Râmnicu Vâlcea: Mircia Gutău, primarul condamnat la închisoare mai e judecat şi pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircia Gutau mai are un dosar penal pe rol
Mircia Gutau mai are un dosar penal pe rol

Necazurile pentru primarul condamnat de ICCJ la trei ani şi jumătate de închisoare par a nu se termina. Mircia Gutău a fost dat în judecată anul trecut pentru abuz în serviciu. Edilul şef e acuzat că ar fi cumpărat locuri de joacă la suprapreţ şi ar fi prejudiciat în acest fel bugetul local cu o jumătate de milion de lei.

Mircia Gutău, primarul oraşului Râmnicu Vâlcea a fost trimis, în luna februarie 2009, în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Piteşti, împreună cu Nicolae Mesea, consilier juridic al primărie sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de ei a fost trimis în judecată şi Ion Georgescu, administratorul SC Dancomar SRL Râmnicu Vâlcea pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. Conform procurorilor DNA, cei trei au prejudiciat bugetul consiliului local şi al primăriei Râmnicului cu 545.568,11 lei.

Locuri de joacă cu cântec

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada mai - iunie 2005, Mircia Gutău împreună cu Nicolae Mesea cu intenţie şi-au exercitat în mod defectuos sarcinile de serviciu, prin iniţierea şi derularea unei proceduri de achiziţie publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii", cu încălcarea normelor legale. Astfel, primăria Râmnicu Vâlcea, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu firma SC Dancomar SRL Râmnicu Vâlcea, reprezentată de Ion Georgescu, şase contracte de furnizare de produse, achiziţie „Dotări locuri de joacă pentru copii", deşi s-a derulat o singură procedură prin cerere de ofertă, stabilindu-se achiziţionarea unui singur loc de joacă. Primăria a plătit pentru componentele celor şase locuri de joacă suma de 852.636 lei, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la preţul de 321.622 lei. Societatea cumpărătoare Inter Grup Com SRL Râmnicu Vâlcea le-a revândut ulterior societăţii Dancomar SRL care le-a revândut primăriei. Prin interpunerea celor două societăţi comerciale, la care Ion Georgescu este administrator, primăria a achitat către beneficiarul contractului de achiziţie publică suma de 531.014 lei, în plus faţă de suma plătită în mod real către furnizorul bunurilor din Bulgaria. Aceasta este valoarea avantajelor patrimoniale obţinute de coinculpatul Ion Georgescu cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, prin societăţile interpuse, în detrimentul bugetului instituţiei publice. Primăria avea posibilitatea ca prin reprezentanţii legali să lanseze invitaţii - oferte de achiziţie direct de la firma din Bulgaria, despre ale cărei produse şi preţuri Mircia Gutău se informase înainte de lansarea procedurii de achiziţie publică, când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Ion Georgescu, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică.

S-a jurat că n-a furat


Conform procurorilor prejudiciul cauzat consiliului local şi primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea este de 545.568,11 lei, reprezentând diferenţa dintre totalul sumei achitate de autoritatea contractantă şi valoarea preţurilor medii de achiziţie ale locurilor de joacă de pe piaţă. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, în vederea acoperirii prejudiciului. În vederea recuperării acestui, procurorii au dispus confiscarea de la inculpaţi a sumei totale de 531.014 lei, obţinute ca avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul prin săvârşirea infracţiunilor. Dosarul a fost înaintat de procurorii DNA spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Cu privire la acuzaţiile care i se aduc în acest dosar, Mircia Gutău, a declarat la acea vreme că în ziua de azi e la modă ca toţi primarii din ţară să aibă cât mai multe dosare penale. „Vă asigur că eu nu am prejudiciat cu nimic bugetul primăriei. Se pare că e la modă ca toţi primari din România să aibă dosare penale. Eu stau bine deocamdată că am numai două. Procurorii au comparat preţurile la locurile de joacă din străinătate cu cele din Sebeş, numai că nu sunt aceleaşi produse de calitate. E ca şi cum am compara noi o maşină Dacie cu o Skoda", a spus la acel moment Mircia Gutău.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite