VIDEO Ce este „Patrulaterala Vestului”, proiectul care uneşte cele mai importante oraşe din cea mai dezvoltată regiune a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
urban talks

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc cea de-a treia ediţie a conferinţei Urban Talk, organizată de Urbanize Hub, la Timişoara, în cadrul căreia 15 speakeri din şase ţări au vorbit despre oraşele viitorului.

La conferinţa Urban Talk au fost prezenţi şi trei dintre primarii celor mai importante oraşe din vestul ţării: Nicolae Robu, de la Timişoara, Gheorghe Falcă, de la Arad şi Ilie Bolojan, de la Oradea. Cei trei edili au dezvăluit parteneriatul  numit “Patrulaterala Vestului”, pe care îl pun la punct, împreună cu Emil Boc, primarul Clujului şi prin care vor încerca să lucreze la proiecte mari, cu finanţare direct de la Uniunea Europeană.

 „E o structură informală, menită să ne permită, pe de-o parte, să facem schimb de idei între noi, de experienţă, dar şi să iniţiem împreună proiecte mari, care ies din matca fiecărui oraş şi au un impact regional şi răsfrângere naţională şi europeană. Ce ar însemna să avem o legătură rapidă între cele patru oraşe sau o autostradă între acestea? Pentru că relaţiile dintre ele sunt foarte strânse la nivelul mediului privat”, a declarat Nicolae Robu.

Edilul a mai menţionat că proiectele care se vor desfăşura nu vor fi doar pentru a dezvolta infrastructura, ci şi cultura, educaţia, sănătatea şi alte domenii cu fonduri direct de la Uniunea Europeană.

Conform primarului din Arad, Gheorghe Falcă, cele patru oraşe au semnat un document de lucru, iar parteneriatul este deschis şi pentru alţi primari. „Cele patru oraşe au căzuut de acord să semneze un document de lucru, care să ne ajute într-un parteneriat şi cu alţi primari din vestul ţării să mergem  pe minim patru mari teme, una este Capitala Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele foarte frumoase din Caraş-Severin, de potenţialul istoric din Hunedoara, de ceea ce înseamnă vinurile şi zona noastră istorică din Arad, de ceea ce înseamnă apele termale şi frumosul oraş Oradea, de ceea ce înseamnă potenţialul istoric şi turistic al Clujului”, a spus acesta.

„Parteneriatul cu cele trei oraşe este foarte important pentru Oradea din punct de vedere al conectivităţii pentru că există o legătură puternică între aceste oraşe. Oradea cu o etapă de dezvoltare ajunsă la maturitate acum, caută să răspundă provocărilor următoare”,  afirmă Ilie Bolojan, primarul din Oradea.

Urban Talks este singurul eveniment din România, organizat de către Urbanize Hub, în care se discută despre viitorul oraşelor dincolo de conceptul de "Smart City".

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite