VIDEO Pasajul care a propulsat din nou „Cocoşatul de la Notre - Dame” în topul celor mai vândute cărţi din Franţa, după incendiul de la catedrală
0Incendiul de la Catedrala Notre - Dame din Paris a avut şi urmări pozitive. Dincolo de donaţiile impresionante adunate în urma acestui eveniment, o importantă operă literară clasică a fost relansată. Romanul lui Victor Hugo, „Cocoşatul de la Notre - Dame”, în care există un pasaj care descrie un eveniment similar, a ajuns din nou în topul best-seller-urilor din Franţa, pe platforma Amazon.
În urma teribilului incendiu de luna trecută, care a distrus parţial Catedrala Notre-Dame din Paris, francezii au reînceput să cumpere romanul lui Victor Hugo.
Chiar la o zi după eveniment, opera clasică ocupa primul loc în vânzările online ale platformei Amazon, iar în următoarele zile diferite ediţii s-au aflat în top 10 ale listei de bestseller-uri.
Notre Dame şi cultura pe care o inspiră: de la Matisse la Muppets
Romanul „Notre Dame din Paris”, cunoscut în lumea anflofonă, drept „Cocoşatul de la Notre Dame”, după traducerea în limba engleză din 1833, reprezintă o istorie a capodoperei arhitecturale gotice vechi de 850 de ani, în primul rând, susţin istoricii şi criticii.
Succesul fugar al operei confirmă însă o tendinţă a francezilor de a-şi căuta consolarea în literatură, în momentele de angoasă naţională, a remarcat presa internaţională, printre care „The Guardian” şi „Courrier International”, amintind de atacurile teroriste din Paris, din 2015, când a fost observat acelaşi fenomen. Romanul „Paris” cu memoriile lui Ernest Hemingway din 1920, a devenit atunci, din nou, cea mai vândută carte din librării.
„The Guardian” a realizat şi un material video cu Catedrala Notre Dame dinainte şi de după incendiul din 15 aprilie 2019.
În 1831, când a fost publicat romanul istoric al lui Victor Hugo: „Cocoşatul de la Notre-Dame de Paris”, succesul de care s-a bucurat a provocat o conştientizare serioasă a valorii acestei catedrale în mintea oamenilor. Atunci, ca şi astăzi, oamenii s-au adunat să o salveze: în urmă cu 200 de ani de la ruină, acum în urma distrugerii parţiale din cauza incendiului din luna aprilie.
Şi nu este singura similitudine. Datorită evenimentelor curente, cartea lui Victor Hugo a urcat, din nou, în lista bestseller-urilor din Franţa. Aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu 200 de ani, cititorii din Franţa s-au grăbit să cumpere din nou cartea, potrivit jurnaliştilor de la The Guardian.
Unul dintre motive îl reprezintă şi un pasaj, considerat profetic, care a circulat pe scară largă în media socială din Franţa, dar şi cea internaţională, după incendiul care a distrus părţi importante din acoperişul catedralei. „Toţi ochii se ridicaseră spre acoperişul bisericii”, scria Hugo.
Un pasaj care se poate aplica perfect şi peste ceea ce au simţit cei care au asistat la incendiul de luna trecută: „Ceea ce vedeau era extraordinar. Pe culmea celei mai înalte galerii, o flacără mare urca între ambele turnuri, vârtejuri de scântei, o flacără dezordonată şi largă din care vântul purta la răstimpuri câte o fâşie.
Dedesubtul flăcării, dedesubtul balustradei cu trifoi de jar, două jgheaburi cu boturi de monştri zvârleau neîncetat ploaia arzătoare ce-şi desprindea şiroaiele argintii pe tenebrele faţadei inferioare. Pe măsură ce se apropiau de sol, ţâşniturile de plumb lichid se desfăceau în jeturi ca apa care ţâşneşte din nenumărate găuri ale stropitoarei. Deasupra flăcării, turnurile enorme păreau mult mai impunătoare. Diavolii şi balaurii sculptaţi pe ele căpătau o înfăţişare lugubră. Lumina neliniştită a flăcării îi mişca parcă. Iar printre monştrii pe care îi trezeau astfel, din somnul lor de piatră, flacăra, zgomotul, era unul care mergea şi pe care îl vedeai din când în când trecând peste fruntea arzătoare a rugului ca un liliac pe dinaintea unei lumânări”, descria Hugo incendiul din pasajul „Cocoşatului de la Notre – Dame”.
Însă, în roman, scena în discuţie nu a fost catastrofală, ea a reprezentat mai degrabă o diversiune pentru a-l scăpa pe clopotarul cocoşat de duşmanii săi.
Istoria şi miracolele care se repetă
Istoricii recunosc influenţa pe care au avut-o Hugo şi cartea sa, mărturisind că Notre-Dame poate nu ar devenit un simbol fără aportul clopotarului cocoşat Quasimodo, care locuia în clopotniţa catedralei din Paris în timpul secolului al XV-lea.
Ca răspuns la succesul romanului, Notre-Dame a beneficiat în urmă cu două secole de o restaurare masivă, care a durat un sfert de secol, perioadă în care adăugate multe elemente noi, inclusiv acoperişul ascuţit care a căzut pradă flăcărilor de luna trecută. Iar istoria se repetă, la fel şi miracolele din jurul acestui edificiu emblematic.