EXECUTĂRI: Sătmăreni rămaşi pe drumuri din cauza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţele au scos la licitaţie, anul trecut, 45 de locuinţe, dublu faţă de 2009, din cauza datoriilor la stat. Sătmărenii rămân fără locuinţe şi din cauza datoriilor la bănci, şapte imobile din judeţ fiind în procedura de execuţie silită în acest moment. Andrei Marin povesteşte cum a rămas pe drumuri.

Persoanele fizice şi juridice din Satu Mare au rămas datoare cu 445,1 milioane lei la contribuţia la stat în anul 2010. Pentu a recupera datoriile, Finanţele au sechestrat şi au scos la licitaţie 45 de case şi apartamente în valoare de 29,1 milioane lei. Acest număr este aproape de două ori mai mare faţă de anul precedent, când au fost scoase la licitaţie 23 de locuinţe, în valoare de peste 10 milioane de lei. „Numărul sechestrelor aproape că s-a dublat din simplul motiv că în 2010 s-au luat măsuri mult mai serioase în ceea ce priveşte executările silite”, spune Dan Maier, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Pulbice a Judeţului Satu Mare.
Nu doar numărul imobilelor sechestrate s-a dublat în 2010 faţă de 2009, dar a crescut şi numărul bunurilor mobile sechestrate. Dacă în 2009 au fost confiscate 119 de autoturisme şi diferite utilaje în valoare de 22,9 milioane lei, în 2010 au numărul a crescut la 150, având o valoare totală de 25,1 milioane lei.
„Stăm la socrii până ne stabilim“
Executaţi siliţi sunt şi sătmărenii care nu şi-au achitat ratele la bănci. În momentul de faţă, Banca Transilvania are două apartamente şi două case scoase la licitaţie, iar Piraeus Bank două case. De asemenea, Volksbank are o singură locuinţă scoasă la licitaţie, iar BRD niciuna. Andrei Marin, un sătmărean de 37 de ani, a fost executat silit de către o bancă în toamna anului trecut pentru neplata ratelor. Acesta şi-a pierdut locul de muncă de la fabrica de aragaze, iar trei luni mai târziu şi soţia a fost disponibilizată, firma la care lucra intrând în faliment. „Pe la sfârştul lui 2009 ne-am pierdut slujbele şi eu, şi soţia. Totul în doar trei luni. Nu am mai reuşit să ne achităm datoriile şi ratele la bancă, iar apartamentul pentru care am plătit aproape 5 ani ne-a fost luat de bancă şi vândut. Acum stăm la socrii deocamdată, până să ne stabilim cu locurile de muncă”, a declarat sătmăreanul.
Citat
„Cei care se află în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile sunt executaţi siliţi, adică li se pun sechestre pe imobile şi diferite obicte de valoare, care la rândul lor sunt valorificate prin licitaţie publică”, Dan Maier, directorul finanţelor din Satu Mare
CIFRE
445,1 de milioane de lei este datoria persoanelor fizice şi juridice din Satu Mare la stat în anul 2010

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite