Masacrul de Paşte din Pakistan, luat în derâdere pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creştini pakistanezi îndureraţi de atentatul sinucigaş din Lahore FOTO AFP
Creştini pakistanezi îndureraţi de atentatul sinucigaş din Lahore FOTO AFP

În pofida numărului dublu de victime şi motivului sinistru al organizatorilor atacului, masacrul de la Lahore nu a stârnit emoţii la fel de intense precum cel de la Bruxelles. Dimpotrivă, unii internauţi au cutezat să-l ia în derâdere.

Cel puţin 72 de persoane au fost ucise şi alte aproximativ 340 rănite, potrivit ultimului bilanţ, într-un atentat sinucigaş comis duminică seara în oraşul Lahore, un important centru economic, cultural şi turistic din estul Pakistanului. Atacul a fost revendicat de o facţiune a Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), care a precizat că a luat la ţintă creştini chiar de ziua în care catolicii au sărbătorit Paştele.

Atac împotriva creştinilor

Un kamikaze s-a aruncat în aer duminică la câţiva metri de un loc de joacă pentru copii amenajat în parcul Gulshan-e-Iqbal din Lahore. Atacul a fost comis în mod intenţionat seara, când mulţi creştini din acest oraş de peste 10 milioane de locuitori din provincia pakistaneză Punjab au ieşit în parc pentru a sărbători Paştele împreună cu copiii lor.

Momentele trăite de cei prezenţi la faţa locului au fost terifiante. Mai mulţi martori au povestit că au văzut fragmente de trupuri umane împrăştiate pe asfalt imediat după ce fumul exploziei s-a ridicat.

„Când s-a produs explozia, flăcările au fost atât de mari, încât au ajuns deasupra copacilor şi am văzut trupuri zburând în aer“, a relatat Hasan Imran, un locuitor din zonă.

În imaginile transmise de presa locală puteau fi văzuţi copii şi femei ţipând şi plângând şi membri ai echipelor de intervenţie, poliţişti şi simpli trecători cărând răniţi spre ambulanţe şi spre maşini private.

„Ţinta noastră au fost creştinii. Atacatorii noştri sinucigaşi vor continua cu aceste atentate“, a precizat într-un mesaj de revendicare un purtător de cuvânt al Jamaat-ul-Ahrar, o facţiune a TTP.

Nu este Bruxelles, ci afurisitul de Pakistan

În pofida imensei tragedii, atentatul de la Lahore nu a stârnit acelaşi interes şi nici aceeaşi intensitate a emoţiilor precum atacurile teroriste de la Bruxelles, soldate cu 35 de morţi. Ba chiar dimpotrivă, unii internauţi au îndrăznit să-l ia în derâdere, cu toate că atentatorul a vizat oameni nevinovaţi.

„Nu este Paris, nici Germania şi nici Bruxelles. E afurisitul de Pakistan. Nu cred că-i pasă cuiva de cine trăieşte sau moare acolo“, a comentat o tânără pe Twitter, potrivit attn.com.

„Există vreo «faţă tristă» cu care să simbolizăm corect că plângem pentru Lahore sau nu facem aşa ceva pentru victime mai închise la culoare decât hârtia de împachetat?“, s-a întrebat, ironic, o altă tânără pe Twitter.

Oraşul Bruxelles „este casa Comisiei Europene“ şi capitala unei ţări care „nu are graniţe cu ţări afectate de conflicte“, încearcă să explice într-un comentariu publicaţia britanică „The Independent“ de ce atentatele sângeroase din Turcia şi Pakistan sunt acoperite mai puţin decât cele din Franţa şi Belgia.

În contextul în care reprezentanţii comunităţii creştine din Lahore exprimă temeri în privinţa creşterii persecuţiilor împotriva lor, Papa Francisc le-a cerut autorităţilor pakistaneze să acţioneze pentru a opri repetarea unui astfel de atac asupra minorităţilor religioase.

Guvernul pakistanez a decretat trei zile de doliu naţional şi a acordat puteri sporite forţelor paramilitare din Punjab, cea mai bogată şi dens populată provincie din Pakistan, pentru a vâna talibani, care atacă din zone izolate din munţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite