FOTO Acuzaţii de malpraxis la Vâlcea, după ce un copil a ajuns în moarte cerebrală la Bucureşti: „Ne-aţi adus un colet, nu un pacient”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini cu bebeluşul internat la Vâlcea cu laringită şi transferat apoi în Capitală, unde i a fost diagnosticat cu moarte cerebrală de gradul 3, şi mama lui - Denisa Mutu; Foto: colaj capturi video
Imagini cu bebeluşul internat la Vâlcea cu laringită şi transferat apoi în Capitală, unde i a fost diagnosticat cu moarte cerebrală de gradul 3, şi mama lui - Denisa Mutu; Foto: colaj capturi video

Un bebeluş a ajuns în moarte cerebrală la Bucureşti după ce a fost diagnosticat cu laringită acută la Vâlcea, după cum reiese din documentele medicale.

GALERIE FOTO

Un bebeluş de numai un an şi o lună a ajuns la spitalul judeţean din Râmnicu Vâlcea cu febră, în urmă cu o săptămână. Starea lui s-a înrăutăţit imediat după internare, susţin părinţii, Florin şi Denisa Mutu, care acuză medicii că nu l-au diagnosticat şi nici tratat corect. Aşa se face că micuţul a fost transferat mai întâi la Budimex şi apoi la Marie Curie, unde a fost internat cu diagnosticul de moarte cerebrală de gradul 3. 

În data de 3 ianuarie, familia Mutu a ajuns cu bebeluşul de numai 1 an şi o lună la un cabinet privat de pediatrie. Medicul de aici i-a îndrumat pe părinţi să meargă de urgenţă la Spitalul Judeţean Vâlcea pentru investigaţii medicale amănunţite, recunoscându-se depăşit de situaţie. Mai mult, l-a sunat personal pe medicul de gardă de la UPU Pediatrie pentru a-l ruga să se ocupe de caz. 

O oră mai târziu, în jurul orei 16:00, fără vreun fel de investigaţii, susţin părinţii, micuţul a fost transferat de la UPU la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean, unde, mai spun aceştia, nu i s-a administrat decât hidrocortizon, fiind diagnosticat cu laringită acută. Părinţii au fost îndrumaţi să meargă să cumpere apoi un aparat pentru aerosoli, sub prextul că nu există în dotare nici o mască de oxigen. Până la urmă, au primit un aparat vechi, pe care nimeni, mai spun ei, nu le-a arătat cum funcţionează.

Primele analize i-au fost făcute micuţului abia a doua zi dimineaţa, când, în urma rezultatului, medicii vâlceni au început să contacteze spitalele de specialitate din Bucureşti pentru transferul micuţului. Eforturile lor au fost zadarnice, au mai spus părinţii, care au recunoscut că, prin intervenţii, ei au fost cei care au obţinut acceptul de la Spitalul „Budimex”.

De la Spitalul Judeţean Vâlcea, pacientul a fost preluat de o ambulanţă C2, doar că, la intrare în municipiul Piteşti, starea bebeluşului s-a agravat, şi micuţul a intrat în stop cardio-respirator. Şi-a revenit cu greu, după ce a fost resuscitat, timp de 45 de minute, de către cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş. 

Abia după alte opt ore, o nouă ambulanţă a fost trimisă de la Vâlcea pentru a prelua micuţul. Medicul de pe salvare, realizând gravitatea cazului, a refuzat să preia pacientul, recunoscând: „Suntem depăşiţi de situaţie”, motiv pentru care medicii din Piteşti au solicitat o ambulanţă SMURD care a transferat micuţul în 35 de minute, la Budimex.

Medicii de aici, susţine familia copilului, ar fi spus celor de la ambulanţă: „Ne-aţi adus un colet, nu un pacient”, când au realizat starea în care era bebeluşul. Rezervaţi în privinţa  vreunui prognostic, aceştia le-au transmis părinţilor: „Din păcate, nu se mai poate face nimic pentru salvarea copilului”. 

Transferat între timp la Marie Curie, micuţul a fost internat cu diagnosticul de moarte cerebrală de gradul 3, mai spun rudele care au declarat neputincioase că nu ştiu ce se va întâmpla.

Familia micuţului este ferm convinsă că dacă acest caz ar fi fost tratat cu seriozitate de la bun început, iar medicii i-ar fi făcut investigaţii, aşa cum au tot cerut, la Vâlcea, încă de la internare, în loc să le dea asigurări că „mâine dimineaţă o să aveţi un copil nou”, situaţia ar fi fost cu totul alta în acest moment. 

La nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea s-a demarat o anchetă pentru a se vedea de ce medicul de pe ambulanţă a refuzat preluarea pacientului, în ce condiţii şi ce măsuri se impun în astfel de situaţii. 

Şi conducerea Spitalului Judeţean Vâlcea a declarat că va fi demarată o anchetă, după ce familia copilului va depune o plângere, aşa cum, de altfel şi intenţionează, nu doar la spital, ci şi la Colegiul Medicilor şi Poliţia Vâlcea. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite