Medic găsit vinovat în cazul bebeluşului internat la Bucureşti în moarte cerebrală, după ce a fost diagnosticat cu laringită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ayan Mutu şi mama sa, bebeluşul de numai 1 an, internat in provincie cu laringită, pentru ca transferat ulterior la Bucureşti să fie diagnosticat în moarte cerebrală de gradul 3, Foto: Adevărul
Ayan Mutu şi mama sa, bebeluşul de numai 1 an, internat in provincie cu laringită, pentru ca transferat ulterior la Bucureşti să fie diagnosticat în moarte cerebrală de gradul 3, Foto: Adevărul

O primă anchetă în cazul unui bebeluş care a fost internat în provincie cu laringită acută şi a ajuns la Bucureşti în moarte cerebrală s-a finalizat vineri, 1 februarie. Comisia de cercetare disciplinară din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea l-a găsit vinovat în acest caz doar pe medicul de gardă de la Pediatrie, pentru că nu a respectat protocoalele.

GALERIE FOTO

În urmă cu o lună, mai exact în data de 3 ianuarie, un bebeluş din Râmnicu Vâlcea, Ayan Mutu, în vârstă de 1 an şi o lună, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. De aici a fost trimis la Secţia Pediatrie, unde a rămas internat până în ziua următoare, fiind diagnosticat cu laringită acută.

În urma analizelor făcute a doua zi, s-a luat decizia transferului său la un spital din Bucureşti. Deşi această decizie s-a luat în jurul orei 9.00, la 14.30, copilaşul pleca spre Capitală, unde a ajuns abia la miezul nopţii, după un stop-cardiorespirator survenit pe traseu, fiind resuscitat la Spitalul de Urgenţă Argeş. La Bucureşti s-a constatat că micuţul se afla în „moarte cerebrală de gradul III”.

Între timp, la Vâlcea s-au desfăşurat două proteste, unul spontan, de solidaritate, în faţa Spitalul Judeţean Vâcea şi altul, organizat împotriva malpraxisului din sistemul medical vâlcean, în faţa Prefecturii Vâlcea. 

Urmare a acestui caz s-au declanşat mai multe anchete. Astăzi a venit şi rezultatul uneia dintre ele, declanşată de Comisia de cercetare disciplinară a Spitalului Judeţean Vâlcea. Potrivit acesteia, singurul care se face responsabil de întreaga situaţie este medicul de gardă din ziua respectivă de pe Secţia Pediatrie, care nu ar fi respectat „protocoalele”, fără să se menţioneze mai multe în acest sens. Drept urmare, sancţiunea primită a constat în reţinerea a 10% din salariu în următoarele trei luni, pentru un copil care a ajuns în moarte cerebrală.

În plus, se aminteşte că alte anchete sunt desfăşurate de către Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi Colegiul Medicilor, care ar urma să se pronunţe şi cu privire la personalul de pe ambulanţă.

Redăm concluziile comisiei: „Comisia de cercetare disciplinară prealabilă, constituită la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, în vederea verificării modului în care a fost acordată asistenţa medicală pacientului M.A., în vârstă de 1 an şi 1 lună, a concluzionat următoarele. 

Personalul medico - sanitar de la UPU (medic şi asistenti) a respectat procedura şi protocoalele care se impuneau în cazul de faţă, procedând la acordarea asistenţei medicale de specialitate şi internarea în secţia de profil în aproximativ 30 minute de la prezentarea în UPU.

În secţia Pediatrie, pacientul M.A. a fost preluat de către medicul de gardă, dr. J.A. - medic primar pediatru, care nu a respectat protocolul încheiat la nivelul secţiei pentru diagosticul pe care l-a constatat şi l-a inscris în FOCG (fişa de observaţie - n.r.), deşi a afirmat în timpul audierii în faţa comisiei de disciplină că avea cunoştinţă despre acesta, motiv pentru care se propune sancţionarea disciplinară cu reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni cu 10%, potrivit art. 248, alin. 1, lit. c din Legea 53/2003 — Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

D-na dr. C.D.- medic şef Secţie Pediatrie, în dimineaţa zilei de 04.01.2019, după terminarea raportului de gardă, începând cu ora 09.00 a respectat atât protocolul  încheiat la nivelul secţiei pentru diagnosticul constatat şi înscris în FOCG la internare de către medicul de gardă, cât şi procedura de transfer interclinic al pacientului critic, conform OMS nr. 1091/2006.

În acest moment, cazul pacientului M.A. este în cercetare şi la alte instituţii abilitate: Colegiul Medicilor Râmnicu Vâlcea şi Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Aspectele legate de acuzaţiile de malpraxis, la adresa personalului medico-sanitar implicat în acordarea asistenţei medicale pacientului M.A. sunt de competenţa instanţelor abilitate”, se arată în comunicatul de presă semnat de managerul spitalului dr. Dan Ponoran. 

Concluziile primei anchete în cazul bebeluşului care ajuns în Capitală în moarte cerebrală deşi în provincie la Vâlcea avea laringită Foto Adevărul

.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite