Şpagă de 20 de miliarde lei vechi în afacerea celebrelor motoare de la UCM Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii UCM Reşiţa se disociază de oamenii care trag sforile în Portul Constanţa. Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda susţin că nu au nicio legătură cu cei care l-au ajutat pe Said Baaklini să scoată marfa din ţară.

În dosarul tunului de 60 de milioane de euro, pe care Adrian Chebuţiu, Adrian Preda şi Said Baaklini ar fi încercat să-l dea bugetului de stat, a apărut recent şi numele lui Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului, trafic de influenţă şi infracţiunea de a intermedia şi de a înlesni efectuarea de operaţiuni comerciale de către un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct şi indirect foloase necuvenite, săvârşită de o persoană care, în virtutea funcţiei, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat. Un alt constănţean cercetat în aceeaşi cauză este senatorul Mircea Banias, care este acuzat de favorizarea infractorului.


Fier vechi de sute de milioane de euro
Procurorii DNA au stabilit că, în cursul lunii august 2010, SC UCM Reşiţa SA a vândut SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro. “Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 213.000 euro”, precizează DNA prin intermediul unui comunicat.


Vechi, dar bune
Zamfira Stepanescu, avocata lui Chebuţiu şi Preda, consideră că procurorii fac o mare confuzie. “Cele patru motoare, numite generic motoare, sunt de fapt patru generatoare de curent electric, dar nu aceste patru motoare au fost evaluate la 245 de milioane de euro, ci întreg contractul. Valoarea totală a contractul semnat între UCMR şi SC Libarom nu reprezenta valoarea celor patru motoare de la Reşiţa, ci valoarea întregului contract, a întregului complex de piese care puteau pune în mişcare o centrală electrică cu combustibil lichid, altul decât apa, pentru că Republica Guineea nu are ape curgătoare. S-a spus că nu valorau 5 milioane aceste motoare. După ce au fost curăţate, unse, ambalate fiecare în parte, valoarea lor s-a schimbat”, a spus avocata.


Afacere confirmară de primul ministru
Pentru a demonstra că tranzacţia este cât se poate de reală şi nu una fictivă, apărătorul şefilor de la UCMR a depus la dosar un document ce poartă semnătura premierului din Guineea. “Primul ministru al Republicii Guineea a trimis o adresă către primul ministru al României prin care solicită să-I acorde tot sprijinul pentru primirea acestor generatoare având în vedere situaţia grea cu care se confruntă Republica Gineea din punct de vedere al energiei electrice. A menţionat şi preţul de 245 de milioane, pe care firma ce are contract cu Libarom este pregătită să o plătească. Firma respectivă a plătit Libaromului un avans de şase milioane de euro. Libaromul a plătit UCMR-ului 5 milioane şi 300.000 de euro reprezentând contravaloarea motoareleor, respectiv parte din TVA-ul care ar fi trebuit să fie plătit, în total de 900.000 de euro”, a precizat Zamfira Stepanescu.


Gaură la bugetul de stat
În baza facturii supraevaluate, în septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, firma lui Baaklini a solicitat restituirea de la bugetul de stat a TVA-ului în sumă de 253.749.507 lei, echivalentul a 60 de milioane de euro. Pentru ca această operaţiune să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, procurorii DNA susţin că Baaklini a încercat să scape de motoare punând totul la cale cu o societate comercială din Republica Guineea.


20 de miliarde şi totul se rezolvă
Pentru că totul trebuia rezolvat foarte repede, omul de afaceri libanez ar fi apelat la Eugen Bogatu, care l-a ajutat să evite controalele autorităţilor. “Eugen Bogatu a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea părăsirii teritoriului României în cel mai scurt timp de către mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA, în sensul angajării unui vas comercial pentru transportul mărfurilor în Republica Guineea şi a efectuării tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca mărfurile respective să părăsească urgent teritoriul României. De asemenea, Eugen Bogatu a pretins în mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, atât pentru sine, cât şi pentru un operator portuar din Constanţa, în proporţii neprecizate, pentru a interveni pe lângă operatorul portuar respectiv şi pe lângă o agenţie de shipping, în scopul de a rezolva problema transportului mărfurilor”, se arată într-un comunicat al DNA.


Intervenţii la cel mai înalt nivel
Mai mult decât atât, Bogatu este acuzat că a făcut personal intervenţii pe lângă mai multe persoane pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas. Astfel, s-ar fi evitat verificarea şi evaluarea acestora şi discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora nu ar fi ieşit la iveală. “De asemenea, Eugen Bogatu a redactat împreună cu Said Baaklini memorii, petiţii şi adrese de protest către ANCEX, Autoritatea Naţională a Vămilor, Compania Maritimă Constanţa, Punctul de Trecere a Frontierei Constanţa, CNAPM Constanţa Sa, UMEX. Cu toate acestea, exportul efectiv al mărfurilor a fost împiedicat de intervenţia parchetului”, mai precizează Parchetul, care l-a prezentat pe Bogatu Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa dispunând arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 29 de zile.


Şefii UCM se disociază de barosanii din port
Chebuţiu şi Preda spun că nu au nicio legătură, nici cu senatorul Mircea Banias, nici cu Eugen Bogatu sau vreo altă persoană cu influenţă în Portul Constanţa. “Tot ce s-a întâmplat în port nu are nicio legătură cu noi. La fel şi grupul de la Constanţa. Noi, UCMR-ul, ne disociem de grupul de la Constanţa, cu care nu ne-am cunoscut şi nu ne-am întâlnit niciodată. Toate exporturile pe care noi le-am făcut le-am lucrat personal, fără vreunul din membrii grupului de la Constanţa”, susţine avocata Zamfira Stepanescu.
Procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpaţii Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL, Chebuţiu Adrian, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC UCM Reşiţa SA şi Preda Coriolan Adrian, director executiv al SC UCM Reşiţa SA, în sarcina cărora s-au reţinut, în principal, infracţiunile de tentativă de evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la evaziune fiscală, precum şi alte infracţiuni economico-financiare.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite