Râmnicu Vâlcea: Răzvan Vulpe, olimpic la informatică şi scenarist de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat mai multe concursuri naţionale la informatică, matematică, chimie, fizică, fiind medaliat cu bronz anul acesta la Balcaniada de Matematică.

profil
NĂSCUT: 2 februarie 1995, la Horezu
STUDII. Elev în clasa a IX-a la Colegiul Gib Mihăescu, din Drăgăşani
IDEALURI. Să devină un as în informatică


Răzvan este un adolescent căruia calculatorul i-a oferit un univers în care îi place să refugieze. Niciodată nu a devenit dependent de el, iar întâlnirile cu prietenii prin oraş, distracţiile prin parc, nu-l ţin prea mult în faţa ecranului. La vârsta de trei ani a avut, totuşi, primul calculator, când nici nu ştia să scrie sau să citescă bine. „Învăţasem să dau cancel şi ok. Eram la bunica, iar calculatorul mătuşii era permenent în funcţiune pentru că învăţasem să intru pe câteva jocuri". În clasa I-a a avut primul calculator cumpărat de părinţi, iar în clasa a III-a părinţii au fost nevoiţi să-i cumpere alt calculator. „Începusem să cumpăr reviste de specialitate despre calculatoare şi la un moment dat am sesizat că multe dintre operaţiunii nu le puteam face pentru că unitatea nu mă ajuta, memoria fiindu-i foarte mică. Din clasa III-am început să merg la Clubul Copiilor, din Drăgăşani, la secţia Informatică".


Olimpic la matematică, informatică, chimie şi fizică


Pentru Răzvan a început un lung şir de concursuri naţionale la informatică şi matematică, obţinând premii şi medalii, inclusiv cea de aur, la informatică, în clasa a V-a. „Am fost parte de un profesor foarte bun la matematică, Elena Nicolae, care de anul acesta va preda la Liceul Internaţional de la Bucureşti", povesteşte Răzvan. Nu doar studiul matematicii şi informaticii au fost în atenţia elevului drăgăşenean, ci şi chimia, fizica. „În clasa a VII-a am participat la Olimpiada Naţională de Chimie, în clasa a VIII-a am luat menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică, iar anul acesta la Balcaniada de Matematică de la Olăneşti, la care au participat cei mai buni 100 de elevi din 20 de ţări şi unde am luat medalia de bronz", se destăinuie Răzvan.


Blogger şi scenarist de teatru


De curând, Răzvan s-a întors din Turcia, unde a participat la un proiect multinaţional în care sunt înscrise Spania, Franţa, Italia, România şi Turcia. „Elevii din ţările participante trebuiau să realizeze, în limba engleză, un scenariu care să vizeze problemele adolescenţilor din statele respective. Noi am ales ca subiect problema rasismului, iar eu am participat la scrierea scenariului. Cum fiecare ţară participantă trebuia să aibă şi un blog şi un site, eu am intenţionat să-l fac pe cel al României. Am făcut în cele din urmă doar blogul Şcolii «Tudor Vladimirescu», unde a început derularea proiectului. În Turcia s-au pus cap la cap scenariile din ţările participante, urmând ca proiectul să continuie şi anul viitor", spune Răzvan.


Întrebări şi răspunsuri
Cum au fost subiectele de anul acesta de la Balcaniada de Matematică?
R.V. Au fost două rânduri de subiecte. Unele tip, unde mi-a fost mai greu să mă descurc şi altele de creaţie, care mi-au fost foarte dragi şi am obţinut punctaje foarte bune.


Te-ai gândit că părăseşti ţara?
R.V. Deocamdată nu pot să spun că vreau să ajung într-o ţară străină. Din informatică se pot scoate buni şi la noi în ţară. Este un domeniu foarte vast unde ai multe oportunităţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite