Primar din Neamţ trecut la PSD: „Eu nu sunt traseist. Când plec, plec acasă de tot”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei primari din judeţul Neamţ care au migrat spre PSD şi UNPR profitând de „Ordonanţa Dragnea”, au înregistrat înfrângeri la urne, cu voturi mai puţine pentru Victor Ponta decât Klaus Iohannis.

Primarii comunelor Alexandru cel Bun, Borleşti şi Dămuc au obţinut scoruri neaşteptat de mici pentru Victor Ponta la alegerile din 16 noiembrie, deşi edilii schimbaseră barca politică la UNPR şi PSD cu câteva zile înainte de alegeri.

Primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru a trecut în ultimele zile permise de „Ordonanţa Dragnea” la UNPR, părăsind astfel PDL, formaţiune sub care a câştigat în 2012 alegerile locale, sub sigla alianţei electorale APEL (PDL+UNPR+PNŢCD).

La turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie, electoratul comunei condusă de Ion Rotaru a votat pro-Iohannis, scorul înregistrat fiind de 57,56% pentru candidatul ACL, şi doar 42,44% pentru Victor Ponta.

„Am în comună peste 1000 de tineri plecaţi în străinătate care le-au transmis părinţilor să voteze cu Iohannis. Nu mă aşteptam, cum nu se aştepta nimeni, cred eu, să iasă preşedinte candidatul ACL, dar e clar că Diaspora a înclinat balanţa. A contat poate şi aroganţa lui Ponta, era prea încrezut, prea gomos în dezbaterile televizate. Nu-l lăsa pe celălalt să vorbească, le ştia el pe toate”, explică rezultatul 

alegerilor Ion Rotaru.

Edilul comunei învecinate cu Piatra Neamţ, municipiu pe care Rotaru l-a condus opt ani la rând (1996-2004) spune că nu regretă că a trecut la UNPR, „pentru că pentru că e un partid la guvernare, şi mai ales, la guvernarea locală”. 

Din cariera politică a primarului Rotaru nu lipseşte aproape niciun partid. A intrat în politică pe uşa PDAR (partidul lui Victor Surdu), apoi a trecut pe la PSD, PD, din nou PSD, PRM, iar în 2012 a câştigat alegerile cu PDL.

„Nu regret că am venit la UNPR, mai ales că eu cu partidele mici am avut de câştigat fiind ales primar pe când eram la PDAR, PD şi PRM, în timp ce cu partidele mari, ca PSD m-am dus la vale. Înapoi oricum nu ne mai putem întoarce, pentru că PDL nu mai există, iar în marele PNL…Noi, primarii, suntem iar legaţi de glie, ca iobagii  ”, spune acum  Rotaru.

„Simt că oamenii nu mă mai ascultă”

Cea mai mare dezamăgire pentru PSD Neamţ, în privinţa primarilor care au venit prin „Ordonanţa Dragnea”, a produs-o Anton Covasan, ediul comunei Dămuc. Trecut la social-democraţi de la PDL, primarul nu a reuşit să-şi convingă electoratul că Victor Ponta e candidatul cel mai bun, iar Klaus Iohannis a câştigat la Dămuc cu 63,86%, în timp ce premierul a obţinut doar 36,14%.

„Nu m-am aşteptat ca Victor Ponta să piardă alegerile, mai ales după dezbaterile televizate, nici prin gând nu-mi trecea. Dar asta este, am constat că apare o uzură între primar şi oameni şi asta îmi dă de gândit. Unii mi-au zis în faţă ceva, şi au votat invers”, explică scorul de la Dămuc primarul Covasan.

Nici el nu regretă că a trecut la PSD, mai ales că are promisiuni că va primi bani pentru a rezolva problemele comunei, cea mai mare fiind reabilitarea celui mai important drum care străbate localitatea.

„Am trecut la PSD pentru că am fost sprijinit, am primit şi bani, pentru mine asta contează. Nu regret, dar simt că nu mă mai vor oamenii, nu mă mai ascultă. Nu mă dau bătut încă. Eu nu sunt traseist, am fost doar la PDL, sunt la al doilea mandat consecutiv de primar”, mai spune Anton Covasan.

Semnalul pe care l-a primit edilul de la Dămuc îi dă însă acestuia de gândit şi nu exclude posibilitatea să se retragă din administraţie.

„O să fac un sondaj aproape de alegerile din 2016, şi dacă nu mă mai vor oamenii, eu îmi fac bagajele şi plec. Oamenii-s jagardele, lumea e suspicioasă, zice că furi, dare eu aduc bani de-acasă la primărie. Unii zic că m-am prostituat, dar eu m-am uitat la interesul oamenilor şi asta nu înţeleg ei. Nu mă mai mut la niciun partid, dacă plec, eu plec de tot”, încheie primarul Covasan.

„Merita să iasă Iohannis”

Vasile Iliuţă, primarul comunei Borleşti, a trecut de la PRM la UNPR, partenerul de alianţă al PSD, însă voturile din localitate au mers spre Klaus Iohannis (51,56%). Ediul nu se arată însă foarte surprins de acest scor, şi nu pune preţ pe procente, ci mai ales pe numărul de voturi ale celor doi candidaţi la prezidenţiale.

„Mă deranjează că se vorbeşte de procente, şi nu de numărul de voturi. La mine în comună au fost 1846 de voturi pentru Iohannis, şi 1734 pentru Ponta, diferenţa nu e aşa mare. Vorbim aici de Borleşti, comuna de pe locul III pe judeţ ca mărime a populaţiei, şi pe locul II ca număr de familii, după Săbăoani”.

Primarul Iliuţă are explicaţii şi pentru votul de duminică din comuna pe care o conduce.

„Domnule, merita să iasă Iohannis, a fost exact cum trebuia să fie. E foarte bine să fie un echilibru. Eu am trecut la UNPR pentru un om, Culiţă Tărâţă, pe el îl respect şi de asta am trecut, nu pentru un partid. PRM-ul de fapt mai mult mi-a făcut rău decât m-a ajutat, eu candidam la primărie, şi Vadim se certa cu Zăvoranca la televizor”, spune primarul care a condus comuna de patru ori în ultimii 22 de ani. 

A început ca independent, apoi a trecut pe la PER,PNL, PDL, PRM, iar acum UNPR.

„Doar la PNL am venit singur, de bună voie, dar ne-a dus Pinalti la PLD şi PDL şi ne-a făcut portocalii. Acum mai stau în UNPR doar pentru Culiţă Tărâţă, dar cred că tot pe dreapta o să revin”, mai spune primarul.   

„Dacă nici cu Klaus nu va fi bine, să aducem unul din Arabia Saudită”

Ediulul spune că a „citit” şi psihologia consătenilor la votul din 16 noiembrie. 

„Oamenii s-au săturat de anumite chestii, ei zic ca tine, dar fac ce ştiu ei că e mai bine. Simţeam că aşa va fi, dar nu-mi închipuiam că Iohannis va câştiga atât de devastator. Vreau să văd şi eu cum este cu Iohannis, dacă nici cu el nu va fi bine, ne ducem dracului şi ne mai rămâne să aducem pe cineva din Arabia Saudită”.

Cât despre traseismul politic, Iliuţă e radical: „Ordonanţa Dragnea e special făcută electoral, e o mizerie. Fraierii au plecat şi au luat-o în bot. Eu nu am de ce să fiu supărat, am adus pentru Ponta ca număr de voturi destule, comuna e pe locul 8 sau 9 din judeţ”. 

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite