FOTO VIDEO Alegeri prezidenţiale 2014. Preşedintele, prin ochii sătenilor din judeţul Satu Mare. Cu ce gânduri au mers ţăranii să-şi aleagă viitorul preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţăranii din judeţul Satu Mare vor pensii mai mari şi taxe mai mici   FOTO   Cristina Cîcău
Ţăranii din judeţul Satu Mare vor pensii mai mari şi taxe mai mici   FOTO   Cristina Cîcău

Alegeri prezidenţiale 2014 La sate, câte bordeie, atâtea opinii. Care mai de care mai originale şi, de fiecare dată prezentate de oameni simpli. Cum ar trebui să fie noul şef al statului, din perspectiva ţăranului român, şi cu ce gânduri au mers astăzi la vot sătmărenii de la sate, vedeţi în materialul următor.

Ora 11.00. În satul Ţeghea din judeţul Satu Mare, unde slujeşte părintele Sebastian, cel care a devenit celebru după ce în presă au apărut înregistrări în care le spunea credincioşilor să voteze cu Victor Ponta, era o linişte de nedescris. Strada principală din sat era pustie, până când din depărtare se zări un biciclist care se îndrepta exact spre secţia de vot. Marius Czombi (31 de ani), unul dintre cei 50 de locuitori ai satului, spune clar şi răspicat că va vota pe Victor Ponta, pentru că “da’ de ne-a face şi nouă drumul ăsta”.

Satul Ţeghea este unul izolat de lume, însă oamenii sunt contectaţi la realitatea de zi cu zi. Marius urmăreşte cu foarte mare interes politicienii la televizor şi spune cu o mândrie aparte că îi plac emisiunile antenei 3 şi cele de la rtv. “Aceia-s oameni cum se cade”, spune Marius Czombi.

teghea

Pe preotul Sebastian l-am găsit la Mănăstirea Ţeghea, acolo unde, fiind duminică, a susţinut sfânta liturghie. De această dată preotul nu a mai îndrăznit să aducă vorba despre alegerile de azi. Probabil s-a învăţat minte după ce televiziunile şi presa scrisă l-au făcut “cu ou şi cu oţet”.  Presa doar, pentru că Patriarhia Română nu s-a sinchisit să ia măsuri în acest caz.

La câteva sute de metri e localitatea Craidorolţ. Acolo atmosfera era aceeaşi. Oamenii încă erau la biserică în număr mare. Doar câţiva au reuşit să ajungă pe la secţia de vot. Din cei 867 înscrişi la liste, ajunseseră la vot, până la ora 11.00, doar 78 de localnici, din care nouă au votat pe listele suplimentare.

Ora 12.00. În satul Pişcari din localitatea Terebeşti, oamenii începeau să iasă de la biserică şi să se îndrepte spre urnele de votare. Câteva pensionare păreau extrem de bine documentate despre politica românească şi au spus că au mers la vot pentru a-I pedepsi pe cei care au mărit impozitele şi taxele.

“Am votat ca să ne fie mai bine în ţară, să fie pensiile mai mari. Să ne ajute şi pe noi, cei bătrâni, şi pe cei tineri” a spus o femeie de vreo 70 de ani.

sreportaj alegeri

Imediat intră în discuţie o altă doamnă, puţin mai tinerică, care este de părere că impozitele sunt foarte mari. “La cinci ha de pământ dau 5 milioane impozitul. E foarte mult”, spune femeia.

Pensionarele pleacă însă apare un alt domn, de 86 de ani, pe nume Alexandru Ardelean, care a spus şoptind “Am votat cu Klaus”. Clar şi răspicat, localnicul a spus că cere unei comisii să se prezinte de urgenţă la Pişcari, pentru a verifica “toate măgăriile care s-a făcut”.

sreportaj alegeri

La secţia de vot din sat au votat până la ora de referinţă 27 de votanţi, din totalul de 364 înscrişi pe liste. Dintre aceştia patru au votat pe listele suplimentare.  În Terebeşti, oamenii s-au mobilizat mai rapid în cursul dimineţii, prezentându-se la vot 117 din cei 567 înscrişi, nouă fiind pe listele suplimentare. 

Comunitatea de romi din comună nu era încă hotărâtă dacă să voteze sau nu. Era deja aproape de ora 13.00 însă ţiganii din Pişcari erau în faţa porţilor şi parcă aşteptau un semn divin. Defapt, supărarea lor se trăgea din faptul că politicienii au uitat să treacă şi în cartierul lor cu o mică atenţie.

“Nu mergem la vot. Eu sunt şeful ţiganilor de aici şi am hotărât că nu mergem încă la vot. Poate ne răzgândim, să vedem dacă trece cineva pe aici”, spune şeful ţiganilor.

În doar câteva minute în faţa unei case s-au adunat câţiva romi care, nemulţumiţi că nu şi-au primit uleiul şi zahărul, că doar despre astaera vorba, susţineau clar că nu merg la vot “până nu vine cineva pe la ei”.

Vă recomandăm şi

FOTO ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Votanţi din Cuza Vodă, aduşi cu microbuzele la urnă

Alegeri prezidenţiale 2014. Tinerii români din diaspora: „Nu vrem să trăim în Anglia. Vrem să trăim în România ca în Anglia“

FOTO  Alegeri prezidenţiale 2014. Turul doi Olt. Slătinenii, buluc la vot: “Dacă nu ieşim să votăm măcar acum preşedintele, atunci când să votăm??”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite