FOTO Proiect pentru o staţiune montană în Munţii Căpăţânii: „Va fi o explozie în ceea ce priveşte dezvoltarea turistică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În imediata vecinătate a staţiunii Horezu – Vârful Roman, din judeţul Vâlcea, oficialii unei alte comune intenţionează să înfiinţeze o staţiune montană, în Munţii Căpăţânii.

GALERIE FOTO

Împreună, cele două staţiuni montane din „Oltenia de Sub Munte” ar urma să rivalizeze ca întindere şi potenţial cu altele mult mai cunoscute din ţară, chiar dacă cel puţin la început vor fi doar staţiuni de interes local.

Este vorba despre comuna Vaideeni, unde trăieşte o importantă comunitate de oieri ai căror strămoşi au venit de-a lungul secolelor de peste munţi, din Ardeal – ungurenii. 

Viitoarea staţiune Ursu – Ursuleţul a primit această denumire după cele două masive muntoase pe care ar urma să se dezvolte domeniul schiabil. În actele administraţiei locale, PUZ-ul (planul urbanistic zonal) apare cu cele două nume.

Deja se lucrează la reabilitarea infrastructurii rutiere spre viitoarea staţiune, dar şi la extinderea infrastructurii electrice, fiindcă se doreşte evitarea unor greşeli de proiectare a utilităţilor, pe care le-au întâmpinat atât colegii din Horezu, oraş învecinat, cât şi din alte staţiuni mai cunoscute din ţară, precum Rânca - Gorj. 

90 de hectare de teren pentru noua staţiune - loturi deja concesionate

Staţiunea Ursu - Ursuleţul ar urma să se dezvolte pe o suprafaţă de 90 de hectare de teren care va cuprinde atât cele 500 de loturi de pământ a câte 1000 mp fiecare, ce au fost scoase la licitaţie în urmă cu trei ani, alături de proiectele a trei pârtii de schi. Suprafaţa cuprinde inclusiv drumul care vine de la Vaideeni, ajunge până la Ursu - Ursuleţul, şi face legătura cu staţiunea deja existentă: Vârful Roman - Horezu. De altfel, una dintre pârtii va fi chiar în vecinătatea acestei staţiuni.

Satul de vacanţă Ursu - Ursuleţul în care se va dezvolta viitoarea staţiune montană din Vaideeni - Vâlcea Foto Adevărul

Cum s-a pierdut un proiect de 5 milioane de euro

Suprafaţa include şi un proiect pentru „Adventure Park”, demarat în urmă cu mai mulţi ani cu vecinii de peste munte, din Voineasa - Vâlcea. Doar că unitatea de administrare teritorială (UAT) Vaideeni este în litigiu cu UAT Voineasa, privind terenurile de pe muntele Bora, pe care s-a dezvoltat Domeniul Schiabil Ski Resort Transalpina (SRT), de la Vidra. Terenurile aparţin celor două comunităţi care iniţial au visat să dezvolte împreună un vast domeniu schiabil pe ambele laturi ale munţilor. 

„Suntem parteneri cu Voineasa din 2010 şi în 2014 am demarat proiectul Adventure Park, dar, datorită litigiilor nu s-a putut realiza. Dacă Voineasa ar fi renunţat la litigiu, acum proiectul ar fi funcţionat deja. Litigiul a ajuns pe masa instanţelor din Piteşti”, a declarat primarul din Vaideeni, Daniel Achim - Băluţă.

Proiectul prevedea investiţii de 5 milioane de euro prin care se urmărea ca zona să fie exploatată nu doar pe timpul iernii, ci în tot timpul anului, dar, din cauza neînţelegerilor, fondurile s-au pierdut. 

Trei pârtii de schi şi mulţi investitori interesaţi de zonă

Cele trei pârtii de schi de la Ursu - Ursuleţul vor avea între 1 şi 2 km lungime. „Aşteptăm venirea celor de la Federaţia Română de Schi. Prin noua lege este posibil să modificăm aceste dimensiuni prin intrarea în proprietatea Romsilvei, care se află de jur împrejurul proprietăţilor noastre”, mai explică Achim - Băluţă care spune că doreşte un parteneriat cu cei de la federaţie pentru o dezvoltare şi o exploatare corectă a domeniului schiabil.  

„Sunt încrezător în potenţialul acestei staţiuni, fiindcă sunt numeroşi investitori care vor să îmbogăţească zona. Este vorba despre persoane, fizice şi juridice, atât din ţară cât şi din afară, dornice să-şi construiască fie o casă de vacanţă, o pensiune în zonă, fie să investească în domeniul schiabil. Aşteaptă doar să găsim o oportunitate de a demara practic investiţia. În momentul de faţă suntem în colaborare cu Consiliul Judeţean Vâlcea pentru a prelua drumul care leagă Horezu de Vaideeni, prin satul de vacanţă Ursu – Ursuleţul şi staţiunea Vârful Roman. Şi aici am găsit o soluţie ca, sus la munte, să mergem pe ideea vechiului drum, pentru că o parte din acesta aparţine vecinilor din Horezu şi nu putem să-l reabilităm noi. Dar, potrivit noii legislaţii, există posibilitatea ca 2 km de drum să-i obţinem, pe o altă rută, cea veche, de la Romsilva”, mai spune primarul localităţii Vaideeni. 

Energia electrică - veşnica problemă pe domeniile schiabile din Vâlcea

O altă problemă este legată de introducerea curentului electric în zona alpină. „Discuţiile cu cei de la CEZ - distribuitorul de energie electrică - sunt destul de avansate pentru a introduce curentul electric”, dar comunitatea din Vaideeni depinde foarte mult de vecinii din Horezu. Nici în staţiunea deja existentă - Vârful Roman - nu a fost introdus până la această oră curentul electric, deşi domeniul schiabil a fost inaugurat în urmă cu doi ani. Deocamdată, pensiunile şi restul investiţiilor de aici funcţionează doar pe bază de generator electric, ceea ce este destul de costisitor. Din acest motiv, anul acesta, operatorul a renunţat să deschidă pârtia de schi. Horezu are nevoie de 2,8 milioane de lei pentru a extinde reţeaua de energie electrică până în vârful muntelui, bani de care deocamdată nu dispune.

image

Pensiunile vor respecta specificul montan: doar zid alb, din lemn, sau piatră

Cu toate acestea, primarul din Vaideeni se arată încrezător că, până în toamnă, se poate rezolva problema extinderii reţelei de energie electrică până în golul alpin. Recunoaşte însă că este un scenariu optimist. Dacă Horezu va reuşi să introducă curentul electric în staţiunea Vârful Roman, atunci şi comunitatea din Vaideeni se va putea lega la reţea, pentru staţiunea Ursu - Ursuleţul. 

„Dacă reuşim aceste două lucruri: infrastructura rutieră şi energetică, va fi o explozie în ceea ce priveşte dezvoltarea turistică. Va trebui să fim foarte atenţi să nu păţim ceea ce au păţit alţii... Loturile au 1000 mp, maxim suprafaţa construită va fi 30%, iar partea de exterior a construcţiei nu poate fi decât zid alb, piatră, lemn, pentru a păstra specificul montan”, mai spune primarul Daniel Achim Băluţă. 

Pârtii până la cota 2000 m

Staţiunea Ursu - Ursuleţul din Vaideeni va fi construită de la cota 1600 m şi va merge până la cota 2000 m. Dacă nu vor fi întâmpinate probleme birocratice ori legislative, primarul Achim Băluţă speră ca în trei ani să vorbim despre staţiune ca despre un proiect realizat. 

Doar că, acest lucru nu depinde doar de el. Spre exemplu, în acest an „nu există nici o linie de finanţare în ceea ce înseamnă apă şi drumuri şi nici în domeniul înfiinţării unor noi staţiuni cu ajutorul fondurilor europene”, mai spune primarul din Vaideeni.   

După rezolvarea în acest an a problemelor legate de infrastructura rutieră şi energetică, următorii paşi vor viza accesarea fondurilor pentru decretarea zonei ca staţiune de interes local şi restul utilităţilor, prin programe precum PNDL.

Oportunitate pentru întreaga „Oltenie de Sub Munte”

Înfiinţarea staţiunii Ursu - Ursuleţul în Vaideeni ar fi o oportunitate extraordinară pentru întreaga comunitate, pentru regiunea Oltenia de sub Munte, dar şi pentru judeţul Vâlcea, care sunt extrem de căutate de turiştii care-şi doresc şi altceva decât Valea Prahovei şi Bucovina, cu care pot rivaliza atât în frumuseţe cât şi în tradiţii. Spre exemplu, Vâlcea este judeţul cu cele mai multe biserici şi mănăstiri - monument istoric din ţară. În plus, la Horezu, în apropiere se află singurul monument UNESCO din Oltenia - Mănăstirea Hurezi, iar ceramica este şi ea inclusă în patrimoniul cultural universal. 

Balul Oierilor Vaideeni - Vâlcea Foto colaj

Iar în Vaideeni, mai ales la sfârşit de săptămână, pensiunile lucrează la cotă maximă, întreaga zonă fiind la mare căutare atât datorită peisajelor frumoase, cât şi a bogăţiei de tradiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani, nefiind exploatată la întregul potenţial. Vaideeni este o localitate cunoscută nu numai pentru brânza şi produsele tradiţionale care se prepară aici, ci şi pentru Festivalul Carverilor - cel mai mare eveniment din România dedicat sculptorilor cu drujba în lemn; pentru Pensiunea Cerna care-l organizează an de an - unică în ţara noastră datorită parcurilor de joacă din lemn sculptat şi de aventură, a primei porţi maramureşene cu acţionare electrică şi a multor alte obiective pe care le deţine; pentru „Balul Oierilor” - o tradiţie veche de peste un secol; dar şi pentru un alt mare eveniment „Învârtita Dorului”; pentru proiectului „Caselor Albastre” demarat de Asociaţia Moştenitorii care este „responsabilă” şi de alte proiecte minunate dedicate păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor în zonă, precum: „Traista de Vaideeni în lume”,şezători” etc. Tot în Vaideeni, s-a demarat şi cel mai mare proiect de voluntariat din Europa: Big Build 2019. Iar exemplele pe această temă pot continua.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite