Săculețul de Vaideeni, traista ciobănească din Vâlcea, folosit ca mapă de prezentare. Este marcă înregistrată

0
Publicat:

După ce au pus „săculețul de Vaideeni” pe harta lumii, membrii Asociației Culturale „Moștenitorii” din Vâlcea au transformat piesa de port popular tradițional în marcă înregistrată, dându-i noi valențe.

O marcă identitară devenită mapă de prezentare
Săculețul de Vaideeni de la traistă ciobănească la mapă de prezentare în drumul său prin lume Colaj

În vara anului 2018, o asociație din Vaideeni, Vâlcea, lansa un proiect inedit: „Cu săculețul de Vaideeni prin lume”, prin care își dorea să ducă traista ciobănească în cât mai multe colțuri ale lumii.

Proiectul a fost primit cu mare deschidere de români din toată țara și chiar de străini, care au început să se fotografieze în toate locurile în care au ajuns cu renumita piesă, promovând astfel nu doar traista, ci și portul tradițional românesc și implicit România.

Astfel, s-a ajuns ca până astăzi, săculețul de Vaideeni să ajungă în peste 100 de țări de pe cinci continente, după cum se observă din harta online atașată pe paginile de socializare ale asociației vâlcene. 

Un an mai târziu, în 2019, membrii asociației reușeau să înregistreze săculețul ca marcă identitară la OSIM și odată cu acesta și logo-ul ONG-ului. A venit însă pandemia și toată lumea a intrat într-un fel de pauză.

„Din cauza crizei globale, cumva activitățile noastre s-au restrâns. Proiectul a rămas în stand-by pentru că lumea nu mai circula, iar acum ne-am gândit că este de bun augur să reluăm promovarea săculețului de Vaideeni”, a explicat pentru „Adevărul” Simona Dumitrescu, președinta Asociației Culturale Moștenitorii. 

O piesa a portului popular ungurenesc din Vaideeni Vâlcea devenită marcă identitară
Săculețul de Vaideeni din Vâlcea marcă identitară înregistrată la OSIM Foto Daciana Stoica jpg

Săculețul de Vaideeni, reinterpretat

Patru ani mai târziu, traista din Vaideeni revine din nou în atenția lumii sub o altă formă, reinterpretată, a unei mape de prezentare la o conferință internațională desfășurată în luna octombrie la București, în organizarea Institutului Național de Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea.

Iar odată cu aceasta, povestea traistei de Vaideeni merge mai departe prin lume. 

„Doamna Viorica Handolescu a avut ideea minunată și inspirată de a comanda doamnelor noastre meșter popular din sat peste 200 de exemplare în variantă mapă de prezentare pentru Conferința Internațională „Tritium Science and Technology 2022”, pe tema criogeniei. Astfel, am reușit să ducem mai departe, în alte țări, nu doar povestea săculețului, ci și a comunității și a femeilor meșteșugar din Vaideeni, prin intermediul unui pliant care s-a regăsit de asemenea în mapa de prezentare a documentelor evenimentului. Uimitor a fost să aflăm că pe tot parcursul conferinței, care s-a derulat timp de mai multe zile, participanții au purtat în permanență asupra lor săculețul de Vaideeni”, a mai mărturisit Simona Dumitrescu.

Ea mai arată că traista ciobănească specifică zonei de la poalele Munților Căpățânii, simbol al comunității din Vaideeni - Vâlcea, are toate atu-urile ca să devină și un brand de țară.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite