Comisia Europeană trimite zeci de milioane de euro în unul dintre cele mai sărace judeţe din România. Banii ar putea să rămână necheltuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărăşenii se vor putea bucura de reţele de apă doar dacă Aquacaraş îşi rezolvă problemele financiare FOTO caon.ro
Cărăşenii se vor putea bucura de reţele de apă doar dacă Aquacaraş îşi rezolvă problemele financiare FOTO caon.ro

Un comunicat de presă, remis zilele trecute, anunţa cu mare pompă că unul dintre cele mai sărace judeţe ale României a primit, de la Comisia Europeană, o finanţare de peste 57 de milioane de euro, bani alocaţi României prin semnătura comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.

Banii vor ajunge în Caraş-Severin, la societatea Aquacaraş, cu acţionar majoritar Consiliul Judeţean Caraş-Severin, o societate care, de ani de zile, are mari probleme financiare şi în momentul de faţă este la un pas de faliment,  având o „moştenire” cu probleme chiar din proiectul prin care au fost alocaţi cei 57 de milioane de euro.

Aceşti bani sunt, de fapt, cea de-a doua fază a unei finanţări obţinute prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, în 2014. Directorul general al Aqucaraş, Nicolae Miu Ciobanu, susţine însă că suma anunţată, de 57 de milioane de euro, este o greşeală de redactare, deoarece, restul de plată, ar trebui să fie mai mare.

Este o fazare de la un proiect pe POS, pe care l-am derulat începând din 2014, care a fost împărţit în două faze. Faza întâi, care a fost 22 de milioane de euro, a fost încheiată. Acum suntem în faza a doua a finanţării, care este în valoare de 72 de milioane de euro şi cred că este o greşeală de redactare în comunicarea făcută. Este vorba de 72 de milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii de apă  şi canal din judeţul Caraş-Severin, pe cele opt localităţi urbane, pe care noi le avem în delegarea gestiunii şi se referă la construirea unor staţii de epurare, în patru localităţi unde nu există, se referă la modernizarea sau construirea unor uzine de tratarea a apei şi la modernizarea reţelelor de conducte de apă”, spune Nicolae Miu Ciobanu.

Directorul Aquacaraş recunoaşte situaţia delicată în care se află societatea şi spune că există şi riscul de a se ajunge ca finanţarea să nu poată fi derulată. “Avem nişte probleme financiare din cauza faptului că la momentul în care s-a derulat şi s-a semnat contractul de finanţare, din care face parte şi faza de acum, societatea a trebuit să depună o cofinanţare, la întreaga valoare a proiectului care este de circa 94 de milioane de euro, o parte de vreo şase procente ceea ce înseamnă vreo şase milioane de euro. Societatea nu a avut aceşti bani, iar pentru acest motiv şi închiderea fazei unu s-a făcut cu o penalitate şi cu o eşalonare făcută prin ANAF, pe care noi suntem obligaţi să o plătim lunar”, spune Ciobanu.

Acesta crede că singura soluţie pentru derularea investiţiei şi gestionare pe mai departe a finanţării este ca Aquacaraş să poată obţine un credit bancar pentru achitarea contribuţiei ce îi revine. Însă, aici, este la mâna Consiliului Judeţean, care va trebui să garanteze împrumutul  cu propriile venituri.

Ca şi gestionare, singura variantă pe care o văd, şi suntem în discuţii avansate, este obţinerea unui credit bancar de 26 de milioane de lei, care să ne ajute la deblocarea situaţiei şi să putem duce proiectul al final. Este o situaţie, pe care nu o putem face fără sprijinul acţionarilor. Avem promisiuni şi sper ca în cursul săptămânii viitoare să obţinem o garanţie din partea autorităţii tutelare, respectiv Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi cu hotărârea lor să putem să luăm creditul, să deblocăm şi să putem face cofinanţarea din partea noastră”, a mai spus directorul Aquacaraş.

Dacă consilierii judeţeni  vor aproba, garantare se face cu veniturile proprii ale Consiliului Judeţean şi cu obligaţia de achitare a creditului în sarcina societăţii Aquacaraş.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite