Reşiţa: PORTRET / Alina Vuc, numărul unu pe salteaua de lupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Alina Vuc, numărul unu pe salteaua de lupte
Reşiţa: PORTRET / Alina Vuc, numărul unu pe salteaua de lupte

Caracter puternic, adolescenta nu a ascultat de părinţi, iar acum este campioana României la lupte şi face parte din grupul CSM Reşiţa.

PROFIL
Născut. 4 octombrie 1993, Reşiţa.
Studii. Elevă în clasa a X-a a Liceului „Traian Vuia”.
Experienţă. Luptătoare a clubului CSM Reşiţa.
Familie. O soră, Ionela.


Personalitate foarte puternică, Alina Vuc a încercat să se impună în faţa celorlalţi încă de pe vremea când avea câţiva anişori. Firavă, dar plină de energie, actuala campioană de lupte a României îi punea la respect pe băieţii de la bloc sau colegii de clasă fără a se chinui prea tare.
„Eu eram mai băieţoasă, mă jucam mai puţin cu fetele şi tot timpul mi-l petreceam în preajma băieţilor. Probabil că asta m-a determinat să mă apuc de lupte. La şcoală s-a făcut o selecţie printre copii. Am văzut un afiş pe uşa şcolii şi am zis că n-ar fi rău să încerc şi eu. Şi atunci am mers împreună cu câţiva dintre băieţii de la bloc la sala de lupte”, îşi aminteşte sportiva.
Părinţii Alinei nu au fost încântaţi de alegerea fiicei lor şi au încercat să o convingă că luptele nu sunt tocmai potrivite pentru fete. „Eram micuţă, iar părinţii mei erau îngrijoraţi să nu mă lovesc. Ei nu ştiau prea bine cu ce se mănâncă luptele, credeau că e un sport violent şi mă tot băteau la cap să renunţ. Mie mi-a plăcut încă de la bun început”, povesteşte luptătoarea.

S-a luptat cu fete mai mari
Alina s-a impus prin talent, ambiţie şi multă muncă încă de la prima competiţie la care a luat parte. „Mi-aduc aminte şi acum de primul meu concurs. A avut loc la Jimbolia şi a fost o competiţie de anvergură mai mică, un turneu memorial dacă nu mă înşel. Am luptat atunci cu trei fete, le-am învins fără probleme şi am obţinut primul loc. Am fost foarte fericită. Când am ajuns acasă s-au bucurat şi părinţii şi de atunci parcă nu m-au mai bătut la cap aşa des să renunţ. Nu numai că a fost primul meu concurs, dar a fost şi unul inedit. Spun asta pentru că eu aveam 38 de kilograme şi am luptat la categoria 42 de kilograme. Eram cea mai slăbuţă dintre toate fetele”, a spus Alina.

Campioană a României
Prima competiţie cu adevărat importantă din cariera reşiţencei a avut loc în 2007, la Lugoj.
„Am câştigat atunci titlul de campioană la copile. În 2008 am ieşit din nou campioană, dar am câştigat titlul şi la cadeţi. Aici am învins fete care erau medaliate şi la junioare, practic, cu două categorii mai mari. Tot în 2008 am fost în Letonia, la Campionatele Europene, unde am terminat pe locul zece, iar în 2009 am luat din nou medalia de aur la naţionalele de cadeţi”, a spus Alina.


Întrebări şi răspunsuri
Care este principalul tău obiectiv în viitorul apropiat?
O medalie la Campionatele Europene. Vreau neapărat să câştig o medalie continentală. Nu mai am răbdare şi sper să nu mai trebuiască să aştept prea mult.

Te-ai gândit vreodată să renunţi la lupte?
Câteva minute, apoi mi-am revenit. S-a întâmplat într-unul din momentele în care trebuia să slăbesc. E cea mai urâtă perioadă pentru mine.

Te vezi peste câţiva ani la Jocurile Olimpice?
Vă daţi seama că orice sportiv ar vrea să ajungă acolo. Eu mă gândesc mai întâi la o medalie europeană. Ar fi extraordinar să particip la olimpiadă, dar nu e cazul să mă gândesc acum atât de departe.




Ce-i place
„Atunci când am timp liber, îmi place să mi-l petrec la calculator. Îmi place să-mi fac prieteni, să ascult muzică şi să dorm mult. La fel de mult îmi place să merg la discotecă, deşi nu se întâmplă decât rareori, şi îmi place să merg la cumpărături”, a spus sportiva.

Ce nu-i place
Alinei nu-i plac morcovii şi legumele, motiv pentru care îi cere mamei să-i strecoare ciorba înainte de a o invita la masă. „Nu sunt eu mofturoasă, aşa că nu sunt multe lucruri care să nu-mi convină. Nu-mi place să mi se spună ce să fac. Bine, asta cu excepţia domnului antrenor”, a spus Alina. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite