câteva obiecte ceramice, câteva vase fragmentar păstrate”, mai spune specialistul. 

Vă mai recomandăm: 

Un tată din Sibiu îşi creşte singur cele cinci fete recuperate dintr-un orfelinat: „Nu mă pot mişca de lângă ele. Tot ce fac pentru ele fac“

Un bărbat în vârstă de 42 de ani din localitatea Ighişu Nou, judeţul Sibiu, îşi creşte singur cele cinci fete, pe care mama le-a abandonat într-un centru de plasament.

Afacere de succes cu bunătăţi de Avrig: dulceţurile şi fursecurile delicioase ale bunicii, reinventate alături de decoraţiuni handmade

Bianca Cotora (39 de ani), din localitatea Avrig, judeţul Sibiu, a reinventat, împreună cu mama ei, dulceţurile şi fursecurile bunicii, transformându-le într-un mic business.

Un sibian a construit o casă pentru o familie săracă din satul lui: „E o mulţumire foare mare când te gândeşti că ai schimbat viaţa unor oameni“

Toma Stupu, un bărbat din comuna Vurpăr, judeţul Sibiu, şi-a mobilizat prietenii şi împreună au ridicat o casă nouă pentru o familie cu nouă copii a cărei locuinţă s-a prăbuşit.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite