Secrete regale despre cozonacul cu nucă şi pasca cu brânză pregătite la Castelul Săvârşin pentru Paşte VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonac cu nucă şi pască cu brânză la Castelul Săvârşin - cu Majestatea Sa Margareta şi maetrul bucătar Luciana Călin Foto captură video
Cozonac cu nucă şi pască cu brânză la Castelul Săvârşin - cu Majestatea Sa Margareta şi maetrul bucătar Luciana Călin Foto captură video

Pentru sfintele Sărbători de Paşti din acest an, Majestatea Sa Margareta, alături de maestrul bucătar Viorica Luciana Călin, oferă două reţete tradiţionale: pască cu brânză şi cozonac cu nucă.

În ciuda vremurilor, tradiţiile de Paşte sunt păstrate cu sfinţenie şi de Familia Regală. 

În acest an, pe pagina de socializare a Casei Regale sunt oferite două reţete păstrate de la dr. Gabriela Duda, mama Principelui Radu, pregătite în bucătăria Castelului Săvârşin. 

Alături de reţete este ataşată şi o filmare în care Custodele Coroanei împreună cu bucătăreasa familiei arată pas cu pas cum se prepară cele două produse tradiţionale nelipsite de pe masa românilor de Paşte.

Un amănunt extrem de important este cel privind faptul că produsele trebuie să aibă temperatura camerei. La fel de importantă este şi umplutura, care în ambele cazuri trebuie să fie extrem de generoasă.  

Apoi, în ceea ce priveşte reţetele pe care Majestatea Sa Margareta le are de la soacra ei, ţineţi cont de faptul că atât pentru prepararea cozonacului cât şi pentru pască este nevoie să aveţi la dispoziţie două zile.  

COZONACUL CU NUCĂ „GABRIELA”

Ingrediente pentru aluat: • 500 g făină albă de calitate, • 250 ml lapte, • 5 gălbenuşuri, • 200 g zahăr pudră, • 25 g unt, • 125 ml ulei de floarea soarelui, • 25 g drojdie, • coaja de la 1 lămâie şi 1 portocală, • 25 g smântână, • 1/2 baton de vanilie, • 25 g stafide, • un vârf de sare.

Ingrediente pentru umplutura cu nucă: • 500 g miez de nucă măcinat, • 100 g zahăr pudră, • 3 albuşuri, • 30 g cacao, • 75 ml lapte, • 3 pachete mici cu zahăr vanilat, • coaja de la 2 portocale

Mod de preparare

Se înfierbântă o treime din lapte şi se adaugă în el 6 linguri de făină, mestecând permanent, pentru a nu se face cocoloaşe. Se lasă să se răcească. Drojdia se dizolvă în altă treime de lapte călduţ, adăugând o lingură de zahăr. Se amestecă ambele compoziţii până apar mici bule de aer. Se lasă la crescut.

Se bat gălbenuşurile spumă, cu o parte din zahărul pudră. Restul de lapte se fierbe la foc mic, adăugând batonul de vanilie tăiat bucăţi şi restul de zahăr. În laptele cu zahăr şi vanilie se amestecă încet gălbenuşurile bătute, coaja de lămâie şi portocală, un vârf de sare, stafidele, precum şi prima compoziţie (lapte, drojdie, făină).

Se toarnă totul în bolul mare cu făină, apoi se frământă bine, adăugând din când în când uleiul de floarea soarelui. Aluatul trebuie să stea o noapte în bucătărie, la temperatura camerei, pentru crescut.

A doua zi se prepară umplutura de cozonac. Se pune la foc mic laptele cu pudra de cacao, amestecând continuu, pentru a nu se face cocoloaşe. Se bat albuşurile cu zahărul pudră şi cu 3 plicuri de zahăr vanilat până se obţine o bezea foarte consistentă. Se pun împreună, într-un bol mare, miezul de nucă, albuşurile bătute, concentratul de cacao şi coaja de portocală şi se amestecă bine cu o lingură până compoziţia devine omogenă.

Pregătirea cozonacului. Aluatul se împarte în doi bulgări egali. Se întinde prima jumătate din aluat pe un fund de lemn; foaia de aluat trebuie să fie suficient de subţire şi întinsă, ca să cuprindă compoziţia cu nucă. Se aşază pe aluatul întins jumătate din umplutură, se netezeşte cu o spatulă şi se rulează până ia forma unui cilindru. Se pune deoparte.

Se întinde a doua parte din aluat şi se aşază pe ea a doua jumătate de umplutură cu nucă, netezind cu spatula. Se rulează ca un cilindru. Atenţie ca marginea foii de aluat să cuprindă bine compoziţia cu nucă.

Cele două cilindre se împletesc unul cu altul, manevrând uşor ca să nu iasă umplutura. Se introduce în forma de cozonac, unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt. Peste aluatul de cozonac se aplică o glazură din 2 gălbenuşuri, un albuş, 2 linguri de lapte şi puţin zahăr, folosind o pensulă.

Cozonacul se coace 1 oră la 180 de grade, dar trebuie verificat din când în când, fiindcă nu toate cuptoarele coc identic. Este bine ca prăjitura să stea peste noapte în tava ei de copt, înainte de a fi aşezată pe un platou de servit.

PASCA CU BRÂNZĂ „GABRIELA”

Pentru blat se folosesc 300 de grame de aluat de la cozonac (reţeta alăturată).

Ingrediente pentru pască: • 1 kg brânză de vaci, • 8 gălbenuşuri, • 50 g stafide, • 3 pachete mici cu zahăr vanilat, • coaja de la 2 lamâi şi 2 portocale, • 350 grame de zahăr pudră, • o ceaşcă de cafea cu smântână, • 3 linguri de făină, • 150 g boabe de cireşe sau vişine conservate în zahăr (opţional), • 1 ou pentru a unge pasca înainte de a o coace.

Cu o zi înainte de preparare: brânza se scurge timp de 24 ore într-un tifon pus pe un strat de făină de porumb, într-un bol mai mare.

Mod de preparare

Brânza scursă se dă printr-o sită obişnuită, pentru a fi omogenă şi cremoasă. Se poate folosi un fund de lingură de metal. Se freacă bine gălbenuşurile cu zahărul pudră şi cu zahărul vanilat până se obţine o compoziţie cremoasă şi zahărul s-a dizolvat. Se amestecă brânza, gălbenuşurile bătute, coaja de lamâie şi portocală, stafidele, smântâna, cele trei linguri de făină. Rezultatul trebuie să fie o compoziţie omogenă, care să aibă aspectul unei creme groase şi catifelate.

Daca aveţi boabe de cireşe sau vişine conservate în zahăr, puneţi în compoziţie, astfel încât să se regăsească în prăjitură la fiecare felie. Se pune compoziţia într-o formă rotundă de copt, tapetată cu hârtie de copt, peste care s-a aşezat un strat subţire de aluat de cozonac, atât pe fundul formei, cât şi pe pereţii ei. Se unge suprafaţa prăjiturii cu ou amestecat cu puţin lapte, folosind o pensulă de bucătărie.

Se coace 1 oră la 160 grade Celsius. Este preferabil ca pasca să rămână în forma de copt peste noapte, iar apoi să fie aşezată pe un platou. 

Vă recomandăm şi:

Reţeta sarmalelor care se topesc în gură.  Ce ingrediente le face gustoase şi câte ore se fierb

„Drobul de miel Scărlătescu”, căutat de români pe Google, de Paşte. Iată reţeta completă!

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite