Afacerea cu cabina fotografică. Cum trăieşte un cuplu din Satu Mare din cutiile în care oameni intră să-şi facă poze amuzante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabina fotografică a apărut de doi ani pe piaţă, iar de atunci cererea pentru ea a explodat. Sătmărenii au ajuns să aibă cerere chiar din judeţe de la sute de kilometri distanţă.

Marea majoritate a celor care au reuşit în afaceri şi au acum un renume sunt persoane care au pornit cu o lecţie învăţată din experienţa altora, cu ceva palpabil în mână pe care au ajuns să îl producă, vândă, ambaleze, sau alt procedeu care a ajuns să le aducă venituri. Cu o sumă liniştitoare în conturi la început de drum, reuşesc să crească repede. Mai greu este atunci când ai o idee din care doreşti să faci bani, iar ea nu ţine de ceva material, ci de o stare de spirit.

Din acest punct porneşte povestea afacerii Party Pics, o afacere a doi soţi, el IT-ist şi ea angajată a Inspectoratului de Poliţie, care au avut un vis, acela de a face bani distrându-se şi făcându-i pe alţii să zâmbească. Şi după doi ani de când le-a venit ideea au pus deja la punct un mecanism de a face bani din zâmbetele oamenilor. Acesta este sub forma unei cabine fotografice în faţa căreia oamenii pozează cu diferite măşti, făcând diferite mutre. Şi totul de la un vis, de la pasiunea lui Sergiu pentru fotografie şi a Roxanei pentru a face accesorii handmade.

image

„La început a fost foarte greu. E un concept pe care nu îl înţelegi doar uitându-te la cabină. Trebuie să îţi faci o poza pentru a înţelege ce înseamnă de fapt cabina foto. Când auzeau de cabina foto oamenii se gândeau în primul rând la fotografi, la fotografiile clasice, de studio. Îmi aduc aminte că mergeam cu cabina foto la târguri şi lumea nu dorea să îşi facă poză, deşi era gratuit. Nu trebuia plătit, dar parcă nu li se făcea să vină în faţa cabinei foto şi să zâmbească. Erau foarte reticenti. Lucrurile se schimbau însă în momentul în care începea procesul de fotografiere, lumea devenea mult mai relaxată, mult mai naturală, îşi schimbau accesoriile între poze, iar la final, când vedeau şi poza printată, se luminau şi înţelegeau în sfârşit despre ce e vorba”, explică Sergiu despre începuturi şi despre cât de grea sarcină e să convingi omul să zâmbească

Cabina fotografică printează pe loc poza pe care cei din faţa aparatului o fac. De regulă macheta fotografiei printate poate include două sau trei fotografii digitale, pe care oamenii le fac la eveniment şi între care au termen de câteva zeci de secunde să îşi schimbe accesoriile amuzante. Oamenii iubesc acum cabina şi vin chiar şi neinvitaţi la evenimente să îşi facă poze, dar în spatele renumelui şi atracţiei de acum a cabinei stau multe nopţi la rând nedormite şi sacrificii făcute în familie pentru a reuşi. Timpul şi familia au fost cele mai mari investiţii în această afacere şi nu banii.

image

„Aceasta nu este o afacerea care să necesite o investiţie materială foarte mare. Am pornit pe picioarele mele anul trecut, în urma câştigării unei finanţări europene pentru proiecte de start-up, printr-un program derulat prin intermediul Camerei de Comert Satu Mare şi Cluj. Dar nu partea financiara a fost mare investitie, ci timpul. Atunci când faci ceva de la zero, dacă vrei să fie bine făcut e nevoie de implicare. E nevoie să gândeşti toate elementele care să ţină afacerea pe picioare şi trebuie să le gândeşti bine. Fiind un serviciu nou, a trebuit să investesc foarte mult timp şi energie pentru a-l populariza. Bani de reclamă nu aveam aşa că am fost la toate târgurile şi evenimentele la care am fost invitat.  Am fost la cât mai multe târguri de nunţi  din regiune, Satu Mare,Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj Un târg de nunţi ţine între 2 şi 4 zile, când eşti complet dedicat acelui eveniment. De dimineaţa până seara. Am avut 2 luni în care nu am fost acasă nici măcar un week-end. M-am promovat la nivel regional, aşa că avem evenimente şi la distanţă, când a fost nevoie să mergem cu toată familia, inclusiv cu cele 2 fetiţe ale mele, deoarece nu aveam cu cine sa le las. ”, afirmă Serbiu Bărbuş, cel care ţine afacerea pe picioare.

Acesta poate declara cu uşurinţă că fiecare om care zâmbeşte în preajma sa în timpul unui eveniment, este o sursă de venit pentru el, zâmbetele şi bucuria celor care îl înconjoară fiind un mod de a face bani. Dar mai mult decât banii, apreciază la oamenii pentru care lucrează şi la oamenii care se aşează în faţa cabinei sale pentru a se poza, veselia şi buna dispoziţie, considerându-i parteneri şi nu clienţi. Această gândire l-a făcut să evolueze frumos cu afacerea sa.

image

„Nu vei putea reuşi dacă nu pui clientul pe primul loc. De fapt nici nu îmi place să folosesc acest termen de "client". Eu le spun parteneri. Pentru că, cel puţin pentru un eveniment, suntem parteneri, fiecare din noi dorind ca evenimentul să iasă cât mai bine, iar invitaţii să se distreze pe cinste. Eu sunt un om optimist. Mie îmi place să aduc zâmbete pe feţele oamenilor. Iar dacă am reusit să fac şi bani din asta,  mă bucură nespus.

E totuşi o afacere locală, cu perspective regionale eventual. În acest an ne-am extins şi acum am patru angajati part time. Eu aş spune că în afaceri mici e mai greu deoarece e nevoie să investesti foarte mult din timpul tău. Într-o afacere mare investitia e de natura financiară, iar timpul e singura resursă epuizabilă. Sunt de parere că atunci când investeşti timp e mult mai important decât atunci când investeşti bani”, afirmă Sergiu.

În prezent Party Pics deţine trei cabine fotografice, iar cea de-a patra este în curs de fabricaţie, pentru că cererea a explodat şi nici un client nu trebuie refuzat sau respins. Totul a început în urmă cu doi ani, cu un aparat foto de acasă şi cu câteva accesorii, iar acum situaţia a crescut la proporţii mult mai mari, fiind dese weekendurile în care toate cele trei cabine sunt folosite în acelaşi timp, uneori în colţuri diferite ale regiunii. Deoarece sunt renumiţi pentru modul în care conving lumea să zâmbească, atât pentru poză cât şi atunci când o văd tipărită au ajuns ca din Satu Mare să facă sute de kilometrii pentru a onora comenzile, din locaţii din Hunedoara sau Timişoara.

image

Pozele făcute de ei sunt cadoul ideal din partea mirilor sau a sărbătoritului pentru invitaţi, un cadou care va fi păstrat cu siguranţă, pentru că înfăţisează un moment vesel din viaţă. Cei mai mulţi optează chiar pentru magnetizarea pozelor, pentru a putea fi prinse pe frigider. 

Îţi recomandăm şi :

Care sunt fotografiile premiate la „Oltenii şi… restu’ lumii“. Vernisajul va avea loc în prima zi a festivalului

A început Bucharest Photo Week, cel mai important festival de fotografie din Capitală

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite