Reabilitarea Palatului de Justiție din Vâlcea, în impas. Este una dintre cele mai frumoase clădiri-monument din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice, emblematică pentru arhitectura din țara noastră, Palatul de Justiție din Vâlcea, trebuia să intre în acest an în reparații capitale. Consolidarea sa a fost însă întârziată, în ciuda faptului că lucrările avansau într-un ritm optimist. 

Clădire de patrimoniu cu peste un secol de existență intrată în proces de reabilitare capitală
Palatul de Justiție sediul Tribunalului Vâlcea Foto Daciana Stoica

Sediul Tribunalului Vâlcea se află într-un imobil de patrimoniu, inaugurat la începutul secolului trecut, în toamna anului 1900 (în 1906 / 1907 - după alte surse). Este una dintre puținele construcții istorice din Râmnicu Vâlcea scăpate din ghearele sistematizării comuniste.

Vechiul târgușor de pe malul Oltului, atestat documentar în urmă cu mai bine de șase secole, era pe vremuri plin de clădiri deosebite, dar comuniștii au ras mare parte dintre acestea, pentru a face loc blocurilor de locuințe. Întreaga zonă centrală a fost schimonosită în acest mod. Doar câteva imobile au mai scăpat, printre care și cel a tribunalului.

Construită între anii 1898 și 1900, clădirea a avut încă de la bun început rolul de a fi casă pentru justiție. Dacă inițial oferea spațiu pentru serviciile a nouă magistrați, astăzi se dovedește neîncăpătoare pentru un personal de patru ori mai numeros, la care se adaugă și cel administrativ și auxiliar. De-a lungul vremurilor, însă, a avut tot felul de utilizări, a fost chiar și Casă a Armatei, unde se țineau în trecut faimoasele baluri ale ofițerilor, fiind modificată în funcție de folosință. Prin urmare, are un istoric fascinant.

După zeci de ani în care a funcționat fără reparații capitale, s-a decis consolidarea și extinderea clădirii intrată în patrimoniul național în 2004, la mai bine de un secol de existență, cu ajutorul a 10 milioane de euro, reprezentând fonduri europene.

Președintele Tribunalului Vâlcea, magistratul Adrian Mugurel Gheorghiță a explicat pentru „Adevărul” motivele pentru care lucrările de reabilitare s-au împotmolit, dar și soluțiile care au fost găsite pentru rezolvarea temporară a problemelor apărute. 

Imobil extensie la clădirea de patrimoniu a Tribunalului Vâlcea
Noua clădire a Tribunalului Vâlcea Foto Daciana Stoica jpg

„Au oprit lucrările înainte de pronunțarea falimentului”

Pentru reabilitarea clădirii istorice din Vâlcea s-a găsit o soluție de compromis, pentru ca scopul căreia i-a fost destinată să aibă cât mai puțin de suferit. O nouă clădire, proiectată ca o extensie, ar fi trebuit să fie terminată în acest an. Dar lucrările s-au oprit din cauza firmei de construcție care între timp a dat faliment.

Când aceasta va fi gata, însă, toate serviciile vor fi mutate în proaspătul imobil, iar noul constructor se va ocupa și de consolidarea clădirii de patrimoniu care va fi recompartimentată conform cerințelor actuale. Până atunci, finalizarea a fost decalată cu cel puțin un an.

Deși a pornit foarte bine, în luna mai a acestui an constructorul a intrat în faliment. De fapt, și-a recunoscut insolvența imediat după semnarea contractului, dar, în ciuda acestui impediment, lucrările au fost demarate și realizate cu repeziciune. În luna noiembrie a anului trecut, se număra printre cele mai avansate șantiere ale Ministerului de Justiție”, a explicat pentru „Adevărul” magistratul Adrian Mugurel Gheorghiță, președintele Tribunalului Vâlcea.

Șeful magistraților vâlceni la o ședință de bilanț
Președintele Tribunalului Vâlcea magistratul Adrian Mugurel Gheorghiță Foto Daciana Stoica

Clădirea este deja ridicată, închisă cu zidăria exterioară, mai puțin etajul IV. Urmau să se pună geamurile și ușile, și să înceapă lucrările interioare. „Teoretic, ar fi trebuit ca în această perioadă noi deja să ne mutăm activitatea în noua clădire”, a mărturisit magistratul - șef.

Licitația pentru lucrări a fost câștigată de o firmă din Botoșani, în 2018. Lucrările au fost abandonate la finele anului trecut, sub motivul vacanței de iarnă în construcții. Apoi s-a venit cu pretextul că execuția nu poate fi realizată pe temperaturi scăzute, pentru ca în final lucrările să fie abandonate definitiv, nemaifiind practic reluate.

„Opriseră lucrările dinainte de a se pronunța instanța în privința falimentului”, a recunoscut șeful magistraților vâlceni.

Un nou constructor, după expertizarea lucrărilor

Extinderea și reabilitarea sediului ar fi trebuit să se deruleze pe parcursul a trei ani, dar termenul a fost decalat: „În ultima discuție, la București, am aflat că acum Compania Națională de Investiții (prin intermediul căreia se derulează proiectul - n.red.) este în curs de a atribui o expertizare a lucrării, pentru a se stabili cât mai este de executat și a se recalcula prețurile, pentru a se acorda lucrarea altui constructor”.

Dar acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de sfârșitul acestui an, începutul anului viitor, pentru că nu mai este timp: „Cert este că mai devreme de anul viitor nu vor începe lucrările efective. Nu cred că este posibil.. Acum este și perioada aceasta cu prețurile, trebuie recalculate în funcție de inflație...”

Lucrări de extindere și consolidare a Palatului de Justiție Tribunalul Vâlcea
Palatul de Justiție sediu al Tribunalul Vâlcea Foto Daciana Stoica jpg

Cel mai devreme, la anul activitatea Tribunalului se va muta în noua clădire

Odată începute lucrările, finisajele interioare nu vor dura foarte mult, câteva luni, după care va începe reabilitarea clădirii monument. Dar mai înainte, tot ce ține de activitatea tribunalului va fi mutat în noua clădire.

Proiectul ce are în vedere sediul Tribunalului Vâlcea este unul complex și vast. Ultima restaurare, cea din anii 2000, nu a fost de proporțiile celei actuale.

„Este o clădire destul de degradată. Are nevoie de lucrări de substanță. Pentru că nu am reușit să găsim un spațiu adecvat în care să ne mutăm, singura soluție a fost noul imobil, ca să se poată reabilita clădirea de patrimoniu care doar la exterior va rămâne la fel, fiind vorba despre un monument istoric”, a mai precizat președintele de tribunal.

Magistratul ne-a asigurat că noul imobil va arăta precum cel clădirea-monument, va avea același stil arhitectural - neoclasic.

Sediul Tribunalului Vâlcea la începuturile sale
Palatul de Justiție din Vâlcea pe vremea când avea o statuie pe frontispiciu Imagini de Arhivă

În secolele XVIII - XIX, stilul neoclasic în arhitectură a reprezentat o adevărată modă în întreaga Europă, dar și în SUA. Îl întâlnim atât în Franța: Panteonul din Paris (la fel ca Panteonul din Roma), Marele Teatru din Bordeaux, Biserica Madeleine din Paris, Hotel Crillon din Paris, dar și în Anglia - Banca Națională a Angliei, Centrul cultural Somerset House, din Londra și mai ales la clădirile rezidențiale ale timpului, în Spania - Muzeul Național Prado din Madrid, Germania - Muzeul Altes din Berlin, ori Malta - Sanctuarul Bazilica Adormirea Maicii Domnului sau Rotunda Mosta (Domul din Mosta). Ecaterina a II-a a Rusiei a transformat Sankt Petersburgul într-o colecție de neegalat de clădiri neoclasice, la fel de avansate ca orice lucrare contemporană franceză și engleză. Iar stilul s-a răspândit și în America Latină colonială.

Și în România, clădiri celebre precum: Ateneul Român sau Biserica Greacă din București, ori chiar Palatul de Justiție din Caracal, cu care seamănă destul de mult Tribunalul Vâlcea, au fost construite în același stil arhitectural care se apropie de stilul Ludovic al XVI-lea caracterizat prin simetrie, perfecțiunea proporțiilor, printre altele.

Din păcate, n-a rămas consemnat în istorie după care clădire sau clădiri s-au inspirat cei care au construit Palatul de Justiție din Vâlcea, ci doar stilul.

Un element specific tuturor acestor clădiri sunt coloanele de inspirație grecească, corintice la clădirea Tribunalului Vâlcea. Academia din Atena, Biblioteca Națională a Greciei și Universitatea Națională din Atena sunt, de asemenea, construite în același stil neoclasic. 

„Doar exteriorul va fi păstrat”

O serie de lucrări de reparație capitală și consolidare vor fi dedicate clădirii istorice.

„Pe interior, însă, va fi însă complet recompartimentată. Acum schema de personal este de 39 de magistrați, față de cei nouă pentru care a fost proiectată inițial, în urmă cu mai bine de un secol. Plus că, de-a lungul timpului, a suferit o serie de modificări și era departe de a răspunde noilor necesități”, a mai menționat magistratul Adrian Gheorghiță.

Vor fi realizate în acest sens demolări, recompartimentări, vor fi refăcute instalațiile și schimbată întreaga tâmplărie interioară şi exterioară, ținându-se cont că este vorba despre o clădire de patrimoniu.

Povestea clădirii: de la judecată, la distracție

Construit între 1898 și 1900, pe bani publici, aproximativ 230.000 de lei, tribunalul și-a realizat menirea în imobilul ce i-a fost destinat până în 1955, când s-a decis mutarea aici a Palatului Culturii și a Bibliotecii Județene.

Lucrările nu au respectat planul inițial pentru că nu s-a făcut o evaluare corectă a costurilor. O statuie care reprezenta Justiția, înaltă de peste patru metri și cu o greutate de peste 3 tone, a dispărut între timp de pe partea superioară a clădirii.

Palatul de Justiție sediu al Tribunalului Vâlcea pe vremea când era Palat de Cultură Foto de arhivă
Palatul de Justiție sediu al Tribunalului Vâlcea pe vremea când era Palat de Cultură Foto de arhivă

În anii ´80, atât clădirea, cât și terenul aferent au fost transferate Ministerului Apărării Naționale, devenind Casa Armatei. Mulți râmniceni și militari ai Garnizoanei Vâlcea au participat aici de-a lungul anilor la petrecerile şi balurile organizate în clădirea acestui Palat de Justiție. Ultimul eveniment grandios a fost organizat în 1996 de Primăria Râmnicu Vâlcea, cu un an înainte ca Garnizoana să fie evacuată din clădire.

În 1998, printr-o sentință a Judecătoria Râmnicu Vâlcea, rămasă definitivă grație Curții de Apel Pitești, clădirea a revenit în proprietatea Ministerului de Justiție, ca sediu al Tribunalului Vâlcea.

A urmat mai apoi o restaurare, nu foarte amplă, deși imobilul era destul de degradat, iar la finele lui 2000, Tribunalul și-a mutat activitatea în Palatul de Justiție.

Imobilul istoric, în stare avansată de degradare

Doar că în ciuda lucrărilor realizate atunci, timpul și-a spus cuvântul. De ani de zile se dorește ca această clădire-monument să fie supusă unor reparații capitale. În urmă cu cinci ani s-a decis, prin hotărâre de guvern, alocarea de fonduri prin Compania Națională de Investiții.

Scuarul Revoluției din Râmnicu Vâlcea cu sediul Tribunalului și Judecătoriei Râmnicu Vâlcea
Scuarul Revoluției din Râmnicu Vâlcea cu sediul Tribunalului și Judecătoriei Râmnicu Vâlcea Foto DMS

Schimbarea Codurilor de procedură penală și civilă a impus ca, în lipsa spațiilor necesare, suficiente și adecvate, să i se adauge o nouă clădire pentru birouri administrative, arhive și altele zone.

Astfel s-a născut ideea noului corp de clădire cu două nivele subterane, parter, trei etaje și un al patrulea etaj retras. Noua clădire va găzdui aproximativ 60 de birouri. 

„A fost foarte greu de proiectat, atât datorită poziționării sale, în centrul orașului, cât și pentru că trebuia să respecte arhitectura clădirii istorice învecinate”, recunoștea înainte de demararea lucrărilor, când a prezentat public proiectul, președintele Tribunalului Vâlcea, Adrian Mugurel Gheorghiță.

La fel a reprezentat o adevărată provocare și consolidarea vechii construcții, monument de arhitectură, având în vedere că a fost ridicată pe un teren argilos, din cauza căruia s-au format crăpăturile la imensa clădire, în timp. Aceasta va avea la rândul ei cinci, șase săli de judecată și șase / șapte săli de consiliu.  

Tribunalul Vâlcea va beneficia în final de spații generoase pentru arhive, legislatură, o cameră a avocaților, dar și de birou de relații cu publicul, pentru zilele de audiență. Cele două clădiri vor fi legate printr-o pasarelă pietonală doar la nivelul parterului. În plus, va avea parte și de o parcare proprie acoperită și chiar și de un adăpost de protecție civilă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite