Râmnicu Vâlcea: Aurelia Ungureanu Vede greşelile după forma cuvintelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent face corectură la un cotidian local din Râmnicu Vâlcea şi spune că presa de calitate înseamnă foarte multă muncă pe texte şi o aprofundare a gramaticii limbii române.

Încă de mică, Aurelia Ungureanu a avut o imaginaţie bogată şi i-a plăcut foarte mult să scrie, să compună texte, dar şi să înveţe gramatica limbii române.

„Pasiunea pentru gramatică am moştenit-o de la tatăl meu care îmi citea poveşti şi îmi rezolva cu foarte mare drag toate problemele gramaticale cu care mă confruntam la şcoală“, povesteşte doamna Reli, aşa cum îi spun prietenii apropiaţi. De-a lungul timpului, doamna Reli a ajuns să lucreze cu primii făuritori ai presei locale din Râmnicu Vâlcea, participând la naşterea jurnalismului de după 1989.

„Am avut şansa să lucrez la corectura ziarului Curierul de Vâlcea încă de la primele apariţii. Ţin minte că ziarul se tipărea în câteva mii de exemplare care se vindeau ca pâinea caldă“, îşi aminteşte Aurelia Ungureanu. Doamna Reli povesteşte că munca la corectarea unui ziar presupune foarte mare atenţie, dar şi o responsabilitate enormă.

Are numai prieteni care vorbesc corect gramatical

„Deja am învăţat să disting greşelile după forma cuvintelor. De exemplu, dacă un cuvânt mi se pare la prima vedere prea lung sau prea scurt, imediat îmi dau seama că ceva este greşit“, adaugă Aurelia Ungureanu. Un defect profesional ar fi şi alegerea prietenilor în funcţie de cât de corect vorbesc din punct de vedere gramatical.

„Pentru mine, oamenii care nu vorbesc limba română aşa cum trebuie sunt inexistenţi. Sunt dezamăgită mai ales de tinerii care astăzi nu mai învaţă mare lucru la şcoală şi pocesc limba în toate felurile“, spune doamna Reli. Femeia îşi aminteşte cu nostalgie vremurile de după Revoluţia din 1989 când la Râmnicu Vâlcea, a apărut primul cotidian independent din ţară. „O mare parte dintre oamenii care au lucrat atunci la Curierul de Vâlcea sunt acum  patroni de ziare. Era o perioadă în care se făcea o presă de foarte bună calitate, iar redactorii erau foarte pretenţioşi cu materialele pe care le redactau. Am întâlnit reporteri care scriau totul la virgulă încât nu aveai ce să corectezi după ei. Am avut însă şi reversul, oameni cărora le rescriammaterialele în întregime“, mai spune Aurelia Ungureanu.

Se relaxează alergând

Pentru a se relaxa după o zi epuizantă în redacţia cotidianului în care lucrează, Reli preferă să facă sport.
„Am avut o perioadă în care obişnuiam să alerg, acum însă am luat o scurtă pauză. Mi-a plăcut sportul dintotdeauna, iar în şcoala generală şi în liceu am practicat atletismul şi handbalul. Urmăresc cu mult interes toate emisiunile cu caracter sportiv şi sunt un mare fan al echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea“, completează doamna Aurelia.

întrebări şi răspunsuri
Ce părere aveţi despre jurnalismul practicat la noi în ţară, în ultimii ani?
A.U.: Îmi place să urmăresc la televizor toate emisiunile informative şi nu numai şi sunt foarte atentă atât la ţinuta profesională a reporterilor, cât şi la cea vestimentară. Din păcate, găsesc foarte multe greşeli, lucru care îmi lasă un gust amar.
Care este cea mai mare dezamăgire a dumneavoastră?
A.U.: Îmi pare foarte rău că nu am reuşit să termin o facultate. A fost dorinţa mea cea mai mare, dar din păcate, nu am reuşit să îmi continui studiile. De asemenea, sunt dezamăgită de cum se predă limba română în şcoli. Am întâlnit studenţi care nu cunoşteau reguli gramaticale elementare.

ce-i place
Adoră să lucreze într-o atmosferă plăcută, liniştită şi relaxantă. Îi plac persoanele înzestrate cu simţul umorului, dar şi oamenii sinceri care îşi respectă cuvântul dat.

ce nu-i place
Nu suportă mârşăviile şi nici persoanele care nu au învăţat să vorbească limba română corect. De asemenea, nu-i plac oamenii făţarnici care una vorbesc şi alta fac.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite