Ingredientele toxice din cosmeticele bio. Parabenii, duşmanii „neautorizaţi“ care taxează lăcomia pentru produse ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cpsmeticele pe bază de plante la mare căutare. Foto.arhivă Adevărul
Cpsmeticele pe bază de plante la mare căutare. Foto.arhivă Adevărul

Piaţa cosmeticelor cu extracte de plante se dezvoltă spectaculos. Promovate cu bugete consistente, cremele pe bază de plante ajung să fie la mare căutare. Medicii dermatologi avertizează însă că există foarte multe produse contrafăcute.

Criza nu a afectat piaţa produselor organice. Fie că vorbim despre produse cosmetice bio pentru faţă sau tratamente similare pentru corp, cei care sunt preocupaţi de aspectul fizic ajung să renunţe la produsele de tip comercial pentru cosmetice cu extracte de plante.

Dermatologii însă îi avertizează pe cei care folosesc aceste produse să citească cu atenţie ingredientele de pe etichetă şi să nu folosească compoziţia decât pe o mică parte, după care pe întreaga faţă sau pe corp.

“Sunt persoane care manifestă alergii chiar şi la plante. Spre exemplu, dacă cineva îşi cumpără o cremă cu aloe vera şi nu ştie că este alergic la acel ingredient manifestă imediat reacţii adverse. Cu toate că pe eticheta produsului se menţionează ingredientul, important este să ştim exact care sunt ingredientele care ne afectează pielea, înainte de a cumpăra orice produs de pe piaţă, chiar dacă acesta este certificat şi acreditat. Acelaşi produs poate fi benefic pentru o persoană, dar în acelaşi timp, aplicat pe pielea altcuiva, poate să determine roşează, mâncărimi sau chiar şi arsuri”, explică Paula Mare, medic specialist în dermatologie- venerologie.

Parabenii, duşmanii pielii frumoase

Cele mai periculoase sunt cremele care conţin parabeni, adică conservanţii cel mai des folosiţi în produsele cosmetice. Cei mai frecvent folosiţi parabeni sunt: methylparaben, ethylparaben, propylparaben şi butylparaben. 

În special când este vorba de deodorante sau loţiuni de aplicat în zona bustului aceste ingrediente sunt contraindicate deoarece pot penetra pielea. Chiar dacă pe etichetă este specificat faptul că produsul conţine extract de gălbenele, castraveţi, melc sau jojoba, trebuie să trataţi aceste produse cu multă atenţie.

Parabenii sunt utilizaţi destul de mult în produsele de îngrijire personală, întrucât sunt ieftini şi eficienţi. Părerile specialiştilor referitoare la modul în care parabenii afectează sănătatea sunt împărţite.

"Am participat la numeroase simpozioane ştiinţifice care au avut această temă. Eu nu recomand produsele care conţin parabeni. Se pot recunoaşte uşor. Pe etichetă este menţionat tipul parabenilor. Chiar dacă efectul negativ asupra pielii nu se vede imediat, în timp aceste efecte pot avea urmări dezastruoase asupra pielii, dar şi asupra sănătăţii noastre, pentru că prin piele ajung în organism. Produsele acestea sunt ieftine şi accesibile pentru majoritatea, însă chiar dacă ţinem la buzunar ar trebui să ne gândim în primul rând la sănătatea noastră", a specificat medicul dermatolog Paula Mare.

paula mare

Produse contrafăcute

Medicii dermatologii le recomandă pacienţilor care se prezintă la cabinet în urma folosirii aşa-numitelor produse bio să cumpere produsele din magazinele specializate sau din farmacii, după o consultare amănunţită a prospectului.

“Care sunt acreditate şi sunt certificate nu cred că riscă producătorii, însă cu toate acestea am avut cazuri când pacienţii s-au prezentat la cabinet după ce au cumpărat creme, în general din proprie iniţiativă, nu la recomandarea unui medic. Care au licenţă şi care sunt supuse comercializării în farmacii sau drogherii, acelea în general nu au nici o problemă. Dacă le luăm din piaţă sau de la colţul străzii, de la vânzătorii ambulanţi, poate fi o problemă. Sunt foarte multe produse contrafăcute sau sunt foarte multe produse făcute de oameni care nu se ocupă neapărat cu asta, adică nu găsim produsele în magazine, dar vine omul, ne bate la uşă şi ne recomandă o cremă nu ştiu de care cu extracte de tot felul, probabil făcută după reţeta proprie, în baza unui experiment. De exemplu, crema cu gălbenele pe care lumea o foloseşte la orice, dar de multe ori are efecte dăunătoare. În unele afecţiuni poate avea efecte pozitive, dar în altele poate fi dăunătoare”, a mai spus Paula Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite