Cum se elimină varicele în 30 de minute, cu o intervenţie banală. Operaţia făcută la Timişoara, în premieră în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de medicii condusă de către Sorin Olariu, şeful Secţiei de Chirurgie Generală 1 din cadrul Spitalului Judeţean Timiş, a folosit o procedură medicală nouă pentru o pacientă cu boală varicoasă, efectuată în premieră naţională în România.

Intervenţia se numeşte „VenaSeal” şi conferă pacientului rezolvarea rapidă a venelor cu probleme, fără anestezie, fără pregătire preoperatorie şi scuteşte pacientul de safenectomie, o intervenţie chirurgicală clasică ce presupune anestezie, incizie şi spitalizare postoperatorie.

A fost denumită şi „Lunch time surgey” deoarece pacientul poate fi operat în pauza de prânz, datorită timpului scurt al intervenţiei. Practic, în urma intervenţiei de polimerizare a vaselor, pacientul poate pleca acasă pe picioarele lui, fără a avea contraindicaţii medicale.

Procedură folosită pentru prima dată în România

Procedura mai este folosită în Anglia, Germania şi Turcia, ţări în care medicul timişorean şi-a făcut pregătirea şi este cunoscută sub denumirea de "Lunch time surgery".

“Omul poate merge dimineaţa la serviciu, vine în pauza de prânz şi după intervenţie se poate întoarce la lucru. Sigur că sună simplu şi frumos, dar pentru a face această intervenţie am fost la perfecţionări în străinătate, unde se face lucru acesta, am văzut cum se face am şi efectuat astfel de intervenţii”, spune medicul Sorin Olariu.

Concret, în loc de intervenţia clasică, procedura pusă în practică la Timişoara se aseamănă cu o simplă injecţie.

“Este o total neinvazivă, practic se polimerizează vena varicoasă. Printr-o singură puncţie şi un sistem de cateter se introduce un adeziv biologic care polimerizează vena şi o desfiinţează. Procedura este fără anestezie, este doar un punct de anestezie locală, ca o injecţie intramusculară, nu durează mult şi pacientul poate să plece imediat să-şi desfăşoare activitatea”, a adăugat Olariu.

De această primă intervenţie realizată în România a beneficat o pacientă în vârstă de 40 de ani, care a ajuns să sufere de insuficienţă venosă. Pe parcursul intervenţiei care a durat aproximativ 30 de minute, pacientei i s-a polimerizat vena varicoasă cu un adeziv special, fără a i se administra anestezie.

“În urma naşterii s-au accentuat problemele cu varicele pe care le aveam. Aveam periodic anumite înţepături. Operaţia a fost una scurtă, chiar foarte scurtă. La început am fost puţin speriată pentru că nu ştiam ce metodă se aplică. Iniţial am crezut că voi fi tratată folosindu-se metoda clasică. Sunt fericită că am fost privilegiată şi am fost prima pacientă căreia i s-a făcut această intervenţie. Imediat după am simţit puţin durere, dar suportabilă, apoi durerile au dispărut complet şi acum chiar aş putea să alerg”, a spus pacienta, Daniela Doboşan, care a beneficiat de acest tratament, în urmă cu două zile.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean din Timişoara spun că procedura nu este una ieftină, iar costurile depind de la caz la caz. Momentant ele sunt destul de ridicate şi pentru că adezivul respectiv nu se găseşte pe piaţa din România.

                                                                                                      

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite