Râmnicu Vâlcea: Pe Samir Ionescu l-a făcut mama oltean de Montpellier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi place să cânte melodii populare, iar talentul i-a fost descoperit întâmplător. Este un dansator desăvârşit şi a câştigat multe premii şi medalii la concursurile de muzică populară.

Sami, cum îi spun prietenii şi cei dragi, s-a născut într-un frumos oraş din Sudul Franţei, mama fiind algeriancă şi tatăl român. La vâsta de un an şi jumătate şi-a urmat tatăl în România şi de atunci stă cu bunica maternă care nu-l scapă din priviri şi se ocupă cu multă atenţie de educaţia lui, ajutată fiind şi de tatăl băieţelului. Sami şi-a descoperit talentul de a cânta cu totul întâmplător. „Bunica m-a luat mereu cu ea în excursiile cu pensionarii la care ea mergea. Întâmplarea a făcut ca pe când aveam opt ani să mergem în Grecia, iar într-o croazieră pe care o făceam pe Mareea Egee, din grupul de excursionişti să facă parte şi Dumitru Miuţă, un cunoscut rapsod popular şi realizator de emisiuni tv. În timp ce el cânta la acordeon, eu valsam pe puntea vasului şi i-a plăcut foarte mult", povesteşta Sami.


Urmează cursuri de canto popular


Băieţulul de odinioară era înscris la un club de dans modern, unde a evoluat până în clasa a IV-a şi era înscris şi la dansuri populare. La emisiunea tv „La fântâna lui Miuţă", prima melodie pe care Sami avea să o cânte s-a intitulat „M-a făcut mama oltean". La „Montpelier", completează el. Pentru a-şi cultiva vocea a urmat cursurile de canto popular, cu prof. Camelia Clavac, de la Şcoala Populară de Artă, iar acum face canto cu prof. Alin Pavelescu. Calităţile de solist şi jocul scenic au fost remarcate de un alt iubitor al folclorului, Georgel Nucă, un realizator de emisiuni folclorice de excepţie cum ar fi „Lada de zestre", care l-a promovat pe Sami, băieţelul ajungând să cânte la emisiunile mai multor posturi de televiziune locale şi centrale.


Le cântă colegilor, în clasă, melodii populare


„Ascult pe plăcile de vinilin cântece vechi populare şi apoi le cânt şi eu. Prima mea ieşire pe scenă a fost la vâsta de 12 ani, la Bistriţa-Năsăud, la «Zilele Năsăudului» şi «De Ispas, la Năsăud». Atunci am trecut prin emoţii foarte mari", povesteşte tânărul rapsod. La „Dobroge mândră grădină", desfăşurat la Eforie Sud, a luat locul III, concurându-se cu alţi 80 de copii veniţi din toată ţara, iar primii 150 de lei obţinuţi din... cântat i-a luat la Feteşti, unde a obţinut menţiune. De atunci, multe diplome şi distincţii sau adunat în tolba câtăreţului. Acum, Sami dansează la toate horele, la toate întâlnirile câmpeneşti, iar la şcoală, fie de manifestri precum „Ziua liceului", fie în sălile de clasă, le cântă colegilor cu foarte multă uşurinţă. „De multe ori, în recreaţii, băieţii mă cheamă să le cânt muzică populară şi se strâng ciorchine în jurul meu", povesteşte tânărul.


Întrebări şi răspunsuri


Cum este să locuieşti la bloc şi să-ţi placă să cânţi muzică populară?


S.I. Când eu stau la calculator şi cânt muzică populară, vecinul şi prietenul meu Zori, de la etajul superior, ori îmi bate în ţeava de la calorifer, ori pune muzică haus la boxe încât să mă acopere pe mine. Îţi dai seama ce spectacol iese!


Care sunt interpreţii tăi preferaţi?


S.I. Din cei de muzică populară îmi place să-l ascult pe Ion Dolănescu, pe Georgel Nucă dar pot să-ţi spun că, părăsint doemniul folclorului, sunt şi fan Michael Jackson. Mulţi dintre cântăreţi de muzică populară nu te lasă, din păcate, să le intepretezi melodiile.


Ce-mi place


Sunt un fan al calculatorului şi stau ore în şir în faţa ecranului dacă bunica mă lasă. Mă simt foarte bine când pot să dansez şi să cânt. Aş vrea să călătoresc tot mai mult, să vâd cât mai multe ţări.


Nu-mi place


Nu-i agreez pe aceia care au un limbaj agresiv, nu agreez baschetul şi mă supăr ori de câte ori mi se spune că trebuie să renunţ la a mai sta pe calculator. Din sarmale mănânc doar varza nu şi carnea tocată.

profil.
NĂSCUT: 8 decembrie 1996, la Montpelier-Franţa
STUDII: elev clasa a VII-a la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab" din Râmnicu Vâlcea
IDEAL: Vrea să ajungă un celebru solist de muzică populară

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite