Care este preţul trădării de la sate. Mii de voturi s-au întors împotriva primarilor traseişti din Satu Mare. Grigore Pop: "votul pentru preşedinte este personal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaintea începerii campaniei electorale, opt primari din Satu Mare au schimbat tabăra pe cea social-democrată, dar şi pe cea a PLR. Însă scorurile obţinute la alegerile prezidenţiale de majoritatea traseiştilor demonstrează că migraţia acestora nu a avut un efect electoral foarte mare. Cel puţin la Satu Mare, unde doar trei primari din cei opt au strâns mai multe voturi pentru candidatul PSD.

Dacă în unele judeţe ale ţării rezultatele din al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pun în lumină şi eficacitatea traseismului politic la capitolul voturi câştigate în urma transferului de primari din perioada de mercato stabilită de premierul-candidat Victor Ponta prin ordonanţa traseiştilor, la Satu Mare lucrurile nu stau chiar aşa.

Deşi şase primari în frunte cu şeful CJ Satu Mare au profitat de ordonanţa traseismului şi au ales să lase PNL în pofida PLR-ului înainte de alegeri, iar alţi doi primari au ales să treacă la PSD, Victor Ponta a pierdut alegerile în Satu Mare la 30 de procente diferenţă faţă de contracandidatul său. Singurii care au reuşit să obţină un scor mai mare pentru Victor Ponta în comunele pe care le conduc sunt Florinel Andreica din Crucişor (traseist PLR)  şi cei doi primari care au trecut la PSD, Mariana Avorniciţii şi Simion Ardelean din Terebeşti şi Homoroade.

Cel mai spectaculos scor l-a avut comuna Târşolţ, unde primar e tocmai Grigore Pop, care a schimbat tabăra spre cea a PLR. Degeaba, pentru că unde Iohannis a obţinut 74% din voturi. Edilul explică că în comuna lui de vreo 25 de ani încoace oamenii au votat la alegerile prezidenţiale candidatul de dreapta şi că situaţia de pe plan local este foarte diferită de cea pe plan naţional.

“La noi, la Târşolţ, oamenii sunt plecaţi dincolo, majoritatea. De vreo 25 de ani au votat mereu un preeşdinte de dreapta. Aici putem să vedem diferenţa de pe plan local. Votul la preşedenţie este unul personal, sentimental”, explică primarul Grigore Pop.

Întrebat de ce a schimbat tabăra politică dacă era conştient de această situaţie, primarul a spus că aşa a fost situaţia la acel moment şi că asta a fost decizia de la judeţ.

“Nu mă bazez eu pe partid. Dacă nu-mi fac eu treaba, nu mi-o face nimeni. Eu rămân de dreapta oricum. Am fost singurul om de dreapta din Oaş, pe vremea lui Năstase”, mai a spus primarul.

O dată cu ordonanţa traseismului, cele mai spectaculoase mişcări politice au avut loc în judeţul Satu Mare, după ce fostul ministru liberal al Transporturilor Ovidiu Silaghi, membru marcant al PNL, a candidat la alegerile parlamentare din partea PSD, apoi a trecut la PLR. Fostul ministru a reuşit racolarea şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef în PLR şi apoi a viceprimarului municipiului Satu Mare, Marcela Papici.

Ba mai mult, PLR are în plus faţă de perioada de dinaintea migraţiei sase primari, cinci viceprimari şi patru consilieri judeţeni. Primarii sunt Florinel Andreica- Crucişor, Aurel Bojan- Bogdand, Marius Roca-Căuaş, Marinel Santău- Santău, Mihai Gătina- Doba, Grigore Pop- Târşolţ,viceprimarii: Ionuţ Sarca-Odoreu, Ervin David- Urziceni, Vasile Manta- Andride, Ioan Cicio- Negreşti Oaş şi Gheorghe Barbul- Pomi. Au mai trecut de la PNL la PLR şi consilierii judeţeni Ana Maria Maruşca, Pinter Joszef, Gheorghe Rişcău şi Mihai Rusu de la PP-DD.

Dacă partidul lui Tăriceanu a reuşit să racoleze un număr impresionant de liberali în cele 45 de zile, PSD Satu Mare stă şi mai bine la acest capitol. Ei au racolatdoi primari, patru viceprimari şi alţi 36 de consilieri care au ales în perioada de migraţie să shimbe tabăra PDL sau PNL cu cea a PSD.  Cei doi primari care au părăsit PDL sunt Mariana Avorniciţii şi Simion Ardelean din Terebeşti şi Homoroade.

Viceprimarii care, la fel, au trecut la PSD sunt Ionuţ Tătar din Homoroade, Tibor Balog din Acâş, Dumitru Tămăşan din Socond şi Gavril Şimon din Pomi. Acestora li se mai adaugă alţi 36 de consilieri locali aleşi pe alte liste. Să nu uităm de consilierul judeţean Alexandru Horvat, care a schimbat tabăra PP DD pentru PSD.

Singurii primari din judeţ care au ales să schimbe tabăra pentru cea a PSD, Mariana Avorniciţii, primar al comunei Terebeşti şi Simion Ardelean, primarul din Homoroade, au reuşit să influenţeze decizia cetăţenilor. Astfel că la Terebeşti scorul a fost 59% pentru Victor Ponta şi 40% pentru Iohannis. La fel şi la Homoroade unde Ponta a obţinut 57, 42% din voturi.

În schimb, primarii care au trecut la PLR au pierdut la ei în comune. Singurul care a obţinut mai multe voturi pentru candidatul PSD este primarul Florinel Andreica din Crucişor , unde scorul a fost 56% pentru Ponta.

Vă recomandăm şi

Primar din Neamţ trecut la PSD: „Eu nu sunt traseist. Când plec, plec acasă de tot”

Alegeri prezidenţiale 2014. Traseismul politic nu a schimbat cu nimic rezultatul votului la Braşov

Primar brăilean trecut de la PDL la PSD: „Nu regret alegerea făcută. Cât am fost în PDL, am cerut degeaba ajutor pentru implementarea unor proiecte”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite