Povestea Marianei Begu, o mamă pentru copiii altora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Begu are grijă în acest moment de două fete de 18 şi 19 ani. Foto Adevărul
Mariana Begu are grijă în acest moment de două fete de 18 şi 19 ani. Foto Adevărul

Mariana Begu a devenit asistent maternal în 2012 după ce şi-a crescut singură cei doi copii. Vâlceanca a ajuns să-i iubească pe copiii pe care i-a primit în plasament mai mult decât femeile care i-au născut. Pentru că a vrut doar binele unui băieţel de care îngrijea, Mariana Begu a ajuns chiar să o plătească pe mama naturală a micuţului.

Primul copil  pe care l-a primit după ce şi-a luat atestatul de asistent maternal avea doi ani, avea un uşor retard şi alte probleme de sănătate. . L-a îndrăgit atât de mult încât l-a dus la tratament pe banii ei şi a dormit pe jos doar ca să-i fie lui bine.

“Când mi l-au arătat prima dată la Centru, băieţelul arata ca o stafidă, avea tulburări de comportament şi abia se ţinea pe picioare. După fiecare vizită la căminul în care se afla, copilul ajunsese să se dea cu capul de garduri când plecam şi mă ruga să-l iau mai repede de acolo. Când l-am dus acasă, nu a vrut să stea în pătuţ, aşa că l-am lăsat să doarmă în patul meu. Eu dormeam pe jos, el, în ditamai patul. L-am dus apoi la tratament, la Călimăneşti pentru că, indiferent ce mânca, făcea alergie. Pentru că eu nu mi-am permis să le cumpăr foarte multe lucruri şi jucării celor doi copii ai mei, i-am cumpărat băieţelului tot ce imi cerea. La el, Iepuraşul şi Moş Crăciun veneau de cinci ori pe zi”, povesteşte Mariana. 

Timp de opt ani, micuţul s-a bucurat de toată atenţia, grija şi afecţiunea unei mame. În urma tratamentului primit, şi-a revenit spectaculos şi a ajuns să câştige premii la mai multe concursuri şcolare.

A ajuns să-i dea bani mamei naturale a unuia dintre copii

În 2010, Mariana s-a îmbolnăvit şi a ajuns să stea mai mult prin spitale decât acasă. Pentru că nu mai putea avea grijă de minor, s-a gândit, împreună cu fostul ei logodnic, să-l integreze pe copil în familia naturală.  Femeia care l-a născut şi abandonat pe băieţel a acceptat doar în schimbul unor sume de bani.

“Am crezut că mor şi nu vroiam ca acest copil să rămână singur pe lume. Am plătit-o pe mama copilului ca să aibă grijă de el. O lună de zile le-am dus mâncare şi le-am dat bani doar să-i fie bine copilul. Logodnicul meu de atunci, care-l iubea foarte mult pe cel mic, le-a dat şi maşina doar să-l îngrijească în continuare. Dar cu cât trecea timpul, ei ne tot cereau mai mult, mai mult…”, spune asistentul maternal. 

Pentru că s-a ajuns într-o situaţie imposibilă cu părinţii naturali ai băieţelului, iar Mariana se simţea tot mai rău, fostul logodnic al acesteia a făcut toate demersurile pentru a-l lua în plasament pe micuţ. Copilul locuieşte acum în Braşov, dar o vizitează destul de des pe cea pe care o consideră mama lui. Băiatul a rămas răsfăţatul familiei Begu, iar copiii Marianei îi fac tot felul de cadouri atunci când vine în vizită la Râmnicu Vâlcea.

Mamă pentru alte două fete

În acest moment, Mariana este mamă pentru două tinere de 18 şi 19 ani. Inspectorii Direcţiei pentru Protecţia Copilului I le-a adus acasă în urmă cu doi ani, de Revelion, după ce au descoperit că fetele au fost tratate urât de familia care ar fi trebuit să aibă grijă de ele.

Relaţia afectivă dintre cele trei a depăşit de mult graniţa asistent maternal-copil aflat în plasament. Deşi financiar se descurcă destul de greu căci banii pe care-I alocă statul copiilor aflaţi în plasament sunt  puţini, Mariana spune că trebuie să faci totul din suflet, nu pentru bani.

“ Fetele sunt foarte cuminţi şi ne descurcăm cum putem. Ne ajută părinţii mei şi fata mea din Italia. Fără un ajutor din afară nu poţi să creşti în condiţii decente un copil. Dacă nu ai suflet, nu are rost să facă meseria asta pentru că nu ai cum să trăieşti şi să creşti copiii cu banii de la Direcţie. Cum să-I spui unui copil că el are dreptul la trei suluri de hârtie igienică pe lună, că aşa a calculat statul? Fetele au dreptul la 15 lei pe lună pentru rechizite şi produse de igienă personală şi la 10 lei /zi pentru hrană Cum să-I spui unui copil că el are dreptul la trei suluri de hârtie igienică pe lună, că aşa a calculat statul? ”, se întreabă retoric vâlceanca.

Mariana Begu este unul dintre sutele de asistenţi din România pentru care statul român nu a prevăzut suficienţi bani nici măcar pentru plata salariului. Dacă ar lua-o de la capăt, Mariana nu ar renunţa să fie mamă pentru copiii loviţi de soartă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite