Orăşenii care trăiesc ca-ntr-un sat uitat de lume. Fac cozi la fântână, de la ora trei noaptea, să apuce o găleată cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii de pe Strada Buda, din Ocnele Mari, păzesc fântâna de la ora trei noaptea pentru o găleată cu apă
Locuitorii de pe Strada Buda, din Ocnele Mari, păzesc fântâna de la ora trei noaptea pentru o găleată cu apă

35 de familii de pe Strada Buda, din Ocnele Mari (Vâlcea), ale căror gospodării sunt amplasate pe vârful unui deal, îşi duc cu greu zilele pentru că singura fântână din zonă, de la „Ştubei", nu are decât câteva găleţi cu apă.

Pentru locuitorii de pe Strada Buda, din Ocnele Mari-Vâlcea, viaţa este un adevărat calvar. „Sunt zile amărâte pe care le-am trăit o viaţă de om, aici, în vârful dealului. Atunci când plouă abia înotăm prin şleauri, iar acum, când este secetă , drumurile neasfaltate sunt pline de praf. Dar cea mai mare problemă a noastră rămâne apa. Ne frigem de sete ca prigoriile şi n-ai de unde să iei o cană de apă. Suntem vreo 35 de familii, aici, în vârful dealului, iar singura fântână, asta de la «Ştubei», nu are decât câteva găleţi cu apă. Ne trezim de la ora trei noapte şi cine ajunge primul, ăla are noroc să ia apă. Cine nu, rabdă!", spune Elisabeta Popa, de 69 de ani.


Copiii cară apă pentru părinţi, cu maşinile


Următoarea fântână este la vreo doi kilometri, iar oamenii trebuie să urce şi să coboare un deal. Sunt oameni în vârstă şi ca să meargă aşa distanţă cu găleţile în mâini este cu adevărat o povară. „Mie îmi aduc copiii apă, cu maşina, de la oraş. Vin cu sticele din plastic în portbagaj, cu apă luată de pe Strada Morilor. La 80 de ani ai mei nu pot să mai să merg atâta pe jos pentru o cană de apă", spune Ana Ungureanu. La ultima casă, chiar în capătul străzii, în apropierea unor relee, Elena Ghencea la cei 70 de ani ai săi trăieşte aceeaşi dramă. „Nu are cine să-mi aducă o cană de apă, aşa că am cumpărat un cărucior, îl umplu cu sticle din plastic şi merg la fântâna din vale. Nebăută apă nu poţi să stai, la mâncare îţi trebuie", spune femeia. Din cauza lipsei apei,majoritatea locuitorilor din Buda au renunţat să ţină animale în jurul gospodăriilor, strada neavând nicio facilitate specifică zonei urbane. „Eu am patru vaci şi merg cu ele, jos, în vale, să le dau apă de la pârâu. Nu-i deloc uşor, dar altă şansă nu am. Nu ne putem scoate ochii pentru o găleată de apă, aici, la fântâna de la «Ştubei». E greu, cum să nu fie greu?", spune Răzvan Ungureanu, proprietarul animalelor.


Va apărea „soarele" şi pe uliţa lui Buda


Pentru primarul din Ocnele Mari, Strada Buda este cu adevărat una cu... cântec. „Îmi pun mandatul meu la bătaie că voi rezolva problema apei pe această stradă. Au dreptate oamenii să fie supăraţi. Am luat legătura şi cu primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea şi Strada Buda va avea în următorii ani facilităţile care se cuvin lumii civilizate", a spus Petre Iordache, primarul unuia dintre cele mai vechi oraşe din judeţul Vâlcea unde oamenii trăiesc ca în vremuri demult apuse.

Elisabeta Popa spune că a trăit o viaţă chinuită din cauza lipsei apei Aşa arată Strada Buda din oraşul Ocnele Mari Trecătorii care merg pe Strada Buda spre ştrandul din Ocne, nu au de unde se răcori cu o cană de apă Locuitorii din Buda scot găleata goală din fântână Razvan Ungureanu duce animalele sa bea apă din vale

Click pentru poze cu GALERIE FOTO de pe Strada Buda unde oamenii rabdă de sete

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite