Aeroportul Internaţional Satu Mare nu va căpăta o altă faţă foarte curând. Proiectul de 16 milioane euro se află abia în evaluare la Ministerul Transporturilor
0
Investiţiile de 16 milioane de euro care ar fi trebuit deja să aibă loc la Satu Mare, în modernizarea Aeroportului Internaţional Satu Mare şi extinderea Aerogării sunt într-o continuă incertitudine. Proiectul abia se află în stadiu de evaluare la Ministerul Transporturilor, iar un contract de finanţare în acest sens nici măcar nu este încheiat.
Investiţiile de 16 milioane de euro care ar fi trebuit deja să aibă loc la Satu Mare, în modernizarea Aeroportului Internaţional Satu Mare şi extinderea Aerogării sunt într-o continuă incertitudine. La începutul acestui an, în momentul prezentării bilanţului pe 2012 a instituţiei, oficialii judeţului au anunţat vestea pe care sătmărenii o aşteptau de zeci de ani: un aeroport cu aer european. Ţinând cont de promisiunile acestora, lucrările ar fi trebuit să înceapă deja, având în vedere că termenul limită pentru finalizarea investiţiilor este decembrie, 2014. Proiectul abia se află în stadiu de evaluare la Minister, un contract de finanţare în acest sens nici măcar nefiind încheiat.
Anul 2013 a început extrem de bine pentru călători, cel puţin aşa reiesea din declaraţiilor oficialităţior judeţului Satu Mare. Vestea modernizării Aeroportului şi extinderii Aerogării a venit tocmai în momentul prezentării bilanţului pe 2012 a instituţiei, când au fost declarate obiective principale ale Consiliului Judeţean pentru anul în curs. Totuşi, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Satu Mare, Ciprian Fabian, contractul de finanţare a proiectului nu a fost semnat deoarece proiectul se află abia în curs de evaluare.
„Proiectul a ajuns abia acum pe masa ministrului pentru că proiectele au fost blocate de la începutul anului. Din acest motiv abia acum acesta va fi evaluat, după care, dacă totul decurge normale, va fi semnat şi un contract de finanţare în acest sens“, susţine Ciprian Fabian.
Reabilitarea pistei trebuia déjà să înceapă, deoarece finanţatorul, adică Uniunea Europenă, acordă suma nerambursabilă pe termen de doi ani, timp în care proiectul trebuie finalizat, în acest caz, termenul- limită este 31 decembrie 2014. Aşadar, călătorii pot să mai aştepte până când vor putea călători direct din alte state. Nu se ştie când Aeroportul va căpăta o nouă faţă.
Reabilitarea pistei din fonduri europene derulate prin Programul Operaţional Sectorial Transport (POS T), Măsura “Dezvoltări aeroportuare” înseamnă circa 16 milioane euro. Din aceşti bani va fi reparată pista, asupra căreia nu s-a mai intervenit din anii ’70. De asemenea, se vor efectua lucrări la sistemul de balizaj, la platforma de parcare şi la alte sisteme ce sunt în legătură directă cu siguranţa pistei respectiv a pasagerilor şi înlocuite dalele acolo unde este cazul, condiţie necesară pentru a putea fi atrase să opereze aici şi alte companii aeriene pe lângă Tarom. În schimb, reabilitarea clădirii aerogării înseamnă de fapt dublarea suprafeţei acesteia şi va fi finanţată din fondurile Consiliului Judeţean şi va costa aproximativ 3,78 milioane lei (circa 840.000 euro). În acest moment, clădirea are o sprafaţă de circa 850 metri pătraţi. Prin intermediul proiectului se doreşte şi realizarea unei linie extinsă de minim patru ghişee de check-in, extinderea sălii de îmbarcare la o capacitate de circa 200 de locuri, extinderea terminalului spre sud şi înfiinţarea unui nou salon VIP care să asigure un flux direct, separat şi controlat a oficialităţilor. Rămâne de văzut dacă lucrările vor începe anul acesta, având în vedere că proiectul abia se află în stadiul de evaluare, neexistând un contract de finanţare semnat în acest sens.