„Voronețul Banatului”, restaurat cu bani europeni. Biserica are peste 270 de ani FOTO

0
Publicat:

Biserica „Sf. Nicolae” din Bocșa Română județul Caraș Severin este o bijuterie arhitecturală, adesea numită „Voronețul Banatului”, a trecut printr-un binevenit proces de restaurare.

Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest
Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest

Unul dintre monumentele ecleziastice ale Regiunii Vest, Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântului Nicolae, din Bocşa, a fost restaurat printr-un proiect Regio-POR 2014-2020.

Aflat pe lista monumentelor de patrimoniu și supranumit „Voronețul Banatului”, datorită picturii exterioare realizate în tehnica frescă, lăcașul de cult vechi de peste 270 de ani a beneficiat de lucrări ample de reablitare a zonelor degradate ale pereților exteriori.

"Tâmplăria exterioară din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie din lemn, cu aceleași caracteristici de detaliu ca a celei originale.

Tot prin acest proiect au fost amenajate spațiile verzi, a fost introdus iluminat arhitectural exterior și a fost amenajată o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Peste 4,8 milioane de lei au fost investiți în proiect, dintre care 4,7 milioane sunt fonduri europene nerambursabile", au anunțat cei de la ADR Vest.

Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest
Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest

Proiectul a fost implementat prin Axa prioritară 5 – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, iar beneficiar este Parohia Ortodoxă Română Bocșa 2.

Pe parcursul lucrărilor, slujbele religioase au fost oficiate într-o sală de clasă pusă la dispoziție de autoritățile locale din Bocșa.

Biserică în stil baroc

Biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” a fost zidită în stil baroc în anul 1750, din piatră şi cărămidă, cum se arată în statistica eparhiei Caransebeşului din 1757 sau după alte aprecieri, în 1795. Biserica este acoperită cu ţiglă; turnul actual din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată a fost construit în 1911, pardoseala e din plăci de mozaic, altarul are pardoseala din parchet, iconostasul din lemn a fost realizat în 1913 de sculptorul Petru Oancea.

Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest
Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest

Biserica a fost zugrăvită în 1810, iconostasul a fost pictat în 1918 de Virgil Simonescu din Lugoj. Lăcaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar la 18 decembrie 1938, chiriarhul Dr. Vasile Lăzărescu sfinţeşte biserica.

În perioada 1973-1975 pictura în frescă interior-exterior a fost realizată de Eremia Profeta din Bucureşti.

În exterior se remarcă pictura ,,Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae”, iar deasupra intrării din partea vestică este mozaicul reprezentând icoana hramului.

Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest
Biserica din Bocșa FOTO ADR Vest

În curtea bisericii se află un monument ridicat în anul 1930 în memoria eroilor din Primul Război Mondial şi două troiţe, una ridicată în memoria eroilor din al Doilea Război Mondial şi cealaltă în memoria eroilor martiri căzuţi în revoluţia din decembrie 1989.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite