Satu Mare, oraș fără Urbanism. Chioșc amplasat ilegal, alimentat cu electricitate de cabluri trase prin copaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare, oraș fără urbanism. Și iarna, și primăvara
Satu Mare, oraș fără urbanism. Și iarna, și primăvara

Conflictul declanșat între Direcția pentru Cultură și Primărie pe problema lipsei de reacție a serviciului Urbanism în problema afișajelor și construcțiilor amplasate ilegal în Centrul istoric al municipiului Satu Mare se acutizează. De la semnalul de alarmă tras de reprezentanții Direcției a trecut peste un an, dar în centrul urbei nu s-a schimbat nimic.

Problema a rămas nerezolvată, iar dialogul interinstituțional a rămas ineficient. Din iunie 2011 a trecut imediat un an, însă Centrul vechi continuă să fie distrus, din punct de vedere estetic, de corturi, reclame luminoase și chioșcuri alimentate cu electricitate prin cabluri trase prin copaci” a declarat pentru Adevărul directorul Direcției pentru Cultură, poetul George Vulturescu. Poetul face referire la cortul din fața cubului Insomnia, de la fostul Cinema „Victoria”, amplasat în imediata vecinătate a Bisericii cu Lanțuri și la chioșcul de înghețată „Gelateria San Marco” de pe Corso, pentru care Primăria a dat aviz fără a consulta Direcția. Alte zeci de reclame luminoase au împânzit Centrul vechi fără ca reprezentanții instituției să-și fi dat acordul.

CITAT : George Vulturescu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu: „Centrul vechi continuă să fie distrus, din punct de vedere estetic, de corturi, reclame luminoase și chioșcuri alimentate cu electricitate prin cabluri trase prin copaci”

În octombrie 2010, reprezentanții DPC au sesizat Primăria Satu Mare asupra debandadei din Centrul vechi, acuzînd municipalitatea că permite amplasarea de reclame pe clădiri-monument ignorînd normele legale cu privire la protecția Centrului istoric.

Satu Mare, oraș fără urbanism. Și iarna, și primăvara

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

În replică, primarul a declarat, în iunie 2011, că va reglementa problema printr-o hotărâre de consiliu local în cadrul ședinței din 30 iunie. Problema afișajelor urma să fie și ea reglementată de respectiva hotărâre, care n-a mai ajuns niciodată pe masa consilierilor locali.  

Citește aici promisiunile primarului din iunie 2011

UITE HOTĂRÂREA, NU E HOTĂRÂREA

Primarul Iuliu Ilyes a explicat pentru „Adevărul” motivele pentru care a renunțat la proiectul de hotărâre. „Varianta nu era conformă din punct de vedere juridic. Avem pregătită o alta, care va intra in dezbatere publică într-o lună. O să intre în dezbatere publică și o să aprobăm o reglementare, dacă e să punem la punct și zona centrală. Va veni și Planul de Urbanism General, care va reglementa și el problema, și vom introduce în dezbatere publică și o astfel de reglementare” a declarat primarul Iuliu Ilyes.

Cei opt lucrători ai Serviciului Urbanism şi Dezvoltare Urbană din Primărie au încasat, în cursul anului trecut, salarii de peste un miliard de lei vechi. Conform declarației de avere postată pe stie-ul Primăriei Satu Mare, șefa serviciului, Veronica Pop a avut un venit de 21.540 de lei, cel mai mare din serviciu.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite