Ce spun maghiarii din Satu Mare despre referendumul din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Satu Mare există 50.000 de cetăţeni maghiari cu drept de vot, care sunt aşteptaţi la urne în 2 octombrie pentru a-şi spune părerea cu privire la cotele de imigranţi pe care să le accepte Ungaria.

În data de 2 octombrie, maghiarii din Ungaria şi din afara graniţelor sunt aşteptaţi la urne de Guvernul de la Budapesta pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la imigranţi, întrebarea la care aceştia vor avea de răspuns, prin alegerea opţiunii „DA” sau „NU”, fiind „Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”. Judeţul Satu Mare este unul dintre judeţele în care numărul de persoane care deţin cetăţenia maghiară, fie născuţi în Ungaria şi apoi mutaţi, fie persoane care au obţinut pe parcursul vieţii cetăţenia maghiară, nu este unul de neglijat. Numărul aproximativ al acestora este de 50.000 de indivizi.

„De când facilităm noi realizarea dosarului pentru cetăţenia maghiară, am realizat peste 20.000 de dosare. Cam tot atâtea spun şi cei de la partidul luiTokes că au realizat. La acestea s-ar mai putea adăuga câteva persoane care au mers direct la Consulatul Maghiar din Cluj să îşi depună dosarul pentru cetăţenie. Nu ştim câte persoane din cele pentru care am făcut dosarul pentru obţinerea cetăţeniei au şi obţinut-o, dar aşa, cu aproximaţie, sunt cam 50.000”, afirmă Nagy Szabolcs, purtător de cuvântal UDMR Satu Mare.

Multe persoane din cele care au obţinut cetăţenia şi care sunt acum şi cetăţeni maghiari nu mai sunt prezente în judeţul Satu Mare, aceştia fiind plecaţi la muncă în străinătate şi nu pot fi găsiţi la adresele de domiciliu. Conform sistemului de acţiune şi mobilizare pentru vot, cetăţenii maghiari vor fi contactaţi prin poştă de Consulatul Maghiar pentru a fi înştiinţaţi de vot şi pentru a le cere să se prezinte la urne. În reţeaua de mobilizare la vot din Satu Mare nu a fost implicat şi UDMR, cu toate că cetăţenii maghiari sunt în marea lor majoritate şi etnici maghiari şi fac parte din votanţii UDMR.

„Noi nu am fost contactaţi şi nu avem nici o sarcină cu privire la aceste alegeri. Nu ni s-a solicitat să facem nici un demers pentru susţinerea referendumului din Ungaria.Am văzut că în Covasna UDMR s-a implicat, dar la noi nu, nici nu ne implicăm noi, nici nu ni s-a cerut nimic din Ungaria. Totul se derulează prin Consulatul Maghiar, ei sunt cei care au un sistem bine pus la punct şi ştiu cui să trimită scrisori, noi nici nu ştim cine sunt toţi cetăţenii maghiari din Satu Mare, pentru că după ce le facem dosarul şi ei dau interviul pentru cetăţenie, nu ştim care o primesc şi care nu”,a afirmat Nagy Szabolcs, purtătorul de cuvânt UDMR.

Până în momentul de faţă cetăţenii maghiari nu au fost contactaţi pentru participarea la referendum, iar unii dintre ei nici nu iau în calcul participarea la vot.

„Nu am fost contactată încă, nu am primit nici o scrisoare să merg la vot. Nici nu voi merge şi nu cred că va merge multă lume. Cei care însă vor merge, sunt sigură că vor vota cu „NU”, aşa cum îşi doreşte guvernul maghiar. Eu nu votez pentru că nu vreau să fac campania guvernului maghiar, căci tot referendumul e doar începutul campaniei electorale pentru alegerile care vor avea loc în 2018, iar partidele care sunt acum la guvernare doresc să îşi întărească imaginea pe treaba asta cu incitarea la ură, care nu e bună”, afirmă Babos Kriszta.

„Pe mine nu mă prea interesează tema asta, nu am votat nici la alegerile parlamentare din Ungaria. Sunt unii care vor merge la vot, dar nu mulţi”, afirmă şi Lakatos Stefan.

La fel ca şi la alegerile parlamentare din 2014, cetăţenii care au şi cetăţenie maghiară, dar locuiesc pe teritoriul României, şi nu doresc să se deplasee până în Ungaria pentru a vota, vor putea să voteze prin corespondenţă. Votul prin corespondenţă este mai mult folosit de maghiarii din Harghita şi Covasna, cei din judeţele de pe  graniţă ubişnuind să treacă în Ungaria pentru a vota la o secţie de votare.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite