Trei factori care îi încurajează pe tineri să treacă de la statutul de angajat la cel de liber profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este chiar o modă în rândul tinerilor să înceapă afaceri încă din facultate - foto: wall-street.to
Este chiar o modă în rândul tinerilor să înceapă afaceri încă din facultate - foto: wall-street.to

Venitul şi timpul liber sunt două elemente extrem de importante care îi determină pe mulţi tineri să înceapă o afacere pe cont propriu.

Există tot mai multe exemple de tineri care îşi deschid prima afacere încă de pe băncile facultăţilor sau, în cazuri mai rare, chiar din liceu. Diverse programe de formare şi de mentorat îi încurajează pe tot mai mulţi să aleagă o carieră de liber profesionist în defavoarea uneia de angajat. 

Există şi câteva elemente definitorii care îi conving, în principal la nivel psihologic. 

„În primul rând un liber profesionist ajunge în această postură pentru că are o altă atitudine faţă de muncă. Doar cei care au această atitudine lasă un loc de muncă liniştit şi comod pentru a începe ceva pe forţe proprii. Iar atitudinea aceasta faţă de muncă se caracterizează prin creativitate şi entuziasm. Un liber profesionist va fi mereu mai energic, mai interesat, mai dăruit, totul în beneficiul clienţilor lui, iar mai apoi a afacerii lui. Asta spre deosebire de angajaţi, care de regulă au o atitudine de genul „muncesc cât să nu fiu dat afară”, iar şefii lor au o atitudine de genul „îl plătesc cât să nu plece”. Bineînţeles, nu putem generaliza, dar e o atitudine des întâlnită”, afirmă psihologul Daniel Moiş. 

Cel de-al doilea motiv pentru tinerii aleg să facă trecerea de la angajat la liber profesionist este venitul, pe care şi-l pot regla singuri, în funcţie de nevoi, în funcţie de planuri şi de ambiţii. Dacă într-un post de angajat bonusurile nu reflectă mereu efortul suplimentar depus, în cazul unui liber profesionist efortul ar putea fi direct proporţional cu suma rezultată.

Acest element vine mână în mână cu un altul, respectiv timpul liber. „Programul unui liber profesionist va fi liber ales. În funcţie de alte necesităţi, va alege singur dacă să muncească mai mult sau mai puţin. Echilibrul între muncă şi timp liber va fi ales autonom. Fără să fie impus din exterior. Un liber profesionist îşi oferă competenţa şi expertiza contra cost, fără ca timpul să fie determinat de la început. O lucrare, o expertiză, un proiect sau un tratament vor avea ca scop rezultatul, fără ca durata să primeze. Libertatea de a alege va fi extrem de importantă. Făcând posibilă menţinerea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională.

Angajatul este cel care îşi vinde timpul. El va petrece circa 8 ore la slujbă. Dacă rezultatul muncii lui va conta mai puţin, sau va fi mai rar monitorizat, timpul petrecut la muncă pare să primeze. Important e să fie prezent! Unele intreprinderi au sisteme electronice pe bază de card, care monitorizează ora de intrare şi cea de ieşire a angajatului din incintă! Accentul pus pe durata muncii, şi nu pe rezultatele ei, duce automat la scăderea interesului pentru rezultate”, mai afirmă psihologul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite