Ard pădurile în Caraş-Severin. Un senator cere o anchetă împotriva şefilor Romsilva, pe care-i acuză că vor să ascundă nereguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe hectare de pădure au ars, de la începutul acestui an, în Caraş-Severin FOTO ISUCS
Mai multe hectare de pădure au ars, de la începutul acestui an, în Caraş-Severin FOTO ISUCS

Numărul de incendii de vegetaţie din Caraş Severin este în creştere, iar pompierii aproape că nu mai fac faţă intervenţiilor. În ultimele două săptămâni, au avut acţiuni aproape zilnic

Reprezentanţii ISU Caraş-Severin fac apel la populaţie să să evite situaţiile care pot declanşa aceste incendii.

“Aceste incendii produc o serie de efecte negative asupra mediului şi provoacă importante pagube materiale prin extinderea la livezi, păduri, plantaţii de puiet de conifere sau culturi de cereale. Au fost situaţii când a existat riscul ca incendiile de vegetaţie să se extindă şi la sălaşe, stâne de oi sau gospodării din cauza vântului care a favorizat extinderea rapidă. Pentru a preveni aceste situaţii, solicităm acordarea unei atenţii deosebite utilizării focului deschis în spaţii deschise şi fumatului – cele mai frecvente cauze probabile de producere a acestor incendii. Toţi cetăţenii au obligaţia de a respecta măsurile minime de prevenire a incendiilor pentru a evita producerea de evenimente nefericite care pot afecta viaţa oamenilor, mediul şi bunurile materiale”, a declarat sublocotenent Tarla Elena, purtător de cuvânt ISUCS.

Cel mai multe multe probleme au avut pompierii cu incendiul de pe Semenic, acolo unde s-a intervenit  timp de o săptămână pentru stingerea unei zone de 2,7 hectare, o suprafaţă plantată cu puieţi de fag şi molid.

28 de incendii în fondul forestier

De la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 28 de incendii de pădure, din fondul forestier administrat  Romsilva, care au afectat o suprafaţă totală de 170 de hectare şi pagube totale de 216 mii lei, ce au constat în special în distrugerea a 133 mii puieţi din plantaţii.

Şeful Biroului de pază şi protecţie din Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin, Laszlo Kokovics susţine că s-au format mai multe echipe de patrulare care supraveghează zonele, în special cele turistice şi plantaţiile în care au izbucnit aceste incendii.

Situaţia alarmantă din Caraş Severin a dus şi la o convocare a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă în care s-au stabilit măsurile de intervenţie. În mai multe cazuri, poliţiştii fac verificări pentru a afla dacă incendiile au fost puse cu intenţie sau au pornit accidental.

“I-am rugat pe factorii responsabili, în primul rând pe cei de la Romsilva, să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment. Incendiul de pe Muntele Semenic, chiar dacă aparent este stins, şi în acest sens au fost şi informările prezentate în şedinţa de astăzi, oricând există riscul de a reizbucni, pentru că arde subteran, şi din cauza căldurii şi a vântului poate reizbucni oricând. Ca măsuri, cei de la Romsilva au spus că vor institui patrule. Rugămintea mea şi sfatul meu a fost ca aceste patrule să funcţioneze pe durata întregii zile pe această perioadă de caniculă, chiar dacă sunt sărbători lungi în judeţul nostru, pericolul de a reizbucni un incendiu, unul nou sau dintre cele care sunt sub control în acest moment, este foarte mare!", a spus Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Senatorul USR, Mihai Goţiu cere anchetă

Pe de alt parte, senatorul Mihai Goţiu i-a solicitat prim-ministrului Mihai Tudose să dispună de îndată o anchetă a Corpului de control al Guvernului cu privire la incendiile de la sfârşitul săptămânii din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, deoarce focul a izbucnit aici după ce, în perioada 7-9 iulie a efectuat o vizită de documentare, împreună cu consilieri şi specialişti în silvicultură şi biodiversitate şi a anunţat  că va întocmi un raport cu neregulile şi abuzurile constatate.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite