Sindicaliştii din Inspectoratul de Poliţie Satu Mare acuză că salariile de merit se stabilesc în culise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul sindical din cadrul sindicatului Europol reclamă faptul că analiza la care a fost invitat să ia parte, cu privire la acordarea salariilor de merit a fost de fapt doar o luare la cunoştinţă a unor decizii deja luate în culise.

Felix Văsuţ, preşedintele sindicatului Europol Satu Mare reclamă faptul că salariile pentru lucrări de excepţie în rândul poliţiştilor sătmăreni se oferă preferenţial şi nu după o analiză a activităţii poliţiştilor propuşi pentru aceste gradaţii ci se oferă după preferinţele celor din conducerea inspectoratului. 

Mai mult liderul de sindicat afirmă că aceste graduaţii se oferă mai mult şefilor decât celor cu agenţilor, ceea ce duce şi la costuri  mult mai mari. 

„In data de 21.06.2018 a avut loc sedinta de analiza a notelor de fundamentare a politistilor din cadrul IPJ Satu Mare care au fost propusi pentru acordarea salariilor pentru lucrari de exceptie la care am fost invitat să particip din partea Filialei Satu Mare a Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL. Imediat după începerea discuţiilor, în momentul în care am vrut sa fac observatii cu privire la unele propuneri, adjunctul şefului IPJ m-a întrerupt spunându-mi că trebuie să ne „respectăm” iar probabil criticile mele erau de natură să strice jocurile de culise din spatele acestor sporuri ce trebuiau acordate poliţiştilor cu rezultate remarcabile. Am fost putin suprins sa vad ca semnificatia cuvantului "analiza”, pentru care am fost invitat, are o alta definitie in viziunea conducerii insepectoratului şi de fapt prezenţa reprezentaţilor organizaţiei sindicale era doar pentru a mima transparenţa acestui proces. Este strigător la cer să mai vedem că aceste metehne precum cele pe care le-am condamnat în trecut încep să revină în prim plan într-un mod şi mai grosolan, care nu au nicio legătură cu transparenţa şi democraţia. Din acest considerent, după ce am realizat că jocurile sunt făcute cu mult înainte să aibă loc această şedinţă, am ales să mă ridic de la masă şi să părăsesc sala de şedinţă.

Cu toate ca aceste majorari salarile sunt exclusiv pentru „lucrari de exceptie”, am observat ca procentele cele mai mari, de 50% respectiv 40% din salariu, au fost acordate unui numar de 5 ofiteri de politie si un singur subofiter. Ma intreb care a fost logica matematică şi principiile pe baza cărora au fost repartizate în acest mod în condiţiile în care procentul agenţilor de poliţie din IPJ Satu Mare depăşeşte 70%, pentru ca principiul proportionalitatii nu a fost respectat ! Mai mult, dacă salariul de excelenţă în cuantum de 50% din salariul unui şef poate însemna şi 2500 lei/luna, în cazul unui agent de poliţie acesta nu depăşeşte 350 lei. Balanţa este vizibil disproporţionată, iar perioada în care şeful va lua acest spor, va însemna 20.000 lei, in timp ce pentru un poliţist cu funcţie de execuţie vorbim de maximum 2500 lei.

In numele colegilor de la ordine publica si rutiera care sunt in strada zi si noapte imi arat dezamagirea şi revolta pentru faptul că au fost desconsideraţi de conducerea IPJ Satu Mare, care a preferat să-şi fidelizeze şi sa-si premieze şefii care intră în contact cel mai puţin cu munca de poliţie, cum ar fi cms şef Vescan Camelia, şeful serviciului resurse umane, care de-a lungul timpul a beneficiat de acest drept prin alternare cu soţul ei, cms şef Vescan Horea venit de la Doi şi-un sfert. Niciun coleg din strada nu s-a aflat printre politistii nominalizati pentru vreo majorare salariala. Dezgustul este cu atât mai mare cu cât pe lista celor propuşi nu s-a regasit colegul nostru, agent sef principal de politie Lapuste Sorin, care a salvat de la inec o persoana de 77 de ani in data de 11.06.2018 cu ocazia indundatiilor din localitatea Ardud, şi cu care s-au lăudat în mass media cei din vârful MAI şi până la Inspectoratul General al Poliţiei Române pe pagina de Facebook.

Sindicatul Politistilor Europeni „EUROPOL” isi arata dezamagirea fata de modalitaeta de acordare a acestor majorari salariale şi condamnă modul subiectiv, arbitrar şi părtinitor în care s-au acordat unele salarii de lucrări de excepţie. Suntem în continuare curioşi să ştim care au fost fundamentele pentru care au fost alese anumite persoane în condiţiile în care profesionalismul, rezultatele şi implicarea în munca de poliţie sigur nu au fost criterii care au stat la baza deciziei inspectorului şef al IPJ Satu Mare,”, afirmă liderul de sindicat

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite