FOTO Sute de credincioşi au umplut Biserica Calvaria din Satu Mare: „Aceasta este noaptea despre care s-a scris!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşi catolici la Satu Mare   FOTO Alexandra Ardelean
Credincioşi catolici la Satu Mare   FOTO Alexandra Ardelean

Catolicii şi reformaţii sărbătoresc anul acesta Paştele mult mai repede decât ortodocşii. Sâmbătă seara, 26 martie, catolicii au venit la Biserica Calvaria din Satu Mare la slujba de Înviere. Au adus cu ei bucatele pregătite după reţetele tradiţionale ca să fie sfinţite.

Adoptând o atitudine simplă, o vestimentaţie asemănătoare, credincioşii romano-catolici şi-au grăbit paşii, sâmbătă noaptea, ca să prindă un loc în biserică, devenită în scurt timp neîncăpătoare. După ce preotul Paul Lang şi preotul Tiberiu Shupler au încheiat slujba de Înviere cu predare în limba germană şi maghiară, a venit şi rândul preotului Iulian Budău să oficieze slujba în limba română.

Fiecare credincios s-a aşezat la locul său, şi-a potrivit atent coşul cu bucate aduse spre sfinţire şi s-a asigurat că are o lumânare în mână. Apoi s-au stins luminile şi a intrat părintele Budău cu lumina. După o tradiţie foarte veche, noaptea Învierii la catolici este o priveghere în cinstea Domnului. Astfel, credincioşii au ţinut în mâini candele aprinse ca să să fie asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru că atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă.

Înainte de intrarea în biserică, acesta a rostit cu glas tare - şi parcă vorbele lui aveau acum mai mult ca niciodată pentru cei prezenţi o însemnătate deosebită:

"Christos îi cheamă pe toţi credincioşii bisericii, răspândiţi în toată lumea să vină să sărbătorească Învierea Lui. Aceasta este noaptea despre care s-a scris, iar el vine pentru toţi, în egală măsură", a spus preotul Iulian Budău,în drumul lui spre altar.

După ce fiecare a luat lumină, dând din mână în mână, părintele a început să se roage în timp ce în fundal se auzea cântecul unui ministrat care îi invita pe credincioşi să îi mulţumească lui Christos de jerfta sa care le readuce bucurie şi speranţă.

lumina

Părintele Iulian Budău rugându-se pentru cei prezenţi. FOTO Alexandra Ardelean

Privegherea din noaptea de Înviere la catolici are o orânduire specială: începe cu o scurtă ceremonie a luminii (partea întâi a acestei privegheri), continuă cu o meditaţie la lucrurile pe care Dumnezeu le-a săvârşit pentru poporul său de la început (partea a doua, sau liturghia cuvântului) până când, apropiindu-se ziua Învierii, împreună cu cei proaspăt renăscuţi prin Botez (partea a treia) lumea este invitată să ia parte la masa pe care Domnul a pregătit-o poporului său prin moartea şi învierea sa (partea a patra).

Procesiunea religioasă a început după ora 21.00, însă nu a ţinut mai mult de două ore. La finalul slujbei s-au binecuvântat mâncărurile pascale. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare catolică specială adresată lui Cristos), lecturi multe din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor au stat în centrul atenţiei slujbei de Înviere. 

Credincioşii au fost invitaţi să se reîntoarcă la rugăciune duminică dimineaţă, unde în locul actului penitenţial (recunoaşterea vinovăţiei) se face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lângă altar şi rămâne acolo tot timpul pascal, iar la celebrările liturgice mai solemne ale acestui timp, adică la Liturghie, la Laude şi la Vespere, este aprinsă, până în duminica Rusaliilor.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Hristos a înviat! Catolicii din Bârlad au luat sâmbătă seara lumina Sfântă

Singura biserică catolică din Bârlad a fost neîncăpătoare în noaptea de Înviere pentru creştinii veniţi să ia lumina Sfântă

Când nu este indicat să ţinem post, alimentele recomandate şi cele de evitat în Postul Paştelui - sfaturi de la nutriţionistul Mihaela Bilic

Postul Paştelui ne prinde nepregătiţi de cele mai multe ori, mai ales că nu ţinem cont de anumite reguli pentru a nu-l transforma într-un chin. Ce trebuie să facem înainte de a ţine post negru sau post normal şi ce este bine să consumăm în această perioadă ne-a spus medicul nutriţionist Mihaela Bilic, care afirmă că nu ne-ar strica această limitare a cantităţii de mâncare, pentru că noi, românii, mâncăm prea mult.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite