Procuror suspendat pentru 6 luni, prin decizie definitivă. Magistratul arată acuzator spre mafia lemnului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un procuror din Vâlcea a fost suspendat din funcție prin decizie definitivă fiind acuzat de abateri disciplinare grave. La rândul său, acesta crede că totul se trage de la anchetele pe care le instrumenta.

Procurorul Ionel Bușe suspendat pentru o jumătate de an Sursă captură video Pro TV jpg
Procurorul Ionel Bușe suspendat pentru o jumătate de an Sursă captură video Pro TV jpg

Povestea pare, cel puțin la prima vedere, o variantă a faimosului serial „La piovra” - „Caracatița”, pe care telespectatorii români l-au urmărit cu sufletul la gură în primii ani de după Revoluție, dacă  

Este vorba despre un caz mai puțin obișnuit din justiția românească. Recursul unui magistrat vâlcean, Ionel Bușe, privind suspendarea sa din funcție de către Secția pentru procurori a fostului Consiliu Superior al Magistraturii, a fost respins, drept pentru care hotărârea primită la finele anului trecut a intrat în vigoare la începutul acestei veri.

Pe scurt, magistratul a fost sancționat pentru comportamentul de care a dat dovadă față de suspecți anchetați, ofițeri de poliție, avocați etc.. Problemele au început în 2021, pe când era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Magistratul bănuiește că pedeapsa ar putea avea legătură cu anchetele sale legate de tăierile ilegale de pădure, ar fi semnalat anumite complicități ale polițiștilor și a negat că ar fi lovit în cap un bărbat suspectat de furtul unor bani, bijuterii și arme, în timp ce acesta era imobilizat și culcat la pământ. Chiar s-ar fi lăudat că, până va fi transferat, va ajunge să schimbe trei șefi de Poliție.

Acțiunea disciplinară a fost demarată de Inspecția Judiciară (IJ), iar recursul a fost făcut la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Amenințări cu versete din Biblie și citate din poezii

Ionel Bușe face parte din noua generație de magistrați. A fost numit procuror definitiv în 2016. În 2021, pe numele său a început să curgă cu plângeri vizând o serie de abateri disciplinare.

Cercetarea Inspecției Judiciare este extrem de stufoasă, iar pe alocuri pare cumva stranie, dacă ar fi să judecăm toate acuzele care i-au fost aduse procurorului Ionel Bușe, dintre care doar o parte au fost luate, în final, în considerare.

Spre exemplu, un polițist s-a considerat amenințat prin citarea unui verset din Biblie: „Cine ridică sabia, de sabie va pieri!”, de către magistratul în cauză, absolvent și de Teologie, nemulțumit că i s-a făcut plângere. Sau faptul că a ironizat niște avocați în sala de judecată, catalogându-le apărarea ca fiind „dincolo de noaptea minții” și recitând apoi „Criticilor mei” de Mihai Eminescu. 

Vizat de mai multe capete de acuzare, magistrații Inspecției Judiciare l-au găsit pe Ionel Bușe vinovat de „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanți ai altor instituții”.

La harță cu suspectul unor furturi de miliarde

Problemele au început în martie 2021, în urma unei percheziții, pe când Ionel Bușe era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Martorii susțin că ar fi urlat la inculpat, s-ar fi îmbrâncit cu acesta, iar apoi când suspectul era imobilizat la pământ l-a lovit în ceafă cu piciorul, fapt confirmat atât în procesul verbal cât și la audierile Inspecției Judiciare.

Era nervos din cauza unor furturi de seifuri cu bani și bijuterii în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, a unui pistol (cel mai probabil este vorba despre un caz din Pietrari - unde o polițistă a rămas fără arma din dotare - vezi amănunte AICI), jefuirea unui polițist, despre care avea să consemneze că sunt „repercusiunile unui sistem bolnav și oameni care nu și-au făcut treaba în sistemul judiciar”. În plus, a devenit irascibil în urma atitudinii agresive a suspectului în momentul în care i-a văzut pe anchetatori, pe care a început să-i jignească și să-i înjure, pentru că i-au deranjat părinții.

Incidentul a dus la deschiderea unui dosar disciplinar și a unuia penal la fosta Secție de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), pentru purtare abuzivă și ultraj, după cum au consemnat magistrații IJ.

Acuzat de purtare abuzivă și ultraj

Când i s-a atras atenția de către prim-procurorul Parchetului asupra comportamentului său în neconcordanță cu statutul profesional și i s-a cerut să fie mai rezervat, magistratul a replicat că nu ascultă decât de șeful Parchetului Curții de Apel și de Procurorul General al României.

Interesant mai este și faptul că încă din 2021, procurorul Ion Bușe le mărturisea colegilor că are impresia că polițiștii au ceva împotriva lui, de unde și atitudinea sa ostilă.

De altfel, în timpul cercetărilor, Inspecția Judiciară a mai descoperit că anterior acestor fapte a mai existat o sesizare în 2020, în legătură cu dispariția unei sume de bani ce făcea obiectul unui dosar penal, fără să se ofere prea multe amănunte pe această temă. 

La finele lui 2021, cazul procurorului Ionel Bușe a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru purtare abuzivă și ultraj, sancțiunea fiind dată la finele anului trecut.

Acțiuni împotriva mafiei lemnului

Deși cercetarea Inspecției Judiciare a început în 2021, anchetele pe care le menționează procurorul Ionel Bușe în apărarea sa sunt din 2022.

Acestea au în prim - plan tăieri ilegale de arbori în nord - estul județului Vâlcea și în sud - estul județului Sibiu, urmate de percheziții matinale, controale mixte și acțiuni nocturne de flagrant. O mafie locală a lemnului formată din companii forestiere importante este vizată în cel puțin două anchete penale, ambele deschise în 2022, în perioada în care magistratul a fost detașat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi. 

În ciuda pregătirilor minuțioase, se pare însă că au existat scurgeri de informații, deși la intervenții au fost aduși special zeci de inspectori de Gardă Forestieră și ofițeri de poliție din alte județe.

Doar că, după două zile în care operațiunile au funcționat fără probleme, în cea de-a treia zi, procurorul s-a trezit singur la poarta uneia dintre firmele suspecte, pe care urma să o percheziționeze, după cum avea acesta să reclame ulterior faptul la DNA.

Strania întâmplare s-a petrecut sub pretextul că s-ar fi încălcat granițele de competență, fapt ce ulterior avea să fie infirmat. Dar perioada care s-a scurs pentru verificarea legalității misiunii a fost suficientă pentru a strica „elementul surpriză”, percheziția fiind compromisă. Urmare a acestui fapt, procurorul vâlcean a solicitat Parchetului General fie ca dosarul să fie transferat la o altă unitate de Parchet, ori să fie suplimentat numărul de oameni din echipă. 

Cert este că în urma uneia dintre operațiuni, a reușit confiscarea unui camion cu semiremorcă ce avea în plus față de documentele prezentate la verificare nu mai puțin de 220 de arbori la un singur transport. 

În loc de epilog

Suspendarea procurorului Ionel Bușe nu este o noutate în justiția vâlceană.

Un alt magistrat, tot de la Brezoi, procurorul criminalist Gheorghe Popescu, pensionat de aproximativ un deceniu, a fost de asemenea suspendat din cauza unei crime petrecută în 2004.

Victima a fost chiar soția sa, iar anchetatorii l-au considerat suspectul principal în dosar. Cazul însă nu a fost elucidat nici până în ziua de astăzi.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite