Trăim ca în Evul Mediu. 30% din străzile municipiului Satu Mare sunt de pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Satu Mare se poate mândri cu nici mai mult, nici mai puţin de 57 km străzi de pământ, dintr-un total de 165. Din totalul de 113 de astfel de străzi, doar 23 sunt momentan incluse în proiecte de modernizare, demarate încă de pe vremea fostului primar Iuliu Ilyes. Locuitorii acestor cartiere susţin că îşi parchează maşinile la capătul străzilor, pentru ca nu cumva să rămână blocaţi prin craterele imense.

Centrul oraşului de cinci stele, atent îngrijit de autorităţile locale, contrastează puternic cu periferia care pare uitată de responsabilii din birourile primăriei. Oamenii care trăiesc în cartiere precum Solidarităţii, Balta Blondă, Dara sau chiar pe Botizului, se confruntă cu aceleaşi probleme, care sunt de neconceput pentru un oraş european: străzi de pământ, mirosuri pestilenţiale de la apele uzate care nu sunt colectate de canalizare pentru că aceasta lipseşte cu desăvârşire sau beznă completă după apusul soarelui. De partea cealaltă, conducerea primăriei a demarat trei proiecte de modernizare a doar 23 de străzi de pământ, din cele 113, proiecte de pe vremea fostului primar Iuliu Ilyes în valoare totală de mai bine de 10 milioane de euro, lucrări care abia acum vor fi demarate.

Locuitorii din aceste cartiere parcă s-au resemnat cu gândul că străzile pe care locuiesc vor rămâne în acelaşi stadiu ca şi până acum. Una dintre sătmărencele care locuieşte în cartierul Solidarităţii, pe strada Cocorilor, unde déjà au început lucrările la canalizare, susţine că muncitorii se prefac că lucrează. „Abandonează utilajele pe câte o stradă ca să nu observe lumea că ei defapt nu fac nimic. Şi atunci când fac, termină câţiva metri în două săptămâni“, mărturiseşte Elena Szabo. Mai mult decât atât, toţi acei sătmăreni care locuiesc în acest zone parcă uitate de oficiali, au de parcurs în fiecare zeci de metri până la maşinele parcate la capetele străzilor, pentru a evita distrugerea autovehiculelor cu care circulă.

Primul proiect care include modernizarea străzilor de pământ Caragiale, Crivăţului, Orientului, Plevnei, Şoimoşeni şi Văii are o valoare de 10.686.662 lei şi prevede şi dezvoltarea, modernizarea reţelelor tehnico - edilitare de apă-canal în sistem unitar sau divisor, realizarea de canale tehnice îngropate pentru cabluri de joasă tensiune, dar şi instalarea semnalizărilor. Potrivit managerului de proiect, Andreea Kontz, lucrările propriu zise vor începe în iulie, având ca termen maxim de finalizare luna iulie, 2015. În cazul celui de-al doilea proiect, creşterea calităţii vieţii şi asigurarea unor condiţii la nivel european prin regenerarea susţinută a zonei rezidenţiale Solidarităţii din municipiul Satu Mare, lucrările de modernizare a străzilor Albatros, Berzei, Cocorilor, Deltei, Doina, Făgetului, Izvorului, Izvorului+, Lacului, Pescăruşilor, Sălciilor au început deja, termenul de finalizare fiind iulie, 2015. Ultimul proiect demarat prevede modernizarea străzilor Axente Sever, Barbu Lăutaru, Emil Racoviţă, Lazarului, Panait Itsrati şi Teilor şi are o valoare de  23.150.056 lei. Andreea Kontz susţine că proiectul este licitat, urmând ca semnarea contractului de execuţie să aibă loc în perioada august- septembrie, cu termenul maxim de finalizare, iulie 2015 .

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite