Cu ce se mai ocupă Avocatul Poporului. Instituţia cercetează dacă nu s-a încălcat Constituţia într-un caz de infestare a apei cu E-coli

0
0

Avocatul Poporului s-a autosesiat într-un caz din judeţul Satu Mare în care a fost identificată bacteria E-coli în mai multe reţele de apă potabilă. Instituţia verifică dacă s-a încălcat sau nu Constituţia în acest sens.

Judeţul Satu Mare se confruntă în această perioadă cu o problemă de ordin sanitar destul de gravă pentru populaţia din zona afectată. Este vorba de mai multe localităţi unde apa pe care oamenii o consumă uzual conţine bacteria E-coli.

Acest lucru a fost evidenţiat în urma controalelor realizate de cei de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare în cursul acestui an, controale care au scos la suprafaţă mai multe nereguli. În localităţile Hodod, Giurtelecul Hododului, Necopoi – Homorodu de Jos – Solduba, Căpleni şi Săuca Silvaş inspectorii DSP au identificat în apă bacteria E-coli, acesta fiind cel mai grav rezultat al apei, după ce în alte localităţi s-au găsit, în diverse concentraţii, metale grele şi nitraţi.

În cadrul unei şedinţe de Colegiu Prefectural organizate de Instituţia Prefectului Satu Mare, reprezentanţii DSP au prezentat raportul privind calitatea apei din judeţ. Şedinţa din 27 septembrie a scos în evidenţă aceste nereguli, explicând totodată că ele au mai multe motive. Unul dintre ele ar fi produsele de dezinfectare a apei, care nu ar fi tocmai conforme pentru a asigura dezinfectarea apei. Un al motiv ar fi nerespectarea unui program de dezinfectare al apei iar în al treilea rând ar fi vorba şi de instalaţii de apă uzate, mult prea învechite pentru a mai face faţă cerinţelor şi pentru a asigura apă de calitate.

La două săptămâni după acea declaraţie a celor de la Direcţia de Sănătate Publică, Instituţia Avocatului Poporului a reacţionat, considerând că este de competenţa lor această situaţie. După două săptămâni de analize a subiectului aceştia au reacţionat public anunţând că se autosesizează pentru a vedea dacă nu cumva a fost încălcată Constituţia României, mai exact dacă nu s-a încălcat Dreptul la Ocrotirea Sănătăţii, respectiv articolul 34.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă cu privire la prezenţa bacteriei E-coli în apa potabilă din Municipiul Satu Mare. Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii.

În articolul intitulat „În E-coli (martorul) DSP Satu Mare”, publicat de către Gazeta de Nord-Vest, în 28 septembrie 2016, se relatează faptul că prin robinetele sătmărenilor curge apă infestată cu E-coli sau cel puţin aşa a dat de înţeles Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare, care atrage atenţia după ce bacteria E-coli a fost identificată în mai multe surse de aprovizionare cu apă a populaţiei. Oficialii DSP susţin că bacteria a apărut pentru că produsele de dezinfecţie au fost expirate, nu s-a respectat programul de tratare a apei, respectiv lipsa staţiei de dezinfecţie automată.”, se arată în comunicatul de presă al Instituţiei Avocatul Poporului făcut public în data de şase octombrie.

Instituţia a avut nevoie de două săptămâni pentru a face revista presei, acest lucru în condiţiile în care materialul a apărut în presa tipărită doar a doua zi după ce informaţia a fost făcută publică şi publicată în presa online în aceeaşi zi.

Avocatul Poporului urmează să verifice cum s-a ajuns în această situaţie, dacă apa cu E-coli a pus în pericol sănătatea cetăţenilor, dacă acest lucru contravine Constituţiei, precum şi cine se face vinovat de această situaţie, fie privită unitar pe toate localităţile, fie individual pentru fiecare instalatie de apă în parte. 

Mai multe - Satu Mare

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite