Când nu este indicat să ţinem post, alimentele recomandate şi cele de evitat în Postul Paştelui - sfaturi de la nutriţionistul Mihaela Bilic
0Postul Paştelui ne prinde nepregătiţi de cele mai multe ori, mai ales că nu ţinem cont de anumite reguli pentru a nu-l transforma într-un chin. Ce trebuie să facem înainte de a ţine post negru sau post normal şi ce este bine să consumăm în această perioadă ne-a spus medicul nutriţionist Mihaela Bilic, care afirmă că nu ne-ar strica această limitare a cantităţii de mâncare, pentru că noi, românii, mâncăm prea mult.
În primul rând, pentru a putea urma postul Paştelui, care a început luni şi care durează până pe 30 aprilie, trebuie să ţinem cont de afecţiunile medicale pe care le avem. De asemenea, femeile însărcinate, bătrânii şi copiii intră în categoria persoanelor care trebuie să aibă în această perioadă o dietă echilibrată şi nu de înfometare, aşa cum, din păcate, înţeleg să procedeze foarte multe persoane. Astfel, chiar dacă din punct de vedere spiritual Postul Paştelui este extrem de important pentru credincioşi,, anumite boli impun o anumită conduită şi există reguli care trebuie respectate cu stricteţe, sănătatea fiind până la urmă pe primul loc.
„Boala presupune o condiţie a organismului în care deciziile nu le mai poţi lua liber şi pe proprie răspundere, trebuie să te comporţi într-un fel şi să ai anumite obiceiuri şi reguli din cauza bolii şi atunci nu mai ai cum să fii în deplinătatea facultăţilor fizice să ţii post. Pentru că, iată, dacă ai diabet sau probleme cu ficatul, aceste boli îţi impun o anumită conduită şi atunci postul poate să fie un factor de stress suplimentar. Trebuie să fii sănătos din punct de vedere fizic, deci fără nicio boală, pentru a ţine post, deoarece postul presupune absenţa anumitor nutrienţi şi poate influenţa şi imunitatea şi rezistenţa la boli”, explică doctorul nutriţionist Mihaela Bilic pentru adevarul.ro. Trebuie să pornim în această aventură de şase săptămâni de la întrebarea „Pot să ţin post? ”, adaugă Bilic.
În continuare, trebuie să fim pregătiţi pentru post şi din alte considerente. Nefiind recomandat să-l ţinem pentru siluetă sau din alte motive, trebuie să fim pregătiţi pentru post şi mental, spiritual şi sufleteşte. „Postul este un exerciţiu spiritual de detaşare de nevoile concrete ale organismului, prin care să ajungem într-o zonă în care se pune accent pe suflet, pe gânduri şi pe minte”, mai spune medicul nutriţionist, adăgând, la rândul său, că postul nu trebuie văzut nici ca o detoxifiere, nici ca o cură de slăbire.
În acelaşi timp însă, este o certitudine faptul că dacă mâncăm mai puţin este mai uşor pentru organism să nu mai cheltuiască atât de multă energie pentru digestie sau metabolizare şi atunci şi ficatul şi tubul digestiv sunt uşurate, ne aduce la cunoştinţă Mihaela Bilic.
Nu ne-ar strica această „asceză” – poate că este mult spus -, această limitare a cantităţii de mâncare, pentru că noi mâncăm prea mult. Postul poate să vină şi ca un obicei de a mânca mai puţin.
Ce să facem înainte de a ţine post
Doctorul Razeen Mahroof din Marea Britanie recomandă abordarea postului cu disciplină, altfel oportunitatea de a deveni mai sănătoşi ar putea fi irosită. Potrivit acestuia, înainte de a începe să postim trebuie să consumăm cât mai mulţi carbohidraţi şi cât mai multe alimente bogate în fibre (acestea eliberând energia încet) şi să evităm alimentele cu ardere rapidă şi procesate foarte mult, care conţin carbohidraţi rafinaţi (zahăr şi făină albă), şi alimentele cu grăsimi (precum prăjiturile, biscuiţii, ciocolata şi alte dulciuri). Medicul mai recomandă şi evitarea cofeinei şi deci a băuturilor precum ceai, cafea şi Coca-Cola, cofeina fiind un diuretic şi stimulând mai repede pierderea de apă prin urinare. Bineînţeles, înainte de a începe să postim trebuie să renunţăm şi la alcool.
Ce mâncăm în post şi ce alimente trebuie să evităm
În post nu trebuie să mănâncăm pe săturate şi trebuie să conştietizăm faptul că mai există şi alte lucruri pe această lume în afară de mâncare, astfel putând da prioritate sufletului, ne sfătuieşte medicul nutriţionist Mihaela Bilic. În ceea ce priveşte regimul alimentar, dacă nu decidem să ţinem post negru, acesta ar trebui să fie bazat în special pe legume de toate culorile şi leguminoase (cele pe care le consumau şi străbunii noştri - fasolea, mazărea, proteinele vegetale), preparate în toate felurile.
Potrivit medicului nutriţionist, în post trebuie:
- să evităm pâinea şi alţi carbohidraţi precum cartofii
- să nu facem abuz de ulei sau de margarină - conţin omega 6 care este antiinflamator şi tendinţa în post este să consumăm cât mai mult ulei sau grăsime; deci renunţăm la prăjeli şi la şniţelele de soia pentru că îngreunăm ficatul
- să nu consumăm dulciuri, din păcate şi margarina şi zahărul sunt permise în post, dar ar trebui să le încadrăm la alimente interzise măcar în această perioadă
- să consumăm ciuperci, orez, ghiveci la cuptor, paste cu sosuri (sosul de roşii esterecomandat pentru că este bun pentru sănătate şi pentru piele), ciorbe
- să evităm excesul de fructe pentru că au fructoză care ne oboseşte ficatul, fructoza metabolizându-se doar în ficat (putem avea şi colesterolul crescut din cauza fructelor)
În materie de băuturi, recomandarea medicilor este să nu consumăm calorii sub formă de lichide pentru că creierul nostru nu le contabilizează, mai explică Bilic. Printre produsele alimentare recomandate de alţi nutriţionişti în Postul Paştelui se numără: soia, oleaginoasele, cerealele, Quinoa, cuşcuş sau avocado.
Pe lângă acestea, când avem dezlegare la peşte, de Buna Vestire (25 martie) şi de Florii (Intrarea Domnului în Ierusalim - 24 aprilie) este recomandată consumarea peştelui, de preferat a somonului preparat în diverse moduri: cu sos Dijon la cuptor, cu paste şi spanac, cu piure de mazăre sau la cuptor în stil mediteranean.
FOTO dishmaps.com
Ce este bine să facem după terminarea postului
După încheierea postului trebuie să mâncăm puţin şi uşor, din cauză că stomacul şi corpul s-au obişnuit să primească mai puţină mâncare. Recomandarea este să avem o primă masă uşoară pe bază de legume sănătoase şi puţine proteine pentru a ne obişnui corpul să digere din nou mâncarea.
Mai trebuie să:
- evităm alimentele grele, care se digeră greu, precum fasolea
- nu consumăm alcool în ziua în care terminăm postul, toleranţa fiindu-ne foarte scăzută şi existând posibilitatea ca acesta să aibă un efect advers asupra organismului nostru
- fim pregătiţi să avem un stomac mai „sensibil” după post - atunci când vom reîncepe să consumăm mâncare solidă, vom avea gaze sau diaree