Râmnicu Vâlcea: Liviu Concioiu, hackerul care a spart eBay şi a prejudiciat Poşta Italiană, în libertate

0
0

Toţi membrii reţelei cercetaţi pentru fraude informatice sunt liberi pentru că „nu prezintă pericol social"

În Drăgăşani, locuitorii l-au observat azi, în libertate, pe Liviu Mihail Concioiu (23 ani), hackerul pe urmele căruia a fost FBI şi Secret Service, arestat pe 23 septembrie 2010 pentru fraude pe internet. „Îl vizitează sora, părinţii, iar în apartamentul lui nu urcă şi nu coboară altcineva. Nu se mai ascunde când merge prin oraş şi dă bineţe cunoscuţilor", ne-a spus un locatar. Procurorul şef al DIICOT Vâlcea, Valentin Preoteasa, ne-a spus: „Liviu Concioiu a fost eliberat de Curtea de Apel Piteşti pe motiv că nu prezintă pericol social. Are însă interdicţia de a părăsi oraşul. În libertate sunt cercetaţi toţi ceilalţi membrii ai grupării".

image

Apartamentul din Dragasani (cel cu balconul învechit) unde s-a întors Liviu Concioiu


Naivitatea italienilor, plătită scump


Liviu Concioiu a lansat două atacuri gen phishing asupra 3.315 angajaţi ai companiei de licitaţii eBay, sustrăgându-le parola si ID-ul. „Pe CHAT el a luat legătura cu un angajat al serviciului IT, spunând că este angajat al aceluiaşi departament în Shanghai şi nu îşi mai poate accesa contul, folosind userul şi parola primită de la acesta pentru a pătrunde în datele companiei eBay", se menţionează în Rechizitoriul DIICOT Vâlcea. Concioiu, cu ajutorul complicilor, şi-a deschis conturi bancare cu acte de identitate false, la mai multe bănci din SUA. Tot Concioiu a coordonat o altă organizaţie criminală atacând informatic clienţii băncii Poştei Italiene, cerându-le să spună datele de pe card, ca să poată intra în posesia unor bonusuri acordate de poştă. „Dacă lăsam 1.000 de mesaje, 100 dintre persoane îmi dau datele solicitate", a afirmat Concioiu. Din cei 509 italieni fraudaţi, doar 29 au fost verificaţi de Comisa rogatorie italiană.


Prejudicii verificate


Compania eBay consideră că a fost prejudiciată cu suma de 5.891 dolari, alţi 411.933 dolari este prejudiciul adus unor cetăţeni şi companii americane. Atacurile informatice asupra clienţilor bancii Poşta Italiană s-au soldat cu un prejudiciu de 75.405 euro. În dosarul Concioiu mai sunt cercetaţi, tot în libertate: Nicolae Vlăduţ (25 ani), din Olanu, Călin Ardelean (26 ani) din Arad. A fost disjunsă cauza faţă de învinuiţii Mădălin Constantin Bucă (aflat în străinătate), Vlăduţ Simona, Gabriela Mâgdici, cetăţeanul italian Francesco Caserta, Vasile Irinel Ciorhan (arestat într-o altă cauză), Petre Valerian Dumitraşcu, Mădălin Constatin Stoian şi Ionuţ Gheorghe Antonie (ultimii dintre ei cercetaţi în Italia pentru fapte similare). Anchetatorii aşteaptă rezultatele Comisiei rogatorii italiene în urma cărora să probeze fraudele comise de grupare şi asupra celorlalţi 480 de clienţi ai băncii Poştei Italiene.

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite