Dosar aprobat pe relaţii de partid.Un afacerist din Satu Mare trebuie să restituie 5 milioane de euro ANRP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Mureşan a ajuns în vizorul DNA după ce a intervenit la ANRP să fie despăgubit cu 5 milioane de euro pentru un teren a cărui drepturi litigioase le-a cumpărat FOTO voceatransilvaniei.ro
Michael Mureşan a ajuns în vizorul DNA după ce a intervenit la ANRP să fie despăgubit cu 5 milioane de euro pentru un teren a cărui drepturi litigioase le-a cumpărat FOTO voceatransilvaniei.ro

Tribunalul Bucureşti a respins, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, în data de 13 noiembrie, recursul formulat de omul de afaceri din Satu Mare Michael Mureşan împotriva unei sentinţe prin care se anulase o executare silită pentru 5 milioane de euro. Afaceristul a ajuns în vizorul DNA după ce a primit această despăgubire pe relaţii de partid.

Suma a fost trasă din conturile A.N.R.P., în luna aprilie 2013, de către Biroul Executorilor Judecătoreşti „Dumitrache şi Dumitrache”, printr-o procedură de executare silită iniţiată în noiembrie 2012. A.N.R.P. va începe procedura de recuperare a sumei executate în mod nelegal şi punerea acesteia la dispoziţia persoanelor cu adevărat îndreptăţite la despăgubiri. Modul în care s-au luat banii din conturile A.N.R.P. a făcut obiectul unui dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care Michael Mureşan a fost trimis în judecată.

"Decizia Tribunalului Bucureşti confirmă încă o dată temerile exprimate public de A.N.R.P., care a atras atenţia că prin abuzurile în materia executării silite au fost deturnate sume importante de bani, cuvenite adevăraţilor beneficiari ai legilor de despăgubire", transmite ANRP printr-un comunicat de presă.

Dosar scos în faţă pe relaţii de partid

Omul de afaceri din Satu Mare Michael Mureşan este cercetat după ce a dat mită 1 milion de euro fostului vicepreşedinte al ANRP, Cătălin Dumitrescu, pentru a obţine o despăgubire de 5,2 milioane de euro pentru un teren din Satu Mare. Este vorba despre aşa-numita Grădină Chindriş, a cărui drepturi litigioase le-a cumpărat pentru 100.000 de euro de la proprietarii de drept. El a mai dat 276.000 de euro fostului consilier al ministrului Agriculturii, Daniel Bran (PC) şi 170.000 de euro altui afacerist din Satu Mare, Nicolae Dragoş (Nicu Ciupac) pentru a intermedia legătura cu fostul vicepreşedinte al agenţiei, Cătălin Dumitrescu.

Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), este acuzat şi el pentru luare de mită şi spălare de bani, iar fiul acestuia, Cătălin-Alexandru Dumitru Rădulescu, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani. Cei trei, Michael Mureşan, Cătălin Dumitru şi fiul lui, Alexandru, se află în arest la domiciliu.

Rolul lui Bran, consilier al Ministrului Agriculturii la acea vreme

Daniel Bran a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi primit 500.000 de euro de la Michael Mureşan pentru a-i rezolva la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) să primească despăgubirea de 5.213.222 euro pretinsă de samsar pentru drepturi litigioase pentru care a plătit proprietarilor de drept suma de 100.000 de euro.

Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost reţinut sub acuzaţia de luare de mită şi spălare de bani, iar fiul acestuia, Cătălin-Alexandru Dumitru Rădulescu, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.  Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce Michael Mureşan le-ar fi dezvăluit anchetatorilor că cei doi i-au cerut mită 1.000.000 euro pentru a aranja să primească 5.213.222 euro de la ANRP, ca urmare a unei executări silite. 

Cei 1 milion de euro ar fi fost daţi prin intermediul fiului său, Alexandru, pentru a obţine o despăgubire de 5,2 milioane de euro pentru un teren din Satu Mare, aşa-numita Grădină Chindriş, a cărui drepturi litigioase le-a cumpărat.

„În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită”, au arătat procurorii.

5, 2 milioane de euro pentru două hectare de grădină

Michael Mureşan, cunoscut în Satu Mare ca Michael Power, a mers în instanţă cu un dosar de despăgubire de 5,2 milioane de euro pentru două hectare de teren din Grădina Kindriş, pentru a căror drepturi litigioase a dat 100.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, Michael Power a dat mită în Autoritatea Naţională pentru restituirea Proprietăţilor pentru ca dosarul să treacă în faţă. Lucru care s-a şi întâmplat. Apoi, drumul până la cele 5,2 milioane de euro a fost uşor. În primăvara acestui an Judecătoria sectorului 2 a decis că ANRP trebuie să-i plătească lui Power cu titlu executoriu, întreaga sumă. Imediat cele 5,2 milioane de euro au fost retrase din contul instituţiei înainte ca ANRP să depună recurs. La câteva luni după aceea, DNA a intrat pe firul tunului imobiliar. Anchetatorii au pus sechestru asigurator pe toată averea samsarului.

Vă recomandăm şi

"Mită la ANRP": Fostul vicepreşedinte al agenţiei şi afaceristul Power vor mai sta în arest preventiv cel puţin 90 de zile

Instanţa a fixat primul termen în dosarul mitei de la ANRP. Cum s-a acordat, pe relaţii de partid, 5 milioane de euro despăgubire pentru drepturi litigioase

“Mită la ANRP”: Inculpaţii au cerut ca măsura arestării preventive să fie înlocuită cu cercetarea sub control judiciar. Curtea de Apel a respins cererea

Consilierul vicepremierului Daniel Constantin garanta blocarea anchetelor DNA la Restituirea Proprietăţilor

Consilierul vicepremierului Daniel Constantin garanta blocarea anchetelor DNA la Restituirea Proprietăţilor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite