Sistemul prin care românii sunt plătiţi dacă merg cu bicicleta. Cum funcţionează Pedal, aplicaţia creată de trei tineri din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVA Adevarul
FOTO ARHIVA Adevarul

Trei tineri din Timişoara au creat o aplicaţie pentru telefoane mobile cu numele Pedal, care ar trebui să-i impulsioneze pe români să circule mai mult cu bicicleta.

Adrian Cuzman, Laurenţiu Coteţ şi Sergiu Varan au gândit o aplicaţie pentru smartphone, prin care cei care merg la serviciu cu bicicleta să câştige monede virtuale pe care să le poată folosi în anumite magazine sau pentru achitarea unor servicii, în sistemul blokchain.

Aplicaţia celor trei tineri se numeşte Pedal şi a fost prezentată, în premieră, la Climatonul de la Timişoara, organizat la sfârşitul lunii octombrie de Banat IT, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, ARIES Transilvania alte organizaţii. Pedal a fost printre prototipurile premiate.

“A fost o idee spontană şi am lucrat 24 de ore să o aducem la acest stadiu. Noi sperăm ca până în februarie să putem atribui o valoare reală monedei şi, după aceea, prin august am vrea să o avem funcţională integral”, spune Sergiu Varan, unul dintre cei trei tineri care au realizat aplicaţia.

Sergiu ne-a povestit şi cum va funcţiona Pedal şi cât de sigură este. “Utilizatorul se va conecta cu aplicaţia Strava, care este o aplicaţie de biketraking. Am optat să folosim Strava pentru că e cea mai sigură. În momentul în care omul se urcă pe bicicletă porneşte aplicaţia şi aceasta înregistrează distanţa parcursă urmând să o transforme în monede virtuale. O să avem foarte mulţi parametrii de securitate ca să nu poată fi înşelată. De exemplu, nu poate să facă cineva un million de km. Şi dacă prin absurd sitemul ar fi atacat, noi avem nişte parametrii de securitate de securitate care ne spun dacă s-a mers cu bicicleta s-au cu alt vehicul. Avem toate aceste instrumente ca aplicaţia să nu poată fi păcălită”, afirmă Sergiu.

Monedele virtuale pe care le vor câştiga cicliştii ar putea fi folosite pentru achiziţia de bunuri de la partenerii aplicaţiei, dar şi pentru prime şi recompense din partea angajatorilor.

“Ne dorim să facem parteneriate, atât cu companii care vor să-şi răsplătească angajaţii pentru că vin la lucru cu bicicleta şi ele vor răscumpăra monedele de la angajaţi, dar şi cu companii locale, cum ar fi cafenele şi alte magazine. Pedalezi si cu banii pe care i-ai făcut îţi poţi bea cafeau sau primeşti un cupon de reducere de la un magazin şi aşa mai departe. Pentru toţi partenerii noştrii acest proiect poate fi o unealtă de marketing, pentru că dă bine să se implice în susţinerea mişcării de green energy”, povesteşte Sergiu.

Monedele Pedal ar trebui să intre pe piaţă în luna februarie, iar de la jumătatea anului 2018, realizatorii aplicaţiei speră că românii le vor putea folosi în magazinele partenere.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite