Oamenii Dunării aşteaptă liniştiţi viitura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

COD GALBEN Localnicii din Clisura Dunării nu se tem de avertizările recente de inundaţii, însă recunosc faptul că fluviul este periculos când se dezlănţuie

Românii şi sârbii care locuiesc în satele Socol, Baziaş, Divici şi Pojejena, aflate la intrarea Dunării în ţară, îşi urmează liniştiţi cursul firesc al unei zile normale, în ciuda avertizărilor de cod galben de inundaţii emise de hidrologi pentru săptămâna aceasta. Oamenii şi-au scos animalele la păscut chiar pe malul Dunării şi spun că fluviul este periculos atunci când creşte, dar nivelul de acum  nu-i sperie şi nu înţeleg de ce cotele apei sunt măsurate la fiecare trei ore. Nici autorităţile locale nu sunt foarte agitate. 

Măsurători din trei în trei ore

Primăriţa şi viceprimarul din Socol, prima comună pe teritoriul căreia Dunărea intră în ţară, se află la primărie. „Nu sunt probleme până acum“, spune repede primăriţa Olgiţa Ghiţă.

 „Am luat măsuri: avem monitorizare permanentă a Dunării. De azi, se monitorizează din trei în trei ore. Nu este pericol de inundaţie, nivelul e chiar în scădere. Ieri a fost 630 de centimetri, azi 625 de centimetri. Oamenii nu sunt speriaţi, oricum avem o singură pensiune în zona inundabilă, dar nu sunt probleme“, completează Isac Brancu, viceprimarul comunei Socol.

Nici în Baziaş, sat care aparţine de Socol, localnicii nu sunt panicaţi. „Acum Dunărea este mult prea mică, aşa că stăm liniştiţi“, spune Iulian Bălăuţă, proprietarul unei pensiuni inundate în 2006.

Nici în satele Divici şi Pojejena, alte două localităţi din buza Dunării, oamenii nu sunt speriaţi de viitură. „Nici vorbă de ape mari. Nu ne temem de inundaţii. Sigur, Dunărea face urât când se umflă, ne temem de ea, dar acum nu e deloc mare“, spune Ioan Mărcuţ, un localnic din Divici care are stupii chiar pe malul Dunării. „Ne temem de Dunăre, dar nu de avertizări. Acum e apa mică, nu pot fi inundaţii“, susţine şi Sava Ianoşovici, un alt sătean. 

image

Foto

image

Nicolae şi Elena Gubandru locuiesc la Pojejena, iar casa lor este atât de aproape de Dunăre, încât din curte coboară direct în barcă. „Nu avem nicio temere. Acum Dunărea are un debit de doar 11.000 de metri cubi pe secundă. De-abia pe la 16-17.000 noi ne facem griji“, spune sigur pe sine Nicolae Gubandru, fost viceprimar al oraşului Moldova Nouă. 

Nici autorităţile de la nivelul judeţului nu sunt foarte îngrijorate. „În Caraş-Severin există o singură porţiune îndiguită, în zona localităţii Măceşti, parte a oraşului Moldova Nouă, dar nu sunt niciun fel de probleme acolo, nici cu Dunărea, nici cu digul“, declară prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Oamenii spun că zona de până la Hidrocentrala Porţile de Fier se inundă foarte rar, pentru că cei de la Sistemul Hidroenergetic pot controla nivelul Dunării şi pot dirija debitul, astfel încât să nu existe inundaţii. 

Cod galben de inundaţii pe Dunăre

Hidrologii au prognozat, pentru perioada 16-23 iunie, creşteri de debite cu depăşiri ale cotelor de atenţie pe sectorul românesc al Dunării, în aval de Porţile de Fier. Astfel, s-a instituit cod galben pe Dunăre începând cu data de 16 iunie, ora 6.00, până pe 23 iunie, ora 18.00, pe sectorul Gruia-Zimnicea, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Pe toată durata atenţionării, se menţine depăşită cota de atenţie la Isaccea, în judeţul Tulcea. 

Sigur, Dunărea face urât când se umflă, ne temem de ea, dar acum nu e deloc mare. Ioan Mărcuţ localnic din Divici
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite