Interlopul sârb, care le-a făcut plângeri penale poliţiştilor ce l-au arestat, a plecat acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jozef Scop a încercat să fugă de poliţiştii români
Jozef Scop a încercat să fugă de poliţiştii români

Jozef Scop a scăpat de toate interdicţiile pe care i le-au pus instanţele din România, dar nu şi de procesul de la Judecătoria Oraviţa. Mecanic auto de meserie în Vârşeţ, bărbatul de 40 de ani a fost prins în flagrant, în noaptea de 8 spre 9 iunie, în timp ce încerca să treacă fraudulos frontiera româno-sârbă cu 1.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

O zi mai târziu a fost trimis în arest preventiv printr-o decizie a Judecătoriei Oraviţa. Jozef Scop şi-a angajat imediat un avocat şi a făcut plângeri penale împotriva poliţiştilor de frontieră care l-au reţinut.

Sârbul pretinde că oamenii legii din România şi-au depăşit competenţele, în sensul că l-ar fi încătuşat pe teritoriul Serbiei. “Bărbatul a fost somat verbal de către poliţiştii de frontieră şi reţinut după câţiva metri”, a precizat Iasmina Maghiar, reprezentantul Poliţiei de Frontieră din Caraş-Severin. Scop a intenţionat să intre în România peste frontiera verde, la adăpostul întunericului, şi este convins că a apucat să calce pe teritoriul ţării natale atunci când poliţiştii români au pus mâna pe el.
Aflat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Caraş-Severin, acesta intrat în greva foamei pentru a atrage atenţia autorităţilor sârbe că a fost arestat abuziv. După o lună de arest preventiv, mai exact în data de 12 iulie, Tribunalul Caraş-Severin a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea Oraviţa, acolo unde şi-a găsit găzduire în locuinţa avocatului său, Teofil Drugărin.

Sârbul s-a bucurat de şi mai multă libertate începând cu ziua de 9 august, când Judecătoria Oraviţa i-a înlocuit măsura interdicţiei de a părăsi localitatea cu măsura interdicţiei de a nu părăsi România pe durata desfăşurării procesului penal. Nu s-a mulţumit cu atât şi a venit în faţa instanţei cu o altă cerere, şi aceasta fiind admisă. „Instanţa revocă măsura preventivă a obligării inculpatului de a nu părăsi ţara, instituită în sarcina inculpatului, pe durata cursului judecăţii”, s-a arătat în decizia Judecătoriei Oraviţa. Parchetul de pe lângă judecătorie s-ar fi putut opune, declarând recurs, dar nu a făcut-o, astfel că Jozef Scop a fost liber să se întoarcă în Serbia. Va reveni în ţară, în faţa magistraţilor orăviţeni în 2 noiembrie, dată la care are loc un nou termen în procesul în care sârbul este acuzat de infracţiuni la regimul vamal.
„Scop este unul din principalii furnizori de ţigări de contrabandă, arme şi droguri de pe frontiera româno-sârbă. A fost prins în flagrant ca urmare a unei operaţiuni realizate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa şi Poliţia de Frontieră Caraş-Severin, cu sprijinul SRI”, a declarat procurorul George Bucurică.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite